JORDA, I. Automatizovaná měřící jednotka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Pítra, Kamil

Tématem této bakalářské práce byl návrh automatizované měřící jednotky. V první části projektu student zpracoval potřebný rozbor problematiky. Na základě svých poznatků navrhl koncept systému. Navrhl a realizoval prototypovou desku automatizované měřící jednotky. Velice kladně hodnotím studentovu snahu o rozšíření počtu použitelných čidel, kde navrhl svou vlastní metodu založenou na multiplexu a posléze provedl další rozšíření počtu čidel (DS18B20). Rád bych vyzdvihl ověření přesnosti zařízení v laboratoři Ústavu Fyziky VUT v Brně. Požadované úkoly student bezezbytku splnil. Zařízení je plně funkční, komunikuje s vizualizačním programem, který vytvořil student Milan Obrtlík. Celkové dílo studenta prokazuje jeho samostatnost, zjevný zájem o řešenou problematiku, precizní přístup a schopnost systematicky řešit i náročnější technické úkoly z hlediska formálního zpracování je projekt sepsán srozumitelně s minimem chyb.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Lukeš, Zbyněk

Student se ve své práci měl zabývat měřením teploty pomocí automatické měřicí jednotky, zpracováním dat mikroprocesorem, propojením jednotky k PC přes rozhraní USB a vytvořením jednoduché aplikace na vyčítání měřených dat. V krátkém úvodu student popsal možnosti fyzikálního měření teploty. Tento rozbor považuji jako dostačující. Poté rozebral jednotlivé bloky zapojení – rozhraní USB s integrovaným obvodem FT232, mikroprocesorovou jednotku s ATmega8 a čidla teploty s ADT7410. Práci rozšířil o další typ teplotního čidla DS18B20. Z práce je patrné, že zadání bylo bezesporu splněno. Z práce je rovněž patrno, že měření teploty funguje správně a že automatická měřící teplota byla oživena. V práci mi však chybí obrázek realizované jednotky, doufám, že zařízení bude ukázáno při obhajobě. V práci je jen malá část věnována obslužnému programu PC, na přiloženém CD se nachází jenom zdrojový text a jednoduchý program běžící v příkazové řádce. Po formální stránce text odpovídá bakalářské práci, v práci se vyskytuje několik překlepů a nejasností, ale není jich mnoho. V textu postrádám odkazy na literaturu, je jich jenom sporadicky. Práci hodnotím jako velmi dobrou.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 52237