RYCHETSKÝ, M. Ověření přesnosti metody stanovení vonných látek s alergenními účinky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá sledováním vonných látek s alergenními účinky v různých typech potravinářských i nepotravinářských matric. Pro tyto účely byla vyvinuta metoda jejich stanovení na základě použití mikroextrakce pevnou fází v kombinaci s plynovou chromatografií a hmotnostní detekcí (HS-SPME-GC-MS); podstatou této práce bylo ověření opakovatelnosti a reprodukovatelnosti uvedené metody. Student pracoval pečlivě a svědomitě. Na základě poměrně kvalitních literárních zdrojů vypracoval teoretickou část práce; při zpracování vhodně aplikoval i znalosti dosud získané v průběhu studia. Pracoval zcela samostatně, bez problémů zvládal práci v laboratoři s instrumentální technikou, samostatně si připravoval vzorky, správně vyhodnocoval získané výsledky. Samotná bakalářská práce je zpracována velmi pečlivě, student zde prokázal dobrou úroveň písemného projevu a schopnost odborného vyjadřování. Zavádění a optimalizace nové analytické metody je velmi náročný proces, který vyžaduje mnoho času a provedených experimentů. Přes počáteční drobné problémy se podařilo dosáhnout přijatelných hodnot přesnosti metody. Výsledky představují velmi cenný základ pro další práci, metoda bude využívána v mnoha dalších bakalářských a diplomových pracích.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A |
Zadání práce bylo splněno. V teoretické části jsou některé kapitoly příliš obecné, např. určitě není nutné uvádět základní definice uhlovodíků, alkoholů apod. Přehlednost výsledků snižuje fakt, že spolu s alergeny jsou uváděny i ostatní vonné látky. Diskuse je příliš stručná. Závěr je přehledný, ale chybí explicitní vyjádření, zda testovaná metoda je vhodná pro stanovení těkavých látek v cukrovinkách, či není.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 115793