RYCHETSKÝ, M. Ověření přesnosti metody stanovení vonných látek s alergenními účinky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá sledováním vonných látek s alergenními účinky v různých typech potravinářských i nepotravinářských matric. Pro tyto účely byla vyvinuta metoda jejich stanovení na základě použití mikroextrakce pevnou fází v kombinaci s plynovou chromatografií a hmotnostní detekcí (HS-SPME-GC-MS); podstatou této práce bylo ověření opakovatelnosti a reprodukovatelnosti uvedené metody. Student pracoval pečlivě a svědomitě. Na základě poměrně kvalitních literárních zdrojů vypracoval teoretickou část práce; při zpracování vhodně aplikoval i znalosti dosud získané v průběhu studia. Pracoval zcela samostatně, bez problémů zvládal práci v laboratoři s instrumentální technikou, samostatně si připravoval vzorky, správně vyhodnocoval získané výsledky. Samotná bakalářská práce je zpracována velmi pečlivě, student zde prokázal dobrou úroveň písemného projevu a schopnost odborného vyjadřování. Zavádění a optimalizace nové analytické metody je velmi náročný proces, který vyžaduje mnoho času a provedených experimentů. Přes počáteční drobné problémy se podařilo dosáhnout přijatelných hodnot přesnosti metody. Výsledky představují velmi cenný základ pro další práci, metoda bude využívána v mnoha dalších bakalářských a diplomových pracích.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hrstka, Miroslav

Zadání práce bylo splněno. V teoretické části jsou některé kapitoly příliš obecné, např. určitě není nutné uvádět základní definice uhlovodíků, alkoholů apod. Přehlednost výsledků snižuje fakt, že spolu s alergeny jsou uváděny i ostatní vonné látky. Diskuse je příliš stručná. Závěr je přehledný, ale chybí explicitní vyjádření, zda testovaná metoda je vhodná pro stanovení těkavých látek v cukrovinkách, či není.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 115793