MOŠTĚK, L. Město místo továrny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Kopáčik, Gabriel

Diplomní práce se věnuje detailu z urbanistické studie území bývalého Krasu a navazujících ploch Starého Brna, zpracované autorem v předchozím semestru. Logicky také vychází z analýzy možností upořádání klasického městského prostoru, včetně soudobých trendů, zejména se zabývá organizací typického polyfunkčního městského bloku. Teoretická kapitola, tvořící první část diplomové práce, je kritikou v našich větších městech převažujících investičních postupů a je inspirativní. Důsledné rozdělení městského bloku na menší parcely - provozně samostatné celky, dává předpoklad pro výstavbu v postupných krocích i menším investorům a mimo centra velkých megapolí a je dobrým základem pro fungující město, živé ulice i rozmanitou architekturu. Navazující případová studie prokazuje dispozičně stavební reálnost takovéto ideje. Diplomant komplexně zvládl zadanou problematiku. Práce je také odpovídajícím způsobem adjustována. Referenční studijní blok by ale asi měl být vybaven základními objemovými a plošnými ukazateli a také nějakými orientačními kótami. Z formálního hlediska práci chybí obsah (seznam výkresů). Otázky a náměty k obhajobě: Zásady návrhu parkování v centrech měst. Principy řešení a organizace dvorních částí městských bloků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B Samostatný
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Sátora, Josef

Diplomant je schopen uplatnit se v oblasti architektonického a urbanistického projektování.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Podrobně je zpracovaná problémová analýza širšího území. Idea městského bloku prezentovaná textem a piktogramy vychází z jasně formulovaných zásad tvorby městského prostředí (městský blok-parcela-dům ve vnitrobloku). Principy kompaktního města dokumentuje podrobněji rozpracovaným městským blokem.
Architektonické řešení A Pro zjednodušení orientace v dispozicích by prospěly alespoň základní legendy s plošnými bilancemi, podle kterých lze stanovit úvodní ekonomické bilance, v investorské praxi snad nejdůležitější kritérium v úrovni architektonické studie. Architektonický koncept polyfunkčního bloku zvolenou parcelací stanovuje vhodné měřítko objektů s odpovídajícím sortimentem funkcí. Některé dispozice jsou bez hlubšího propracování, nebo schází dílčí doplňkové prostory, přestože měř. 1:200 tuto podrobnost umožňuje.
Provozní řešení B V úvodní části práce diplomant vysvětluje současné možnosti parkování vzhledem k intenzivnímu využití města. Na možnost parkování v 1.PP modelového bloku lze usuzovat pouze z podélného řezu, parkovací zakladače v půdorysu 1.NP a typického podlaží nejsou doplněny výpočtovými kapacitami.
Technicko konstrukční řešení B U velkých rozpětí v 1.NP (10m) by byla konstrukční návaznost stěnových nosných systémů ve vyšších podlažích problematická (např. studentské ubytování a hotel). Kladně lze hodnotit koncepci hospodaření s dešťovou vodou. Technické místnosti nejde v půdorysech bez popisu identifikovat.
Formální úroveň A Grafické zpracování odpovídá kvalitou diplomní práci. Vizualizace jsou průkazné. Přivítal bych prezentaci i dalších podlaží v půdorysech, ne jenom typické podlaží.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 38794