KROČIL, P. Motorová jednotka smykem řízeného nakladače [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kašpárek, Jaroslav

Student se ve své práci zabývá návrhem motorové jednotky smykem řízeného nakladače. Rešeršní rozbor u úvodu shrnuje parametry podobných strojů v hmotnostním rozmezí od několika výrobců. Následně jsou parametry uvedeny a porovnávány pomocí parametrů absolutních i poměrových. V nosné části práce je uveden výpočet jednotlivých výkonových spotřeb stroje dle parametrů zadání. Student vychází především z výkonových požadavků hydraulických převodů pohonu jednotlivých spotřebovaných výkonů. V závěru je uveden přehled možných značek a typů vznětových motorových jednotek pro pohon daného nakladače včetně doporučené hodnoty výkonu pro zadaný stroj. Bohužel však postrádám v poslední kapitole i v závěru typ motoru, který by student Kročil vybral jako vhodný. Bakalářská práce studenta Kročila splnila požadavky a cíle zadání. Použité metody jsou adekvátní zadání práce a práce je hodnotově správně vypočtená. Student prokázal znalosti získané studiem. Bakalářská práce je z hlediska formálnosti a technického zpracování na velmi dobré úrovni. Práce má textově velmi dobrou kvalitu. Výhrady mám zejména k: -označení grafů na straně 21, 22, 23, 24 a 25- není podle pokynů -netechnické vyjadřování na str. 33. a 51. -překlepy v textu na str. 27. a 28. Autor se přesto v textu vyjadřuje věcně a důkladně se odvolává na citace zdrojů, použitých vzorců a tabulek. Po stránce grafického zpracování není zásadní připomínky. Stylistická úprava a pravopis jsou až na drobné překlepy v pořádku. Student prokázal znalosti v oblasti navrhování motorových jednotek smykem řízených nakladačů. Doporučuji tuto práci k obhajobě. Otázka pro studenta: Jaký vliv má uložení pohonné jednotky v zadní části stroje na vlastnosti smykem řízeného nakladače?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Zeizinger, Lukáš

Bakalářská práce studenta byla zaměřena na stanovení výkonové řady motorové jednotky určené pro stavební nakládací stroj na základě daných technických parametrů. Autor ve svém práci podrobně popisuje problematiku smykem řízeného nakladače. V práci se vyskytuje několikrát neprovázání textu s jiným objektem. Autor používá v úvodu práce spíše obecnější označení než odborné výrazy. V závěru práce nebyl vybráný konkrétní model motoru. V textu bakalářské práce se vyskytuje několik gramatických, typografických a jiných chyb. Cíle bakalářské práce vyjmenované v zadání byly autorem splněny na požadované úrovni, a proto bakalářskou práci studenta doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 108323