KURIC, A. KONVERZE SLÉVÁRNY V ÚZEMÍ BÝVALÉ ČKD V PRAZE, Vysočanech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemánková, Helena

Podmínkami k zadání revitalizace průmyslového území bývalé továrny, danými územním plánem a připravovaným metropolitním plánem se student zabýval v předcházejícím semestru. Pro diplomovou práci sehrála roli historie firmy Kolben –Daněk. Promyšleně se zabýval novým využitím objektů bývalé slévárny , které v území jako jediné zůstaly. Vytvoření pasáže z bývalé výrobní haly , přivádějící návštěvníka i uživatele zóny od stanice metra do transformovaného území, je výborným záměrem. Práce se zabývala naplněním pasáže životem. Volba nových funkcí je úkol nelehký. Vychází nejen z nabídky uvolněných prostorů a architektonického potenciálu bývalé továrny pro přijetí nových funkcí. Je otázkou zda-li diplomant dobře analyzoval potřeby budoucích obyvatel a uživatelů zóny V legendách chybí m2 nových funkcí a jejich celková kapacita.V řezech a pohledech chybí výškové kóty . Ve výkresu věnovaném dopravní obsluze by pasáž pro pěší , jako významný nový prvek v urbanistické struktuře( páteřní komunikační osa ) měla být vyznačena. Navzdory snaze o důraz na grafické řešení by původní objekty i jejich detaily určené k odstranění měly být v barvě zelené. Ocenit je třeba naplnění postoje autora k průmyslovému dědictví, záchranou a užitím zachovaných technologických zařízení v interiérech pasáže a veřejných zařízeních. Tyto artefakty jsou skulpturami oživujícími veřejný prostor. Fotografie diplomanta přinášejí nový estetický zážitek.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 90 Studium inspiračních příkladů jak a proč zachovat průmyslové dědictví lokality. Autor popisuje v práci svůj postoj :„Úsilí tyto kvality uchovat a současně nabídnout k dispozici široké veřejnosti je ústředním motivem návrhu.“
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Zemánek, Václav

Volba metody a míry intervence do historického objektu stojícího mimo památkovou ochranu bude vždy rozhodovat také dostatek praktických zkušeností projektanta vedle osvojení typologických poznatků.. Diplomant i přes stručná vyjádření v textových přílohách disponuje potenciálem profesního rozvoje.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Konverze hustě zastavěného pozemku jednopodlažními halami bývalého průmyslového areálu nabízí alternativy řešení, které by vedly k posílení urbánní hodnoty na budoucím bulváru Kolbenovy ul. s výraznými prvky dominace lokálního centra díky MHD (stanice metra a tram). A to buď konverzí ponechaných halových objektů převážně jednopodlažních na lofty s problematickou efektivností ( hustota původní zástavby více než 80 % a nevyužitelnost ploch v podzemí pod zástavbou), nebo alternativa řešení spočívající v totální demolici s radikálním zvýšením hustoty novou věžovou zástavbou a s přínosem urbánní hodnoty i zeleně ve veřejném prostoru. Diplomová práce vychází z konceptu nové blokové zástavby území a volí kombinaci obou přístupů ( předcházející projekt). Navrhuje jak novou prostorovou strukturu, tak současně konverzi trojlodního objektu slévárny na společensko obchodní centrum a to v logické souvislosti se stávající dopravní a technickou infrastrukturou.
Architektonické řešení A Návrh není povahou konzervativní cestou památkové obnovy budovy do původního stavu. Je razantním zásahem do trojlodí třípodlažními vestavbami do postranních lodí, s likvidací podstatné části původní nosné i subtilní střešní ocel. vazníkové konstrukce. Tato intervence v podstatě naruší původní jednotu a monumentalitu vnitřního trojlodního prostoru a jeho střešní osvětlení. Demolicí přístavků a intervencí částí upravené východní fasády budovy do blízkosti historického objektu komína dosáhl autor vytvoření kulturního prostředí veřejného parteru s charakterem pěšího náměstí. Původnímu a obnovenému architektonickému výrazu budovy nové vestavby dle příloh neladí, vyžadují podrobnější popis zvolené technologie a materiálu na fasádách.. V návrhu funkčního využití alokace provozu knihovny – mediatéky? do 3. NP vestavby je problematické, jak po technické i provozní stránce. Ve funkčním využití dominuje komunikační a výstavní prostor střední lodi, zachovaný vč. světlíku, v dispozičním uspořádání odpovídá účelům obchodním i společensko gastronomickým. Obnova původních čelních fasád vrací objektu historickou stopu a demonstruje výjimečný charakter průmyslové památky i v budoucím prostorovém kontextu..
Provozní řešení A Vnější provozní obsluha celého areálu vč. budovy slévárny je založena na principu sítě dopravně zklidněných ulic, provozu dominuje náměstí na pěší ose s komínem, v bilancích chybí výpočet parkovacích míst pro obchodní. centrum a jejich alokace ( kapacita garážového domu ?) Do provozu není naznačeno, ani zapojeno navrhované využití nových objektů v okoli. Vnitřní provoz vč. provozu knihovny je řešen standardně, s resignací na využití i případné rozšíření do stávajících prostor v suterénu ( depozitum knižního fondu). Bonusem je volná alokace strojírenských artefaktů v nadzemních podlažích budovy, žel mimo interiér knihovny.
Technicko konstrukční řešení A Je dokumentováno přílohou s vyznačením rozsahu demolic nosných a střešních konstrukcí na objektu a detailem příčného řezu fasády vestavby v kontaktu s původní konstrukcí slévárny, doplněné o popis materálů na fasádách.
Formální úroveň A S výjimkou nedostatku informací o funkčních plochách a bilancích účelových jednotek ( v knihovně počet svazků, frekvence návštěv. apod., detto u gastroprovozů) a chybějící srovnávací ekonomické ukazatele za celý blok, jakož i chybějící výměry ploch na přílohách je výsledná prezentace v portfoliu mimořádně kultivovaná a působí vyváženě.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 116270