KOZLOVÁ, R. Příprava tablet pro WDXRF analýzu kvality cementu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Svěrák, Tomáš

Romana K o z l o v á zpracovávala svou bakalářskou práci v laboratoři kontroly výroby v podniku Českomoravský cement, a.s. v Mokré-Horákově téměř celý jeden rok. Za tuto skutečnost patří můj dík nejen studentce, ale i vedoucímu laboratoře podniku Českomoravský cement Ing. Jiřímu Lerchovy, který práce Romany Kozlové v laboratoři ve velkém rozsahu umožnil a navíc byl i při zpracování této práce jejím dobrým rádcem. Romana Kozlová se ve své práci musela seznámit s poměrně velmi širokou problematikou kontroly kvality cementů a musela následně též zvládnout poměrně složitou experimentální techniku. Studentka Kozlová projevila pří experimentálním měření své bakalářské práce velký smysl pro týmovou práci, pracovitost i velkou dávku vytrvalosti při statistickém opakování testů. K vyhodnocování dat studentka přistupovala s maximální korektností, pracovala samostatně a cílevědomě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Lerch, Jiří

Tato bakalářská práce je precizně napsaná, rozsahem převyšující běžnou bakalářskou práci, blížící se diplomové práci, velmi pečlivě zpracovaná. Práce je spřažena s výrobní realitou závodu. Vyzdvihuji přínos pro kontrolu kvality výroby v cementárně. Vyvinutá metodika byla použita na nastavení citovaného přístroje Centaurus, pro dosažení maximální jemnosti a opakovatelnosti přípravy vzorků s cílem zabezpečit maximálně přesnou analýzu na XRF, což nebývá u studentských prací běžné. Práce je výborná a mohla by posloužit výrobci Centaura jako referenční metodika pro jeho nastavení ve výrobním závodě. Dále i dodavatelům XRF přístrojů, neboť jim přináší zabezpečení přesné analýzy vzorků na jejich výrobcích-WDXRF. Otázky k obhajobě: 1. Proč je nezbytné zabezpečit maximálně dosažitelnou jemnost přípravy analytického vzorku? 2. Co je třeba udělat, aby ze vzorku cementu bylo moci provést standadně přesnou analýzu (viz kapitola 2.4). 3. Popište princip měření na přístroji WDXRF.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 67675