MALINA, L. Vliv aromaticky aktivních látek na chutnost ovocných jogurtů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Cílem této práce bylo porovnat obsah aromatických látek a také senzoricky stanovenou chutnost smetanových (8 % tuku) a nízkotučných (obsah tuku menší než 0,1%) ovocných jogurtů s různými příchutěmi, vyrobených v Mlékárně Valašské Meziříčí, spol. s r.o. Celkovým výstupem je zajímavá studie, jež bude východiskem pro další experimentální práce. Diplomant bez problémů zvládl metodiku senzorického hodnocení, samostatně připravoval vzorky a správně vyhodnocoval získané výsledky. Stejně dobře si počínal při chemické analýze vzorků. Pracoval systematicky a svědomitě. Prokázal schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientoval v příslušné problematice. Velmi účinně využíval teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinoval se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A Zadání bylo splněno.
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Závěry práce a jejich formulace A Závěry jsou formulovány jasně a srozumitelně.
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Kvalita zpracování výsledků A Výsledky jsou zpracovány ve formě tabulek a grafů.
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Babák, Libor

Teoretická část DP je velmi kvalitně zpracovaná, podává ucelený přehled aktuálního stavu studované problematiky. Drobné formální nedostatky nesnižují odbornou kvalitu práce. Jazyková úroveň je dobrá. Z chemického hlediska lze vést diskuzi nad označením 1-butanolu, 2-pentanonu aj. názvy butan-1-ol a pentan-2-on (tab.4). Také označení jednotky koncentrace aromatické látky ug.ml (str.49) považuji za nesprávné. Naměřené výsledky jsou statisticky vyhodnoceny, avšak v grafech 1-12 nejsou vyznačeny chybové úsečky. Chybu výsledku bývá zvykem vyjadřovat na jednu platnou číslici, proto vyjádření 0,06 plus minus 0,00 nemá žádnou výpovědní hodnotu (tab.6). U výsledků znázorněných v grafech 13-15 mi chybí sumární přehledný graf výsledků od všech hodnotitelů. V seznamu zkratek a symbolů postrádám vysvětlení veličin vč. jednotek. Diskuse výsledků i závěr práce je provedena uspokojivě. Celkově lze tedy konstatovat, že byly naplněny cíle diplomové práce a lze ji tak doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 2458