MUCHOVÁ, J. Vliv biologicky aktivních látek na strukturu a vlastnosti kolagenových substrátů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Vojtová, Lucy

Práce (celkem 108 stran) je vypracována anglicky na velice dobré úrovni. Velice podrobně je zpracována literární rešerše (40 stran) a celkem 327 odkazů vypovídá o velice dobré orientaci v zahraniční literatuře. Krom toho studentka prokázala velice dobré logické myšlení i naprostou samostatnost práce v laboratoři. Připravila a vyhodnotila nové typy nosičů buněk pro regeneraci podkoží např. po popálení. Během práce velice často výsledky konzultovala a snažila se o nejpřesnější interpretaci. Připravené skafoldy budou nadále modifikovány a charakterizovány v následujících projektech. Práci hodnotím známkou A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Michlovská, Lenka

Předložená práce se zabývá vývojem a přípravou nových 3D kolagenových nosičů buněk vhodných pro tkáňové inženýrství. Byl sledován vliv biologicky aktivních látek na strukturu a vlastnosti substrátů. Studentka zpracovala diplomovou práci (108 stran) v angličtině na velice dobré jazykové úrovni. Osnova práce je logicky členěna. Obsáhlá teoretická část a množství použité literatury (327 odkazů) svědčí o širokém přehledu studentky v dané problematice. Práce obsahuje drobné formální nedostatky. Není uveden seznam zkratek a symbolů. Z tohoto důvodu nejsou některé zkratky vysvětleny. U obrázků 5 a 10 chybí odkaz v textu. Chemické strukturní vzorce na obrázku 9 nejsou v dostatečné kvalitě. V tomto případě doporučuji pro lepší přehlednost zpracovat chemické vzorce a reakce v chemickém editoru (např. ChemSketch nebo ChemBioDraw). Také pro seznam použité literatury by měl být zvolen jeden citační styl. Experimentální část je řešena na velmi vysoké úrovni. Připravené 3D kolagenové nosiče byly modifikovány několika typy přírodních aditiv a dodatečně síťovány pomocí karbodiimidů. K charakterizaci bylo použito velké množství metod. Podrobně byla studována morfologie, velikost pórů, porozita, chemická struktura, stupeň botnání, degradace a biologické vlastnosti. Získané výsledky byly důkladně interpretovány. V rámci diskuze a vyhodnocení byly však použity nezaokrouhlené hodnoty (např. obsah vody v kolagenu 98,67 %). I přes výše uvedené nedostatky se předložená práce řadí rozsahem a kvalitou teoretické i experimentální části k nadprůměrným pracím, splňuje všechny body zadání, a proto ji hodnotím známkou výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 90817