ŠEVČÍK, P. Monitorovací systém mobilních jednotek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Kučera, Pavel

Diplomant se intenzívně věnoval dané problematice již od Semestrální práce 1 a předložená diplomová práce splňuje všechny vytyčené cíle. Diplomant vytvořil systém, který umožňuje zjistit polohu a natočení mobilního robotu při dynamicky se měnících světelných podmínkách. Vytvořené SW vybavení pak splňuje podmínku na robustnost a konektivitu. Diplomant při tvorbě práce projevil vysokou míru samostatnosti a značnou dávku inženýrských dovedností. Vysoce kladně též hodnotím obsahové i formální zpracování diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Fojtík, Pavel

Diplomant vytvořil práci, jejímž hlavním cílem byl návrh a realizace systému pro robustní určení polohy a natočení mobilních jednotek s ohledem na různé světelné podmínky. V rámci realizace systému diplomant vytvořil softwarové vybavení, řešící daný úkol, s důrazem na modulárnost, konektivitu a zpracování dat v reálném čase. Práce dále zahrnuje popis testovacích experimentů a determinaci chyb měření. Velmi oceňuji fakt, že diplomant v závěru práce realizoval ve zjednodušené formě úlohu identifikace jednotlivých mobilních jednotek, přestože se tento požadavek v zadání diplomové práce nevyskytoval. Zadání, dle mého názoru, po stránce odborné i časové plně vyhovuje nárokům kladené na diplomové práce a diplomant splnil všechny jeho požadavky, přičemž není pochyb o tom, že musel prokázat poměrně vysokou úroveň znalostí a dobrou orientaci v dané problematice. Autorem zvolená koncepce je, dle mého názoru, správná. Popisná část odpovídá svojí hloubkou i kvalitou náročnosti práce. Malou výtku bych měl k některým argumentům, obhajující zvolený způsob řešení. Jde zejména o experimentální ověření skutečnosti, že červená složka výstupního obrazu je nejméně zatížená šumem. Dle mého názoru ke stejnému výsledku lze dospět pohledem do katalogu a analýzou frekvenčního rozsahu použité LED diody a frekvenčního rozsahu kamery. Dále si dovolím podotknout, že při zpracování 700 záznamů je hodnota 0,0 % pro úspěšnost rozpoznání žluté barvy při podmínkách E0(viz. Tabulka 3.7) ze statistického hlediska přinejmenším podezřelá. Po formální stránce, práce je sestavena v logickém sledu, rozsah kapitol odpovídá jejich důležitosti, grafické doplňky jsou na velmi dobré úrovni. V textu se bohužel vyskytují překlepy, pravopisné chyby, vynechaná či zdvojená slova. V dnešní době již existují nástroje, umožňující tvůrci textu se těmto chybám vyvarovat. Přestože jde v podobných dokumentech, jako je tato práce především o technickou stránku věci, diplomant by neměl zapomínat na skutečnost, že v technické praxi se nezřídka kdy bude hodnotit i formální správnost a preciznost zpracování dokumentu. Soudě dle přiložených literárních pramenů, na které se autor ve své práci odvolává, myšlenky a postupy v předloženém díle použité, jsou prací autora. Je možné konstatovat, že předložená práce svědčí o inženýrských schopnostech diplomanta.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 50/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 39621