JANÍČKOVÁ, V. Změny v obsahu gliadinových frakcí bílkovin u dvou genotypů ozimé pšenice s rozdílnou délkou vegetační doby v reakci na zvýšenou koncentraci oxidu uhličitého. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Hrstka, Miroslav

Předložená diplomová práce splnila požadavky zadání. Experiment je popsán natolik podrobně, aby ho bylo možné reprodukovat. Zpracování výsledků má průměrnou úroveň, grafy 11-14 jsou dostatečně ilustrativní, komentář k nim však měl být podrobnější a více zaměřený na srovnání variant AC a EC u jedné odrůdy. V diskusi postrádám snahu o vysvětlení výsledků a ve srovnání výsledků práce s literárními údaji chybí explicitní vyjádření, kdy se jedná o stejné a kdy o jiné odrůdy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce se zabývá velmi aktuální problematikou klimatických změn a jejich vlivu na zdroje potravin člověka, konkrétně na produkci pšenice jako jedné z nejvýznamnějších hospodářských plodin. Teoretická část vychází z celkem 60 kvalitních literárních zdrojů, většinou časopiseckých vědeckých publikací. Je čtivě zpracována, podává ucelený přehled dané problematiky a tvoří dobrý podklad pro experimentální část. Její úroveň mírně snižují občasné drobné překlepy a formální chyby; zvláště bych vytkla nesprávné formátování nadpisů. Experimentální část je zaměřena na sledování vlivu oxidu uhličitého na kvalitu lepkových bílkovin dvou odrůd pšenice seté (Triticum aestivum). Lepek lze považovat za zásadní složku pšenice, významným způsobem ovlivňující kvalitu pekárenských výrobků, těstovin aj. Pro jeho stanovení byla použita klasická metoda - elektroforéza v polyakrylamidovém gelu, zavedená na ÚCHPBT. Získané výsledky jsou prezentovány formou grafů. Výsledky jsou správně interpretovány, nechybí ani kvalitní diskuse a statistické zpracování. Závěry práce shrnují zjištěné experimentální poznatky. I přes uvedené drobné nedostatky je práce velmi kvalitní, po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 115837