ŠMÍD, K. Adaptivní filtrace biologických signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Provazník, Ivo

Zadání projektu lze považovat za splněné, student navrhl a prakticky realizoval algoritmy adaptivních filtrů využitelných pro potlačení rušení v signálech EKG. Zadanému úkolu se věnoval systematicky a pravidelně konzultoval. Dosažené výsledky lze považovat za kvalitní, v některých případech ale došlo k nekonzistentnímu ověření funkčnosti (různá data). Úroveň vlastní práce je vyhovující, výsledky jsou dostatečně interpretovány a diskutovány.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Využití literatury B 8/10
Formální zpracování práce C 14/20
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Kozumplík, Jiří

Autor popsal a realizoval 4 varianty adaptivních filtrů pro potlačení síťového brumu ze signálu EKG. Z předloženého textu není zcela jasné, které realizované filtry převzal z literatury, v některých kapitolách (např. 4.3 a 4.4) totiž chybí odkazy. U některých rovnic doprovázejících popis jednotlivých metod je vynecháno jejich odvození a není uveden zdroj. V jiných rovnicích, např. (3.9) nebo (3.11), autor nerozlišuje mezi vektory a skalárními hodnotami. V práci je obsaženo mnoho neobratných i nepřesných formulací. K realizační části mám následující připomínky. Signál, který autor vzal jako nezarušený, ve skutečnosti rušený byl, jak je patrné z jeho průběhu i ze spektra (viz obr.4 a 25), ve kterém je výrazná spektrální čára na 25 Hz; zde asi autor předpokládal omylem vzorkovací kmitočet 250 Hz místo 500 Hz. Následkem toho generoval umělé rušení na dvojnásobném kmitočtu. U prosté adaptivní filtrace (kap.5.1) zvolil impulsní charakteristiku FIR filtru o délce 80 vzorků a tuto volbu nezdůvodnil. Kresba impulsní charakteristiky číslicového systému na obr.33 není správná, lineární interpolace je nevhodná. Ukázka tvarových změn na obr.44 a 48 vyvolává rozpaky, očekával bych především změny v oblasti komplexů QRS. Jestliže chtěl autor porovnávat jednotlivé metody z hlediska poškození užitečného signálu jednotlivými typy filtrů, pak nechápu, proč volil signály s různými vzorkovacími kmitočty (250 a 500 Hz). Zadání práce autor v podstatě splnil, výhrady mám jen ke způsobu porovnávání jednotlivých metod filtrace.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce D 30/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
D
Body
66

Otázky

eVSKP id 12224