TOMALA, L. Studium syntézy laktidů z esterů kyseliny mléčné [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Petrůj, Jaroslav

Bc. Libor Tomala prokazoval v průběhu diplomové práce neustále vzrůstající zájem o řešení zadané dosti nesnadné problematiky, což považuji v hodnocení studenta jako velmi pozitivní skutečnost. Dokázal výborně pracovat s literaturou i dalšími dostupnými údaji, analyzovat a interpretovat je. Student má smysl pro experimentální činnost, je technicky nadán a pracoval do značné míry samostatně. Bc. Tomala využíval v plné míře konzultací jak se svým konzultantem Ing. Figallou, tak také s vedoucím diplomové práce a postupně dokázal i aktivně a věcně k diskusi přispívat. Během studia optimalizace přípravy velmi čistých laktidů dosáhl velmi cenných experimentálních výsledků, dokonce s předpokládanou možností jejich jejich výroby kontinuálně. Kvalita zpracování dílčích výsledků je výborná a věcná. Celkové hodnocení dosažených výsledků a formulace závěrů práce jsou zpracovány podle mého názoru výborně. Podrobnosti návrhů pro další postup prací nemůže být zveřejňován vzhledem k zájmu potenciálního realizátora průmyslové výroby. Doporučuji, aby student mohl pokračovat na řešení tohoto aktuáního tématu v doktorandském studiu. Diplomovou práci hodnotím stupněm A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Chamradová, Ivana

Diplomová práce Bc. Libora Tomaly se zabývá přípravou laktidů z esterů kyseliny mléčné. Zvolené téma je velmi aktuální, jelikož jsou polyestery v součastném materiálovém inženýrství hojně využívány. Oproti „klasickým“ syntetickým materiálům jsou připravovány z obnovitelných zdrojů, největší aspekt se však skrývá v jejich biologické degradaci. Teoretická část je velmi dobře zpracována a zahrnuje konvenční způsob přípravy laktidů (ROP) i nový způsob vycházející z alkylesterů přes meziprodukt oligo-ethyllaktát s navazující depolymerací. Pro nezaujatého čtenáře působí práce kvalitně, dobře se čte a kapitoly na sebe logicky navazují. Student dokázal spojit teoretické znalosti s experimentálním provedením. Je zřejmé, že se zamýšlel nad sestavením aparatury i chemických procesech, které probíhaly v jejich jednotlivých částech. Příkladem je aparatura (str. 40, příprava oligo-ETLA), která je opatřena vyhřívaným Liebigovým chladičem na teplotu, která je nižší než var monomeru, ale vyšší než var vznikajícího alkoholu. Bylo potřeba uvědomit si, že destilací alkoholu (nežádoucí meziprodukt reakce) by při nesprávně zvolené teplotě docházelo i k oddestilovaní monomeru. Oceňuji, že student využil pro syntézu laktidů různé druhy katalyzátorů, odlišné teploty a zabýval se i vlivem tlaku na konečné produkty. Dílčí výsledky syntéz jsou zpravidla zpracovány sloupcovými grafy a jsou dostatečně a věcně komentovány. Pomocí analýz 1H NMR a FTIR-ATR byla skutečně prokázána struktura laktidů. Snímky aparatur i mikroskopické snímky jen podtrhávají kvalitu předložené práce. Student si na závěr práce dokonce našel čas na stručný návrh kontinuálního zařízení, které by bylo schopno připravit kýžený laktid ve větším množství. Práci lze jen vytknout ojedinělá neodborná vyjádření a chybějící odkazy na obrázky. Na základě uvedených skutečností hodnotím předloženou diplomovou práci stupněm "výborně" a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Závěry práce a jejich formulace A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Úroveň jazykového zpracování B
Využití literatury a její citace A
Logické členění práce A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 77371