HORNÁKOVÁ, M. Možnosti analytického stanovení volných mastných kyselin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato diplomová práce je pilotní částí rozsáhlé studie, která se bude věnovat charakterizaci lipidů a mastných kyselin v experimentálně vyrobených modelových vzorcích přírodních a tavených sýrů. Práce je zaměřena především na možnost stanovení volných mastných kyselin. Teoretická část je zpracována stručně, ale přehledně a podává celkem dostatečný přehled informací, potřebných pro plánování a provedení experimentů. Nicméně originálních prací, které se věnují dané problematice, je citováno poměrně málo a studentka mohla věnovat provedení rešerše trochu více času a úsilí. Na Web of Science je dostupná řada prací, které se zabývají touto problematikou s aplikací na různé typy sýrů, které mohla studentka následně využít např. při volbě optimalizovaných parametrů a/nebo minimálně při diskusi. Cílem experimentální části práce bylo vybrat a optimalizovat metodu stanovení volných mastných kyselin v různých sýrových matricích. Pro frakcionaci vyextrahovaných lipidů a zisk frakce volných mastných kyselin byly vyzkoušeny a porovnány dvě metody: chromatografie na tenké vrstvě (TLC) a extrakce na pevné fázi (SPE). Pro následné stanovení mastných kyselin byla použita plynová chromatografie s FID detekcí. Zvolená metoda byla otestována na vzorcích sýrů eidamského typu a tavených sýrových analogů. Přes počáteční problémy se studentka postupně zapracovala a zvládla příslušné metody, které jsou z velké části založené na klasické laboratorní práci. Bez problémů zvládla i práci s instrumentální technikou. V samotném přístupu k práci a řešení problémů ale mohla být mnohem aktivnější. Zavádění a optimalizace nové analytické metody je velmi náročný proces, který vyžaduje mnoho předběžných znalostí, času, provedených experimentů aj. Některé problémy se vzhledem k nedostatku času nepodařilo dotáhnout do úspěšného konce a budou náplní navazující práce. I přesto se podařilo získat první výsledky, které představují cenné východisko pro další práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C
Studium literatury a její zpracování C
Celkový přístup k řešení úkolů C
Využívání konzultací při řešení práce C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Vespalcová, Milena

Předložená diplomová práce Bc. Miroslavy Hornákové je orientována na stanovení volných mastných kyselin. Měla by to být úvodní studie k rozsáhlejšímu celku, kterým bude charakterizace lipidů a mastných kyselin v experimentálně vyrobených modelových vzorcích sýrů. Teoretická část je přehledná a dotýká se všech základních informací uvozujících studované téma. Avšak má-li být tato diplomová práce skutečně pilotní studií, měla by obsahovat teoretickou část mnohem rozsáhlejší než je 8 stran textu, které jí autorka věnovala. Očekávala bych zde rozsáhlou rešerši původních článků zaměřených na izolaci tuků ze sýrové matrice různými postupy, předseparaci tukových frakcí různými technikami, případně esterifikaci a přípravu vzorků pro analýzu plynovou chromatografií nebo alespoň přehled separačních systémů pro analýzu esterů mastných kyselin plynovou chromatografií. Místo toho autorka cituje v převážné míře učebnicové texty. V experimentální části autorka odvedla dostatečný objem práce a prezentuje užitečné výsledky. Nicméně nepodařilo se jí ověřit validační parametry vybrané metody, jak je požadováno v zadání. Stanovení pouhé opakovatelnosti metody nelze považovat za ověření validačních parametrů. Zajímavé výsledky získané aplikací upravené metody na stanovení mastných kyselin ve dvou vzorcích sýrů naznačují, že pro naplnění plánované studie byly vypracovány dobré základy. Chybí zde však alespoň náznak nějaké diskuse těchto výsledků. Samotné tabulky a grafy, byť pečlivě vyvedené, nestačí. Přes uvedené výhrady doporučuji předloženou diplomovou práci Bc. Miroslavy Hornákové k obhajobě. Práci hodnotím známkou "DOBŘE - C".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C
Logické členění práce A
Využití literatury a její citace D
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 77195