RAJNOCHOVÁ, V. Stanovení mastných kyselin v sýrech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato práce je součástí rozsáhlé studie, která se bude zabývat komplexní charakterizací lipidů ve vzorcích přírodních sýrů eidamského typu. Práce bude spočívat ve stanovení volných a vázaných mastných kyselin a některých dalších parametrů souvisejících s obsahem a složením lipidů ve vzorcích. Modelové vzorky budou vyráběny ve spolupráci s Ústavem technologie potravin na technologické fakultě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Tato bakalářská práce je zaměřena na stanovení celkového obsahu mastných kyselin v prvních vyrobených vzorcích sýrů. Pro izolaci lipidů byla použita extrakce podle ČSN EN ISO 1735; jde o klasický způsob za použití organických rozpouštědel. Pro esterifikaci mastných kyselin metoda podle ČSN EN ISO 5509 s použitím methanolového roztoku hydroxidu draselného. Mastné kyseliny byly stanoveny plynovou chromatografií s FID detekcí. Studentka výborným způsobem zvládla práci v laboratoři. Metodika je z velké části založená na klasické laboratorní práci, kde prokázala velkou experimentální zručnost. Bez problémů zvládla i práci s instrumentální technikou. Určité nedostatky má v písemném projevu a především v práci s literaturou. Nicméně naměřila první zajímavé dílčí výsledky, na které bude vzápětí navazovat v rámci své diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Využívání konzultací při řešení práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Kvalita zpracování výsledků B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Omelková, Jiřina

Bakalářská práce Veroniky Rajnochové se zabývá problematikou stanovení mastných kyseliny v přírodních sýrech eidamského typu. Ze vzorků sýrů byly mastné kyseliny získány ve formě metylesterů a následně pak stanoveny pomocí plynové chromatografie. Práce je členěna obvyklým způsobem. Kapitola „Teoretická část“ je zpracována pečlivě, na základě využití 25 literárních zdrojů. V rámci kapitoly „Výsledky a diskuse“ autorka práce shrnula a vyhodnotila všechny experimenty, které provedla v laboratoři. Zabývala se identifikací a kvantifikací mastných kyselin ve třech vzorcích sýrů a sledováním vlivu pasteračního záhřevu na obsah mastných kyselin. Jednalo se o modelové vzorky připravené ve spolupráci s Ústavem technologie potravin na Technologické fakultě UTB ve Zlíně. Práce je zpracována na velmi dobré úrovni a doplněna pro názornost kvalitními grafy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 77179