RAJNOCHOVÁ, V. Stanovení mastných kyselin v sýrech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Tato práce je součástí rozsáhlé studie, která se bude zabývat komplexní charakterizací lipidů ve vzorcích přírodních sýrů eidamského typu. Práce bude spočívat ve stanovení volných a vázaných mastných kyselin a některých dalších parametrů souvisejících s obsahem a složením lipidů ve vzorcích. Modelové vzorky budou vyráběny ve spolupráci s Ústavem technologie potravin na technologické fakultě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Tato bakalářská práce je zaměřena na stanovení celkového obsahu mastných kyselin v prvních vyrobených vzorcích sýrů. Pro izolaci lipidů byla použita extrakce podle ČSN EN ISO 1735; jde o klasický způsob za použití organických rozpouštědel. Pro esterifikaci mastných kyselin metoda podle ČSN EN ISO 5509 s použitím methanolového roztoku hydroxidu draselného. Mastné kyseliny byly stanoveny plynovou chromatografií s FID detekcí. Studentka výborným způsobem zvládla práci v laboratoři. Metodika je z velké části založená na klasické laboratorní práci, kde prokázala velkou experimentální zručnost. Bez problémů zvládla i práci s instrumentální technikou. Určité nedostatky má v písemném projevu a především v práci s literaturou. Nicméně naměřila první zajímavé dílčí výsledky, na které bude vzápětí navazovat v rámci své diplomové práce.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B |
Bakalářská práce Veroniky Rajnochové se zabývá problematikou stanovení mastných kyseliny v přírodních sýrech eidamského typu. Ze vzorků sýrů byly mastné kyseliny získány ve formě metylesterů a následně pak stanoveny pomocí plynové chromatografie. Práce je členěna obvyklým způsobem. Kapitola „Teoretická část“ je zpracována pečlivě, na základě využití 25 literárních zdrojů. V rámci kapitoly „Výsledky a diskuse“ autorka práce shrnula a vyhodnotila všechny experimenty, které provedla v laboratoři. Zabývala se identifikací a kvantifikací mastných kyselin ve třech vzorcích sýrů a sledováním vlivu pasteračního záhřevu na obsah mastných kyselin. Jednalo se o modelové vzorky připravené ve spolupráci s Ústavem technologie potravin na Technologické fakultě UTB ve Zlíně. Práce je zpracována na velmi dobré úrovni a doplněna pro názornost kvalitními grafy.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 77179