BURDĚJOVÁ, L. Charakterizace plodů aronie (Aronia melanocarpa) a muchovníku (Amelanchier alnifolia) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato diplomová práce je zaměřena na charakterizaci plodů aronie (Aronia melanocarpa) a muchovníků (Amelanchier alnifolia). S přihlédnutím k možnostem pracoviště na FCH VUT v Brně byla celá práce nakonec naměřena v laboratořích Výzkumného ústavu potravinářského v Bratislavě, které disponují širokým spektrem různých analytických přístrojů a technik, z nichž většinu si studentka během relativně krátké doby, kterou měla k dispozici, osvojila. Práce na tomto pracovišti ji natolik oslovila, že se rozhodla pokračovat ve studiu v rámci doktorského studijního programu. Teoretická část je zpracována vynikajícím způsobem, o čemž svědčí mimo jiné celkem 151 citovaných literárních zdrojů vysoké vědecké úrovně. Hlavní náplní experimentální části práce bylo posouzení antioxidačních účinků sledovaných vzorků, včetně měření několika dalších charakteristik, které s antioxidační aktivitou souvisejí. Konkrétně byl v práci zjišťován celkový obsah polyfenolických látek a anthokyanů, barevné charakteristiky pomocí systému CIE L*a*b* a schopnost vzorku redukovat železité ionty pomocí metody UV-VIS-NIR spektroskopie. Dále byl sledován obsah kyseliny askorbové pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s využitím detektoru s diodovým polem a celková antioxidační aktivita metodou DPPH a ABTS s využitím elektronové paramagnetické rezonance. Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem. V průběhu práce byla samostatná, plánovala si experimenty a organizovala práci. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou, přípravu vzorků a standardů, pracovala systematicky a svědomitě. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními výsledky, které již byly prezentovány na studentské vědecké konferenci „Aplikované přírodní vědy“, která se konala 23. dubna 2014 v Trnavě, kde se studentka v rámci studentské soutěže umístila na 4. místě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Omelka, Ladislav

Diplomová práce Bc. Lenky Butorové Charakterizace plodu aronie (aronia melanocarpa) a muchovníku (amelanchier alnifolia), vypracovaná pod odborným vedením školitelky Ing. Evy Vítové, PhD. je věnována stanovení chemických a nutričních parametrů dvou méně známých druhů ovoce, aronie a muchovníku. Oba plody, pocházející z USA a Kanady, obsahují celou řadu významných látek s léčivým účinkem. K podrobnému rozboru jejich složení byla využita celá řada analytických metod (UV-VIS-NIR resp. EPR spektroskopie, HPLC). Získané experimentální výsledky byly následně statisticky vyhodnoceny. Práce v rozsahu 103 stran je standardně rozdělena do 10 kapitol. Po krátkém úvodu jsou v rámci kapitoly 2 (Teoretická část) podány základní informace o vlastnostech studovaných druhů ovoce společně s teoretickými základy použitých analytických metod a základními principy stanovení jednotlivých parametrů uvedených produktů. Jsou rovněž prezentovány informace o použitých statistických metodách pro vyhodnocení experimentálních výsledků. Podrobnějšímu vysvětlení experimentálních postupů je věnována kapitola 4 (Experimentální část). Těžiště diplomové práce je v Kapitole 5 (Výsledky a diskuze). V ní jsou v rámci 7 podkapitol prezentovány výsledky stanovení nejrůznějších charakteristik extraktů z obou sledovaných komodit např. celkové obsahy anthokyanů, polyfenolů a kys. askorbové, radikál zhášející charakteristiky a pod. 8 podkapitola je věnována statistickému zhodnocení výsledků. Získané experimentální výsledky jsou stručně zhodnoceny v rámci Kapitoly 6 (Závěr). Závěrečné kapitoly jsou věnovány přehledu literárních zdrojů, zkratek a příloh). Práce je napsána velmi přehledně, prakticky bez překlepů, na velmi dobré úrovni je rovněž formální úroveň práce (vzorce, obrázky, grafy, tabulky). K práci mám následující dotazy a připomínky: 1. Vzhledem k tomu, že DMSO je pro extrakci antioxidantů ve sledovaných druzích ovoce podstatně lepším extrakčním činidlem (str.55), je vůbec nutné sledovat antioxidační aktivitu v 50% roztoku etanolu resp. v destilované vodě? 2. Máte informace, do jaké míry se mění obsah antioxidantů při skladování plodů aronie resp. muchovníku (pokud se tyto plody bezprostředně po sklizni nezpracují)? 3. Při stanovení radikál zhášejících charakteristik za použití ABTS+. kation-radikálu je nutné tento radikál nejdříve připravit v roztoku oxidací ABTS v prostředí H2O2 a dalšího činidla (např. peroxidázy). Tento roztok se přidává k extraktu z ovoce, takže jeho původní složky zůstávají nadále součástí reakčního systému. Nemohou za těchto okolností tyto složky, zejména H2O2, reagovat s antioxidanty (vznik chinonů z fenolů), tímto způsobem snižovat jejich celkový obsah a následně ovlivňovat naměřené hodnoty? Závěr: Při celkovém hodnocení diplomové práce Bc. Lenky Butorové je nutné vyzdvihnout její přínos k rozšíření znalostí o vlastnostech dosud méně známých druhů ovoce, které obsahují celou řadu pro lidský organizmus užitečných látek. Bohatý experimentální materiál, získaný při vypracování diplomové práce, a jeho následné zpracování dokumentuje svědomitý přístup diplomantky k řešení daného problému. Z uvedených důvodů hodnotím diplomovou práci Bc. Lenky Butorové známkou „v ý b o r n ě (A)“ a doporučuji její přijetí k obhajobě na státní závěrečné zkoušce Brno 13. 5. 2014 Prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 67573