Now showing items 21-40 of 89

  • Enzymatická hydrolýza odpadů po zpracování kávy 

    Kovářová, Markéta
    Tato bakalářská práce se zabývá studiem možností produkce extracelulárních hydrolytických enzymů mikroorganismy, a to bakteriemi a plísněmi, které byly kultivovány na kávové sedlině. Teoretická část je zaměřena na ...
  • Facile preparation of porpous microfiber from poly-3-hydroxybutyrate and its application 

    Kundrát, Vojtěch; Matoušková, Petra; Márová, Ivana (MDPI, 2019-12-23)
    In this study, we describe the development of a simplified wet spinning method of the production of a novel type of porous continuous fiber based on poly-3-(R)-hydroxybutyrate (PHB). The principle of this method is ...
  • Hodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení 

    Matoušková, Petra
    Bakalářská práce je zaměřena na zhodnocení finanční situace společnosti Liponova, a.s. a návrhy na její zlepšení v období 2014 až 2018. Hodnocení společnosti je založeno na základě metod finanční analýzy, které jsou podrobně ...
  • Impact of Microwave Plasma Torch on the Yeast Candida glabrata 

    Trebulová, Kristína; Krčma, František; Kozáková, Zdenka; Matoušková, Petra (MDPI, 2020-08-11)
    Recently, various cold plasma sources have been tested for their bactericidal and fungicidal effects with respect to their application in medicine and agriculture. The purpose of this work is to study the effects of a 2.45 ...
  • Izolace a charakterizace aktivních látek opuncie a aloe vera a možnosti jejich aplikace 

    Kocúrová, Petra
    Cieľom tejto bakalárskej práce bolo štúdium antioxidačných a antibakteriálnych účinkov rastlinných extraktov, konkrétne z dužín a šupiek listov a tiež z plodov rastlín Aloe vera a Opuntia ficus–indica. Boli vytvorené ...
  • Izolace a charakterizace oleje z kávy různého typu 

    Vašků, Barbora
    Bakalářská práce se zabývá přípravou a charakterizací kávového oleje. Použité vzorky káv se od sebe liší odrůdou, původem, metodou zpracování zrna a intenzitou pražení. Teoretická část se zaměřuje na technologii zpracování ...
  • Izolace a charakterizace přírodních antimykotických látek a možnosti jejich aplikace 

    Dvořáková, Eva
    Předložená bakalářská práce byla zaměřena na přípravu a charakterizaci produktů s obsahem přírodních antimykotických složek. V teoretické části byla shrnuta aktuální problematika zvýšeného výskytu mykóz a kvasinkovitých ...
  • Izolace aktivních látek z řas a možnosti jejich aplikace v kosmetických přípravcích 

    Nováková, Laura
    Hlavným cieľom bakalárskej práce bolo štúdium obsahu aktívnych látok a antioxidačných účinkov vypestovaných mikrorias. Porovnali sme výsledky s komerčnou riasou, ktorá je voľne dostupná na trhu. V teoretickej časti bola ...
  • Kosmetické přípravky na bázi rostlinných extraktů 

    Horváthová, Iveta
    Cílem této bakalářské práce bylo testování antimikrobiální aktivity vybraných rostlinných extraktů a jejich enkapsulované formy do liposomů. Dále byla práce zaměřena na stanovení obsahu biologicky aktivních látek, přírodních ...
  • Kultivace mikrořas a karotenogenních kvasinek ve stresových podmínkách 

    Sniegoňová, Pavlína
    V biotechnologickém průmyslu se čím dál více využívají mikroorganismy, jako jsou mikrořasy či karotenogenní kvasinky k produkci vybraných látek či k možnosti valorizace odpadu. Mezi metabolity produkované těmito mikroorganismy ...
  • Kulturně společenské centrum u brněnské přehrady - architektonická studie objektů pro kulturně společenské i sportovní akce 

    Lysák, Václav
    CÍLEM TOHOTO PROJEKTU JE NÁVRH KULTURNĚ SPOLEČENSKÉHO CENTRA U BRNĚNSKÉ PŘEHRADY – STUDIE OBJEKTŮ PRO KULTURNĚ SPOLEČENSKÉ I SPORTOVNÍ AKCE. CÍLEM STUDIE JE NABÍDNOUT NOVÉ MOŽNOSTI ROZVOJE ÚZEMÍ, JEHOŽ VÝZNAM JE PRO BRNO ...
  • Možnosti přípravy nanočástic a nanovláken s antimikrobiální složkou 

    Sosková, Simona
    Diplomová práca bola zameraná na prípravu nových materiálov s antimikrobiálnym účinkom. V práci boli pripravené lipozómové častice a nanovlákna z polyhydroxibutyrátu (PHB) s obsahom klotrimazolu a rastlinných extraktov s ...
  • Návrh komunikačního mixu ve vybraném podniku 

    Matoušková, Petra
    Předmětem této bakalářské práce je návrh komunikačního mixu pro mnou vybraný podnik NOVAline, s. r. o., který provozuje kamennou prodejnu i e-shop, a který se hlavně zaměřuje na prodej dekorací a nábytku. Obsahuje podrobnou ...
  • Návrh komunikačního mixu ve vybraném podniku 

    Matoušková, Petra
    Diplomová práce se zabývá návrhem komunikačního mixu pro podnik provozující kamenný i internetový obchod. Teoretická část je zaměřena na vysvětlení základních pojmů v oblasti marketingu a komunikace. Analytická část se ...
  • Netradiční zdroje proteinů a možnosti jejich aplikace 

    Kubisová, Petra
    Cieľom tejto bakalárskej práce bol výber netradičných zdrojov proteínov, ich základná charakterizácia a následný návrh vhodnej aplikácie v športovej výžive. Teoretická časť je zameraná na popis významu proteínov vo výžive, ...
  • Obnova Starého Brna 

    Sopoušková, Petra
    Práce se zabývá vývojem Starého Brna. Staré Brno je v současnosti poznamenáno čekáním na realizaci územního plánu, který by měl vyřešit problém příliš velké dopravní zátěže oblasti. Na realizaci se však pravděpodobně bude ...
  • Obnova zaniklých cest- tratí mezi Moravou a Dolním Rakouskem 

    Chlupová, Jana
    Práce se zabývá obnovou zrušené železniční cesty mezi Hevlím a Laa an der Thaya. Obnova nádraží v Hevlíně je rozdělena na jednotlivé etapy. V první fázi se jedná o rekonverzi secesní výpravní budovy na muzeum. V další etapě ...
  • Ostravskou krajinou... 

    Kubinová, Michaela
    Člověk vstupuje se svými aktivitami do průmyslové krajiny stejně přirozeným způsobem jako rostlinná a živočišná společenstva desetiletí let před ním, a rozvíjí je.
  • Potenciální mikrobiologické nebezpečí v současných trendech kosmetiky - bio, vegan, raw. 

    Jančíková, Simona
    Bio-, vegan- a raw-kosmetika patří k stále oblíbenějším druhům kosmetických produktů z důvodu absence syntetických látek a konzervantů, z tohoto hlediska se ale zvyšuje pravděpodobnost mikrobiální kontaminace. Předmětem ...
  • Potravinářské a kosmetické využití technického konopí 

    Puškárová, Radka
    Tato práce se zabývá využitím konopí v kosmetice a potravinářství. V teoretické části je konopí charakterizováno z hlediska obsahu aktivních látek. V experimentální části se práce zaměřuje na charakterizaci odrůd konopí ...