Browsing by Author "Šimko, Peter"
Now showing items 1-7 of 7
-
Kinetika fotodegradace benzo[a]pyrenu a identifikace jeho produktů
Ryšavý, JanTato diplomová práce je zaměřena na studium podmínek fotodegradace benzo[a]pyrénu (rozpouštědla s různou polaritou, zdroj světla, přítomnost antioxidantů), jednoho z hlavních kontaminantů potravin. V další části práce byl ... -
Metody speciační analýzy sloučenin arsenu.
Navrátilová, JanaSpeciační analýza arsenu v různých matricích s využitím HPLC/ICPMS byla předmětem této práce. Toxicita arsenu závisí na oxidačním stavu a formě, ve které je přítomen. Znalost zastoupení specií arsenu je nutná k hodnocení ... -
Stanovení obsahu benzo(a)pyrénu v uzených masných výrobcích s využitím moderních izolačních technik
Suranová, MáriaV práci bola vyvinutá zjednodušená metóda izolácie a stanovenia PAU v údených mäsových produktoch, ktorá využíva ASE ako selektívnu extrakčnú techniku. Jej princípom je pridanie silikagelu aktivovaného počas 18 hodín pri ... -
Stanovení polycyklických aromatických uhľovodíků v potravinách
Ryšavý, JanTato bakalářská práce se věnuje problematice příčin vzniku a výskytu polycyklických aromatických uhlovodíků v potravinách. Cílem práce bylo zpracovat a porovnat izolační postupy získávání polycyklických aromatických ... -
Studium podmínek vzniku a eliminace akrylamidu vznikajícího při tepelném zpracování potravin.
Marková, LucieAkrylamid (AA), pravděpodobný lidský karcinogen, vzniká jako nežádoucí kontaminant reakcí redukujících sacharidů s asparaginem v potravinách rostlinného původu při jejich tepelném opracování nad 120 °C. AA je nejčastěji ... -
Vliv přídavných látek na obsah akrylamidu v tepelně opracovaných potravinách
Marková, LucieAkrylamid je nežádoucí karcinogenní složka tepelně opracovaných potravin, vznikající reakcí monosacharidů a asparaginu. V práci byl sledován vliv amonných a sodných kypřících látek na obsah akrylamidu v perníkách, přičemž ... -
Vznik akrylamidu v potravinách během tepelného zpracování potravin
Michalíková, VeronikaTato bakalářská práce má rešeršní charakter a zabývá se vznikem akrylamidu během tepelného zpracování potravin. Shrnuje poznatky o mechanismu tvorby akrylamidu, jeho výskytu v potravinách a také o analytických metodách, ...