Browsing by Author "Španová, Alena"
Now showing items 1-20 of 64
-
Analýza DNA izolované z probiotických výrobků s využitím magnetických mikročástic
Oliva, JanTato práce je zaměřena na izolaci a průkaz probiotických bakterií ve třech různých probiotických výrobcích pomocí metody polymerázové řetězové reakce (PCR). DNA v kvalitě vhodné pro PCR byla izolována z hrubých lyzátů buněk ... -
Analýza mikrobiálního složení vybraných probiotických výrobků metodou PCR-HRM
Tomanová, BarboraPráce byla zaměřena na průkaz probiotických bakterií ve čtyřech různých probiotických výrobcích (probiotický krém, probiotické tampóny, orální probiotikum a sójový nápoj s probiotiky). Byla ověřena viabilita bakterií ... -
Bacterial Diversity in the Asphalt Concrete Lining of the Upper Water Reservoir of a Pumped-Storage Scheme
Špano, Miroslav; Říha, Jaromír; Španová, Alena; Šedo, Ondrej; Rittich, Bohuslav (MDPI, 2020-10-30)Asphalt concrete linings (ACLs) are frequently used in pumped-storage hydropower schemes with frequently oscillating reservoir water levels. ACLs can be damaged during operation, which shortens their service life. One type ... -
Bezpečnost probiotik používaných v potravinách
Balažovičová, NikolaV teoretickej časti práce je pozornosť zameraná na definíciu probiotík, na ich zdravotné výhody, na probiotické potraviny, na kritéria bezpečnosti probiotík, vrátane metód identifikácie probiotických baktérií. V praktickej ... -
Charakterizace mikroorganismů v jogurtech a probiotických výrobcích
Kocourková, HanaZvýšená konzumace fermentovaných mléčných výrobků v posledních letech vede k zavádění nových výrobků na trh. Funkční a probiotické produkty jsou v dnešní době také hojně rozšířeny. Cílem diplomové práce bylo posoudit ... -
DNA analýza nepatogenních klostridií izolovaných ze sýrů
Chroboková, MariaPolymerázová řetězová reakce (PCR) je molekulárně genetická metoda, která umožňuje replikaci nukleových kyselin in vitro. Umožňuje identifikaci mikroorganismů nebo prokazování přítomnosti specifických genů v různých matricích ... -
The evaluation of magnetic polymethacrylate-based microspheres used for solid phase DNA micro-extraction
Trachtová, Štěpánka; Zapletalová, Hana; Španová, Alena; Horák, Daniel; Kolářová, Hana; Rittich, Bohuslav (MDPI, 2015-04-02)Using magnetic particles as a solid-phase extraction system is the most frequently used micro-technique for DNA isolation. Particles with a complete covering of magnetic cores by a polymer are hence preferred. Quantitative ... -
Fermentance vybraných cereálií pomocí bakterií Lactobacillus plantarum 299v .
Hamalová, SabinaPočet obyvatel trpících různými infekčními, zánětlivými a alergickými nemocemi stejně jako výskyt laktózové nesnášenlivosti a vysoké hodnoty krevního cholesterolu, má narůstající tendenci. Některé z těchto zdravotních ... -
Identifikace bakterií druhu Lactobacillus acidophilus v probiotických výrobcích
Sznapková, VeronikaProbiotické bakterie mléčného kvašení (BMK) jsou významnou součastí především fermentovaných mléčných výrobků, farmaceutických preparátů a doplňků stravy. V současné době se k rychlé a přesné identifikaci bakterií využívají ... -
Identifikace bakterií mléčného kvašení v kysaných mléčných výrobcích s využitím amplifikačních metod
Tycová, MartinaPolymerázová řetěžová reakce (PCR) je molekulární diagnostická metoda, která umožňuje identifikaci bakterií mléčného kvašení používaných v potravinářském průmyslu. V této práci byla použita PCR pro identifikaci bakterií ... -
Identifikace bakterií mléčného kvašení v tvrdých sýrech s využitím amplifikačních metod
Herzogová, JitkaDiplomová práce byla zaměřena na identifikaci bakterií mléčného kvašení druhu Lactococcus lactis a poddruhů Lactococcus lactis ssp. lactis a Lactococcus lactis ssp. cremoris pomocí druhově a subdruhově specifické polymerázové ... -
Identifikace baktérií mléčného kvašení v kysaných mléčných výrobcích s využitím amplifikačních metod
Jurečková, NelaCílem bakalářské práce je izolovat genomovou DNA ze 7 mléčných výrobků (jogurty/ jogurtové mléko) v takové kvalitě, aby bylo možné ji použít pro PCR. K izolaci DNA byly použity magnetického částice (P(HEMA-co¬-GMA)). DNA ... -
Identifikace baktérií mléčného kvašení v probiotických preparátech (tabletách) s využitím amplifikačních metod
Balogová, PetraLaktobacily hrají důležitou roli ve fermentačních procesech již po tisíciletí. Byly prostudovány jejich probiotické vlastnosti a dnes jsou používány při výrobě fermentovaných potravinových výrobků a doplňků stravy včetně ... -
Identifikace mikroorganismů v kosmetických výrobcích s obsahem probiotik
Romanovská, DenisaProbiotické výrobky jsou nedílnou součástí současného trhu. Mezi výrobky obsahující přidané probiotické kultury se řadí také kosmetické výrobky. První část práce se zabývá testy na schopnost přežití bakterií v prostředí ... -
Identifikace probiotických bakterií ve farmakách
Zovčáková, MonikaLaktobacily sú dominantnými baktériami vaginálnej flóry. Probiotiká obsahujúce laktobacily sa využívajú pri liečbe a prevencii bakteriálnych urogenitálnych infekcií. Táto práca je zameraná na identifikáciu a druhovú ... -
Identifikace probiotických laktobacilů v mléčných výrobcích
Dofková, KvětoslavaBakterie rodu Lactobacillus jsou součástí střevní mikroflóry, jejíž složení ovlivňuje zdravotní stav hostitele. Vzhledem k tomu, že u některých druhů Lactobacillus byly prokázány klinické účinky (např. posílení imunitního ... -
Identifikace vybraných bakterií v sýrech pomocí PCR
Gregušová, BarboraTáto práca je zameraná na identifikáciu a druhovú špecifikáciu 44 kmeňov klostridií s využitím molekulárne-genetických metód. Bola použitá DNA z baktérií vyizolovaných zo syrov s defektom neskorého durenia. Amplifikovatežnosť ... -
Identifikace vybraných druhů probiotických bakterií v potravinových doplňcích
Bubeníková, LuciaBifidobakterie a laktobacily jsou gram pozitivní bakterie patřící do skupiny bakterií mléčného kvašení. Jsou běžnou součástí mikroflóry trávícího traktu člověka, hrají důležitou roli ve výživě a zdraví, prevenci tvorby a ... -
Identifikace vybraných genů v bakteriích mléčného kvašení se zaměřením na potravinové doplňky
Kristová, MáriaBaktérie mliečneho kvasenia sa prirodzene vyskytujú v gastrointektinálnom trakte človeka. Medzi najvýznamnejšie patria rody Lactobacillus a Bifidobacterium, ktoré obsahujú rad probiotických druhov. Probiotické druhy tvoria ... -
Imunomagnetická separace buněk bakterií mléčného kvašení pomocí magnetických nosičů funkcionalizovaných protilátkou
Vaňásek, JakubImunomagnetická separace je založena na vazbě protilátky s antigenem, kde protilátka je navázána na magnetickém nosiči. V této práci byly pro imunomagnetickou separaci bakterií mléčného kvašení použity částice magnetické ...