Browsing by Author "Pořízka, Jaromír"
Now showing items 1-20 of 52
-
Adsorpce toxických kovů z odpadních vod na odpadním materiálu z potravinářského průmyslu
Křikala, JakubPředmětem této diplomové práce je sekundární využití matolin z vinařského průmyslu k odstraňování vybraných těžkých kovů z odpadních vod. V teoretické části je diskutována zejména problematika těžkých kovů včetně způsobů ... -
Analýza vína pomocí moderních analytických metod
Škařupa, PřemyslTato práce je věnována problematice analýzy vína pomocí moderních analytických metod. Tematicky je rozdělena do dvou kapitol. V první části se zabývá chemickým složením vína od hlavních složek až po složky ve stopovém ... -
Charakterizace různých druhů otrub z hlediska obsahu kyseliny ferulové
Nábělek, JakubTato bakalářská práce se zabývá alkalickou extrakcí kyseliny ferulové z vybraných druhů obilných otrub a jejich následným zhodnocením potenciálu využití tohoto odpadního materiálu. Další zkoumanou problematikou bylo nutriční ... -
Chemická a senzorická charakterizace ciderů vyrobených z odrůd jablek charakteristických pro ČR
Strapcová, ZuzanaTáto diplomová práca sa zaoberá skúmaním vybraných chemických a senzorických charakteristík ciderov, ktoré boli vyrobené zo štyroch vybraných odrôd jabĺk. V teoretickej časti je popísané chemické zloženie jabĺk, cideru, ... -
Chemická charakteristika plodů slivoně mirabelky
Lukšová, LeonaTato bakalářská práce se zabývá stanovením chemických a fyzikálních charakteristik sušené, lyofilizované a kompotované mirabelky nancyské. Teoretická část je věnována původu, ekonomickému významu slivoní, botanickému ... -
Chemická charakterizace vín z vybraných PIWI odrůd
Michálková, KateřinaTato diplomová práce se zabývá chemickou charakterizací vín z vybraných PIWI odrůd. V teoretické části je popsán obecný původ a důvod šlechtění PIWI odrůd, bližší charakterizace vybraných tří PIWI odrůd, Johaniteru, Hibernalu ... -
Detoxifikace kávové sedliny oxidačními procesy
Maňáková, HelenaTato bakalářská práce se zabývá detoxifikací kávové sedliny za využití oxidačních procesů. V teoretické části je popsána charakterizace kávových zrn a kávové sedliny. Poté je popsána valorizace kávové sedliny se zaměřením ... -
Ekologická produkce hroznů a výroba vína
Kalábová, JanaTeorie bakalářské práce je zaměřena na technologické postupy výroby vína a v současnosti velmi vyspělou produkci vín. Popisuje principy ekologického zemědělství a způsob ekologického pěstování vinné révy. V dalším bodě ... -
Elementární analýza různých odrůd angreštu
Nývltová, BarboraTato bakalářská práce popisuje a zkoumá prvkovou analýzu několika nových odrůd červeného a zeleného angreštu. Teoretická část se zabývá popisem historie, taxonomií, pěstováním a také biologickými znaky angreštu. V další ... -
Evaluation of the Surfactant Leaching from Alkali-Activated Slag-Based Composites Using Surface-Tension Measurements
Bílek, Vlastimil; Kalina, Lukáš; Bartoníčková, Eva; Pořízka, Jaromír (Institute of Metals and Technology, 2019-02-01)This work tries to evaluatethe amount of surfactant leached from the AAS-based mortars using a very simple surface-tension (ST) measuring technique.Mortars based on AAS with and without2%ofPEGvarying in molecular weight ... -
Extrakce anthokyanových barviv z bezinkových výlisků
Lošková, TerezaTato diplomová práce se zabývá výrobou koncentrátu z extraktu bezových slupek (bez černý, Sambucus nigra L.) a stanovením základních chemických charakteristik v tomto produktu. Teoretická část pojednává o botanické ... -
Extrakce bioaktivních látek z výlisků modrých hroznů
Jandrtová, SabinaTato bakalářská práce se zabývá stanovením vybraných chemických charakteristik ve šťávě a v extraktech výlisků plodů révy vinné (Vitis vinifera L.). V teoretické části je popsána botanická charakteristika révy vinné, její ... -
Influence of Pb Dosage on Immobilization Characteristics of Different Types of Alkali-Activated Mixtures and Mortars
Koplík, Jan; Pořízka, Jaromír; Kalina, Lukáš; Másilko, Jiří; Březina, Matěj (Hindawi, 2018-01-11)Alkali-activated matrices are suitable materials for the immobilization of hazardous materials such as heavy metals.. is paper is focused on the comparison of immobilization characteristics of various inorganic composite ... -
Metody dekotoxifikace hydrolyzátů lignocelulózových materiálů
Vašíčková, MonikaCílem diplomové práce bylo studium detoxifikace hydrolyzátů lignocelulózových materiálů a také studium vhodnosti dřevěných pilin jako substrátu pro mikrobiální produkci PHA bakteriemi Burkholderia cepacia a Burkholderia ... -
Monitoring vybraných kovů v komerčních biovínech
Bortlová, AlžbětaTato bakalářská práce se zabývá monitoringem vybraných kovů v komerčních biovínech. Cílem práce bylo porovnat prvkové složení biovín s víny, které pocházejí z ostatních agrotechnických produkčních systémů. Pro účely prvkové ... -
Možnost dalšího využití bezinkových výlisků
Sedláčková, LucieTato diplomová práce se zabývá přípravou koncentrátu a lyofilizátu z extraktu bezových výlisků (bez černý, Sambucus nigra L.) a stanovením vybraných chemických charakteristik v těchto produktech. Teoretická část obsahuje ... -
Optimalizace adsorpce kyseliny ferulové na různých typech adsorbentů
Bariyeva, AizatTato diplomová práce se zabývá optimalizačními procesy adsorpce kyseliny ferulové na různých typech sorbentů. Konkrétně se jedná o sorbenty heterogenního charakteru – aktivní uhlí a makroporézní polymerní sorbenty Amberlyst ... -
Optimalizace extrakce bioaktivních látek z bylin do různých druhů méně známých olejových základů
Chytil, DaliborDiplomová práce se zabývá optimalizací postupů pro extrakci bioaktivních látek lipofilního charakteru z plodů rakytníku řešetlákového (Hippophae Rhamnoides) do rozdílných druhů olejových základů s využitím jednoduché ... -
Optimalizace metody HPLC-ELSD pro stanovení sacharidů v potravinách
Laba, MarijaDiplomová práce se zabývá optimalizací metody HPLC-ELSD pro stanovení sacharidů v potravinách. Teoretická část se věnuje klasifikaci a charakterizaci sacharidů, výskytu sacharidů v potravinách a jejich fyziologickému ... -
Posouzení vlivu filtrace a pasterizace na obsah vybraných vitaminů v pivu
Šimíčková, AdélaTato diplomová práce se zabývá posouzením vlivu filtrace a pasterizace na obsah vybraných vitaminů v pivu. Konkrétně se jedná o vitamin B2, B3, B6, B9 a B12. Pro stanovení uvedených vitaminů byla použita separační metoda ...