Now showing items 1-20 of 38

  • Analýza beta-glukanů ve vybraných druzích hub 

    Phan, Huong Tra
    Cílem diplomové práce byla analýza obsahu -glukanů ve vybraných druzích hub, kde byla rovněž stanovena celková charakterizace složení a obsažených bioaktivních látek. V teoretické části byla vypracována stručná rešerše o ...
  • Antimikrobiální aktivita šípkových čajů 

    Ďubašáková, Mária
    Cieľom tejto bakalárskej práce bolo stanovenie koncentrácie biologicky aktívnych látok ako sú polyfenoly a flavonoidy a tiež celkovú antioxidačnú kapacitu v čajových extraktoch s hlavným obsahom Rosa canina. Ďalej bolo ...
  • Antimikrobiální účinky rostlinných extraktů 

    Konderla, Patrik
    Cílem této bakalářské práce bylo zkoumání možné antimikrobiální aktivity různých extraktů šípkových čajů a také stanovení antioxidační aktivity a koncentrace biologicky aktivních látek (polyfenolů a flavonoidů) těchto čajů. ...
  • Antioxidační aktivita extraktů zeleného čaje 

    Šedý, Michal
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na antioxidační a biologicky aktivní látky přítomné v extraktech zeleného čaje. Zelený čaj je bohatým zdrojem antioxidantů a již v minulosti byl považován za léčivý nápoj. Řada látek ...
  • Aromaticky aktivní látky v ovocných destilátech 

    Kocinger, Oskar
    Táto práca sa zaoberá identifikáciou látok zodpovedných za chuť a arómu ovocných destilátov. S využitím metódy mikroextrakcie tuhou fázou v spojení s plynovou chromatografiou a hmotnostnou spektrometriou (SPME-GC-MS) boli ...
  • Aronie – zdroj biologicky aktivních látek 

    Štumarová, Klára
    Cílem této bakalářské práce je zkoumání možné antimikrobiální aktivity vodných a ethanolových extraktů z plodů arónie a čajové směsi obsahující arónii. Rovněž byla stanovena antioxidační aktivita a také koncentrace biologicky ...
  • Bioaktivní látky fenyklu obecného 

    Nentvichová, Aneta
    Cílem této bakalářské práce je prostudování bioaktivních látek obsažených ve fenyklu obecném, stanovení obsahu polyfenolů, flavonoidů a zkoumání antioxidační a antimikrobiální aktivity ve vodných a ethanolových extraktech ...
  • Bioaktivní látky růže šípkové 

    Ďubašáková, Mária
    Cieľom tejto diplomovej práce bolo stanovenie koncentrácie bioaktívnych látok ako sú celkové polyfenoly a flavonoidy a tiež celkovú antioxidačnú kapacitu v čajových extraktoch z Ruže šípkovej. V druhej časti bolo predmetom ...
  • Charakterizace jedlých obalů pro potenciální použití při balení potravin 

    Jančíková, Simona
    Jedlé obaly jsou v posledních letech velmi rozvijící se skupinou a možnou potenciální náhradou syntetických materiálů pro balení potravin. Také mohou potravinu pozitivně ovlivňovat pomocí svých aktivních vlastností, popřípadě ...
  • Elektrofotokatalytická dezinfekce vody 

    Štefancová, Eva
    V tejto práci bola overovaná elektrofotokatalytická dezinfekcia vody vložením napätia na elektródový systém. Pracovná elektróda bola pokrytá vrstvou oxidu titaničitého, ktorý vykazuje vhodné fotokatalytické vlastnosti. Na ...
  • Extrakce bioaktivních látek z výlisků aronie 

    Kapiton, Ulyana
    Tato bakalářská práce se zabývá kvantifikací vybraných bioaktivních látek z aroniové šťávy, extraktů aroniových výlisků a z aroniového čaje. V teoretické části je uveden botanický popis aronie, druhu Aronia melanocarpa. ...
  • Fotokatalytická inaktivace kvasinek 

    Šupinová, Lenka
    Diplomová práce je zaměřena na studium účinku ultrafialového záření a oxidu titaničitého na kvasinku Candida vini. Fotokatalytická inaktivace této kvasinky byla prováděna na různých typech vrstev oxidu titaničitého nanesených ...
  • Kinetika elektrofotokatalytické dezinfekce vody 

    Štefancová, Eva
    V tejto práci bola overená elektrofotokatalytická dezinfekcia na vybraných mikroorganizmoch. Elektrofotokatalytický systém dovoľuje aplikáciu napätia na fotoanódu pokrytú vrstvou oxidu titaničitého. Dezinfekčný účinok bol ...
  • Kinetika tvorby kyseliny mléčné v kefiru 

    Fajtl, Zbyněk
    Tato bakalářská práce se zabývá kinetikou tvorby kyseliny mléčné a spotřebě laktózy při fermentaci kefíru, z jednoho druhu mléka za stejných podmínek. Teoretická část obsahuje informace na téma kefíru a kefírových zrn, ...
  • Konzervační systémy pro přírodní kosmetiku 

    Koblasová, Dana
    Cílem této bakalářské práce je ověření antimikrobiální aktivity přírodně identických konzervantů vůči vybraným mikroorganismům. Teoretická část je zaměřená na rozdělení a popis používaných konzervačních látek přírodních, ...
  • Mikrobiální kontaminace fotografických materiálů 

    Ouředníčková, Veronika
    Diplomová práce je zaměřena na studium mikrobiální kontaminace fotografických materiálů. V první části práce jsou shrnuty poznatky o mikrobiální kontaminaci uložených fotografií v archivech a muzeích. Byly vybrané nejčastější ...
  • Mikrobiální profil modelových sýrů vybraného typu 

    Lavičková, Ivana
    Tato diplomová práce se zabývá identifikací mikroorganismů ve vzorcích experimentálně vyrobených sýrů. Modelové vzorky sýrů byly vyrobeny ve spolupráci se soukromým výrobcem. Jako surovina bylo použito nepasterované mléko ...
  • Možnosti přípravy nanočástic a nanovláken s antimikrobiální složkou 

    Sosková, Simona
    Diplomová práca bola zameraná na prípravu nových materiálov s antimikrobiálnym účinkom. V práci boli pripravené lipozómové častice a nanovlákna z polyhydroxibutyrátu (PHB) s obsahom klotrimazolu a rastlinných extraktov s ...
  • Probiotické bakterie ve farmaceutických přípravcích 

    Suranová, Mária
    Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré, ak sú podávané v adekvátnych množstvách, majú priaznivé účinky na zdravie hostiteľa. Používajú sa najmä ako súčasť špecifických mliečnych výrobkov a tiež ako doplnky stravy vo forme ...
  • Příprava nanočástic a nanovláken a jejich využití v přípravcích proti akné 

    Tilšarová, Kamila
    Diplomová práce byla zaměřena na přípravu a charakterizaci nanočástic a nanovláken s obsahem aktivních látek z vybraných bylin s cílem aplikovat tyto materiály v přípravcích proti akné. Testovány byly různé typy extraktů, ...