Browsing by Author "Vojtíšková, Marie"
Now showing items 1-10 of 10
-
Identifikace kvasinek rodu Saccharomyces během kvašení bílého vína
Zdeňková, MichaelaTato diplomová práce se zabývá identifikací kvasinek rodu Saccharomyces účastnících se jednotlivých fází kvašení bílého vína. Rychlost, s jakou jsme schopni identifikovat druhy kvasinek, hraje důležitou roli pro posouzení ... -
Identifikace vinných kvasinek metodou PCR-RFLP
Šuranská, HanaTato diplomová práce se zabývá identifikací vinných kvasinek metodou PCR-RFLP. Identifikace a charakteristika kvasinek prodělala v posledních letech výrazné změny. Byly zavedeny nové metody taxonomického zařazování založené ... -
Identifikace vybraných genů v bakteriích mléčného kvašení se zaměřením na potravinové doplňky
Kristová, MáriaBaktérie mliečneho kvasenia sa prirodzene vyskytujú v gastrointektinálnom trakte človeka. Medzi najvýznamnejšie patria rody Lactobacillus a Bifidobacterium, ktoré obsahujú rad probiotických druhov. Probiotické druhy tvoria ... -
Izolace DNA z probiotických druhů baktérií mléčného kvašení v potravinových doplňcích
Tvrdíková, JanaV této práci byly testovány magnetické nosiče funkcionalizované streptavidinem při selektivní izolaci DNA. Metoda selektivní izolace DNA byla testována s využitím DNA probiotického kmene Lactobacillus paracasei subsp. ... -
Kvasinky kolonizující povrchy listů a jejich identifikace
Bělochová, KamilaTato diplomová práce je zaměřena na optimalizaci a využití molekulárně-biologické metody PCR-RFLP k identifikaci a taxonomickému zařazení kvasinek kolonizujících povrchy listů, přičemž srovnává a nahrazuje postupy identifikace ... -
Příprava DNA v kvalitě vhodné pro polymerázovou řetězovou reakci
Čuta, RobertBakterie mléčného kvašení (BMK) jsou ve velké míře využívány v potravinářském průmyslu například při výrobě mléčných výrobků, sýrů a fermentovaných salámů, dále se využívají ke konzervaci zeleniny. Kromě průmyslového využití ... -
Sledování populace vinných kvasinek během kvašení vinného moštu
Krätschmerová, KateřinaTato diplomová práce se zabývá identifikací vinných kvasinek izolovaných v průběhu kvašení vinného moštu a bobulí odrůdy vína Sauvignon pěstovaného v integrované vinici. Identifikace a taxonomické zařazení kvasinkových ... -
Sledování vlivu použité komerční kultury kvasinek na kvasný proces výroby vína
Šerý, FilipTato diplomová práce je zaměřena na izolaci a taxonomické zařazení kvasinek účastnících se průběhu kvasného procesu výroby červeného vína Rulandské modré. Hrozny byly pěstovány integrovaně a ekologicky ve vinařské oblasti ... -
Sledování změn populace kvasinek při výrobě červeného vína
Ducháč, PetrCílem této diplomové práce byla identifikace kvasinek izolovaných během kvašení vinného moštu. Vinný mošt byl získán z odrůdy Rulandské modré pěstované v integrované a ekologické produkci. Partnerem této diplomové práce ... -
Vliv způsobu pěstování vinné révy na populaci kvasinek
Jiříková, IvanaV této diplomové práci byl sledován vliv ekologického způsobu pěstování vinné révy na populaci vinných kvasinek. Vinné kvasinky byly izolovány z odrůdy Rulandské modré a pro jejich identifikaci byla využita molekulárně ...