Now showing items 1-20 of 67

  • Aktivní látky v solární kosmetice 

    Jochimová, Eva
    Aktivní látky v solární kosmetice jsou dány množstvím a charakterem UV-filtrů, které absorbují paprsky v UVA nebo v UVB oblasti. Ve Spojených státech amerických jsou považovány za léčiva, avšak u nás jsou legislativně ...
  • Analýza kaseinů kravského mléka kapilární elektroforézou 

    Dvořáková, Irena
    Diplomová práce se zabývá stanovením kaseinů v lyofilizovaných vzorcích mléka, přičemž byla používána metoda kapilární elektroforézy (CE). Ta již byla optimalizována a ověřena v diplomové práci Ivany Mičíkové z roku 2009. ...
  • Analýza vonných látek v kosmetických prostředcích metodou plynové chromatografie 

    Divišová, Radka
    Tato práce se zabývá vonnými látkami, které jsou přítomny v široké škále produktů zahrnující parfémy, kolínské vody, různé kosmetické a toaletní přípravky nebo prací a čistící prostředky. Široká použití a expozice vonným ...
  • Analýza vybraných alergenů ve vonných kompozicích 

    Koláčková, Adéla
    Tato práce se zaměřuje na alergenní vonné látky v kosmetických přípravcích. Pro vybrané zástupce jsou popsána jejich specifika, metody kontroly a sledování. Dále jsou také uvedeny dermatologické problémy související s ...
  • Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukrové 

    Mlatečková, Tereza
    Tato diplomová práce je zaměřena na studium antimikrobiálních účinků extraktů a macerátů ze sušené stévie cukerné (Stevia rebaudiana Bertoni). V teoretické části jsou shrnuty základní informace o rostlině stévii cukerné, ...
  • Aplikace profilového testu na různé typy potravin 

    Přerovská, Mariya
    Tato diplomová práce byla zaměřena na využití profilových testů při senzorické analýze potravin. V teoretické části je popsán vývoj profilových metod, výhody a nedostatky jednotlivých technik, specifika přípravy hodnotitelů, ...
  • Aromatický profil vybraných druhů ovocných šťáv 

    Baštová, Daniela
    Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení aromatického profilu vybraných druhů ovocných šťáv (jablečné, hroznové, mrkvové, pomerančové, rybízové a bezové šťávy). Teoretická část se zabývá složením a vlastnostmi vybraných ...
  • Aronie jako surovina pro kosmetickou výrobu 

    Palkovská, Kateřina
    Tato bakalářská práce se zabývá přípravou extraktů z plodů a listů aronie a následným využitím získaného extraktu v kosmetické výrobě. V teoretické části jsou uvedeny informace o původu aronie, o botanické charakteristice ...
  • Chk1 inhibition significantly potentiates activity of nucleoside analogs in TP53-mutated B-lymphoid cells 

    Zemanová, Jana; Hylse, Ondřej; Čolláková, Jana; Veselý, Pavel; Oltová, Alexandra; Zápražná, Kristína; Kašpárková, Marie; Janovská, Pavlína; Verner, Jan; Kohoutek, Jiří; Dzimková, Marta; Bryja, Vítězslav; Jašková, Zuzana; Brychtová, Yvona; Paruch, Kamil; Trbušek, Martin (Impact Journals, 2016-08-19)
    Treatment options for TP53-mutated lymphoid tumors are very limited. In experimental models, TP53-mutated lymphomas were sensitive to direct inhibition of checkpoint kinase 1 (Chk1), a pivotal regulator of replication. We ...
  • Denní chod obsahu a aktivity enzymu Rubisco v podmínkách normální a zvýšené koncentrace oxidu uhličitého 

    Matulková, Zuzana
    V této diplomové práci je popsán denní chod počáteční a celkové aktivity a obsahu enzymu Rubisco u buku lesního (Fagus sylvatica) v podmínkách normální, tj. 350 µmol.mol-1 (A-ambient) a zvýšené, tj. 700 µmol.mol-1 (E-elevated) ...
  • Extrakce anthokyanových barviv z aroniových výlisků 

    Martinková, Patrícia
    Diplomová práca sa zaoberá prípravou extraktu a koncentrátu antokyánových farbív z výliskov plodov arónie (Aronia melanocarpa). Stanovuje taktiež chemické vlastnosti, významné pre zdravie človeka, ktoré sú dôležité aj pre ...
  • Hodnocení stability vybraných rostlinných olejů 

    Němečková, Lenka
    Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku stability vybraných rostlinných olejů, které jsou využívány v kosmetickém průmyslu. Stability osmi olejů bez přídavku aditiv byly stanovovány za pomoci diferenčního kompenzačního ...
  • Konzervační systémy pro přírodní kosmetiku 

    Koblasová, Dana
    Cílem této bakalářské práce je ověření antimikrobiální aktivity přírodně identických konzervantů vůči vybraným mikroorganismům. Teoretická část je zaměřená na rozdělení a popis používaných konzervačních látek přírodních, ...
  • Kyselina hyaluronová a možnosti jejího využití 

    Maivaldová, Iva
    Tato bakalářská práce prezentuje současné znalosti z výzkumu kyseliny hyaluronové, popisuje její fyzikálně-chemické a biologické vlastnosti stejně jako hlavní možnosti jejího využití jak v lékařství tak v kosmetice. Kyselina ...
  • L-askorbyl-6-palmitát a jeho využití v potravních a kosmetických doplňcích 

    Palíková, Petra
    Bakalářská práce se zabývá působením antioxidantů v potravních a kosmetických doplňcích. Popisují se zde některé antioxidanty jako jsou vitamín A a beta-karoten, vitamín E a tokoferoly a vitamín C, jako kyselina L-askorbová ...
  • Metody hodnocení vybraných kosmetických přípravků 

    Sládková, Veronika
    Tato práce je rozdělena na dvě části. Cílem první – teoretické – části bylo seznámit se se stavbou kůže, jejím významem a fyziologií, s odlišnými typy pleti a s pleťovými maskami v souvislosti s péčí o pleť. Teoretická ...
  • Méně tradiční rostlinné zdroje kosmetických surovin 

    Novotná, Petra
    Tato bakalářská práce se zabývá využitím méně tradičních rostlinných zdrojů v kosmetickém průmyslu. Zaměřila se konkrétně na bez černý, rakytník řešetlákový, kdouli obecnou, růži šípkovou a kopřivu dvoudomou. Látky izolované ...
  • Možnosti stanovení metalosloučenin přítomných v živých systémech 

    Hauerlandová, Petra
    Tato bakalářská práce pojednává o problematice metalomiky. Jsou zde vysvětleny základní pojmy a definice, rozdíly mezi proteiny vázanými s kovem a metaloproteiny. Práce se také zabývá metalothioneiny a jejich základním ...
  • Možnosti stanovení těkavých mastných kyselin 

    Svítilová, Lenka
    Tato bakalářská práce se zabývá obecnou charakteristikou mastných kyselin, popisem struktury a názvosloví těkavých mastných kyselin, vlastnostmi a oblastmi jejich výskytu. Dále jsou zmapovány možnosti identifikace těkavých ...
  • Možnosti využití vybraných rostlinných olejů v potravinách 

    Krátká, Milena
    Cílem práce bylo zjistit a porovnat složení vybraných rostlinných olejů jak po stránce chemické, tak po farmakologické, a posoudit tak jejich možné využití v doplňcích stravy. Všechny vybrané oleje obsahují vysoké množství ...