Now showing items 1-14 of 14

  • Charakterizace plodů bezu černého 

    Christovová, Silvia
    Tato diplomová práce se zabývá charakterizací plodů bezu černého (Sambucus nigra L.) se zaměřením na aromaticky aktivní látky (AAL) a vitamin C (kyselinu askorbovou (AA) a dehydroaskorbovou (DHA)) . Teoretická část podává ...
  • Charakterizace účinnosti izolačních postupů vonných látek z rostlin 

    Stávková, Markéta
    Diplomová práce je zaměřena na izolaci vonných látek přírodního původu destilací vodní parou, ultrazvukovou extrakcí, mikrovlnnou extrakcí a tlakovou extrakcí rozpouštědlem. Získané extrakty byly charakterizovány pomocí ...
  • Faktory ovlivňující senzorickou jakost analogů tavených sýrů 

    Sůkalová, Kateřina
    Předložená dizertační práce se zabývá sledováním senzorické kvality tavených sýrových analogů, se zaměřením především na chutnost (flavour) a s ní související obsah těkavých (aromaticky aktivních) látek. Modelové vzorky ...
  • Možnosti stanovení volných mastných kyselin v potravinářských matricích 

    Brožová, Michaela
    Tato bakalářská práce má rešeršní charakter a zabývá se možnostmi stanovení mastných kyselin v potravinách, s hlavním zaměřením na mléčné výrobky. Práce začíná přehledem obecných charakteristik lipidů a mastných kyselin. ...
  • Profil mastných kyselin sýrů eidamského typu 

    Hajtmarová, Lucie
    Tato bakalářská práce se zabývá identifikací a kvantifikací volných a vázaných mastných kyselin v sýrech eidamského typu, které byly vyrobeny na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Teoretická část se zabývá charakterizací ...
  • Sledování oxidační stability výrobků ze skořápkových plodů 

    Krňávková, Martina
    Diplomová práce se věnuje problematice sledování oxidační stability výrobků, olejů a másel, ze skořápkových plodů. Teoretická část se zabývá tématem skořápkových plodů, jejich vlastnostmi, složením, které úzce souvisí s ...
  • Stanovení mastných kyselin v tavených sýrech 

    Mitra, Michal
    Táto bakalárska práca sa zaoberá stanovením mastných kyselín vo vzorkách tavených syrov, vyrobených na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne. V teoretickej časti sú charakterizované lipidy a mastné kyseliny. Následne je rozoberaná ...
  • Stanovení mastných kyselin ve vybraném typu sýra 

    Chmelařová, Adéla
    Tato bakalářská práce se zabývá identifikací a kvantifikací volných a vázaných mastných kyselin v komerčních sýrech s bílou plísní na povrchu, Hermelínu, Kamadetu a Olmínu, metodou plynové chromatografie s plamenovou ...
  • Studium extrakce biologicky aktivních látek do tukového základu 

    Komárek, Šimon
    Tato diplomová práce se zabývá maceráty kostivalu lékařského (Symphytum officinale) ve vybraných tukových základech (potravinářské sádlo, kosmetické sádlo a mandlový olej). Vybrané tukové základy byly nejprve charakterizovány ...
  • Studium produktů chemických reakcí v prebiotických atmosférách 

    Manduchová, Ivana
    Diplomová práca je zameraná na štúdium produktov chemických reakcií v prebiotických atmosférach. Teoretická časť práce sa zaoberá hlavnými teóriami zloženia atmosféry ranej Zeme, hypotézami vzniku života a genetického kódu ...
  • Studium vybraných rostlinných olejů z ořechových plodů 

    Lovásová, Kristína
    Bakalárska práca sa venuje charakterizácii vybraných olejov z orechových plodov, konkrétne lieskového a vlašského. Teoretická časť sa zaoberá problematikou rastlinných olejov ako takých, ich zloženiu a vlastnostiam. Taktiež ...
  • Využití metod derivatizace v plynové chromatografii 

    Brédová, Boglárka
    Štúdia bola zameraná na overenie možností derivatizácie v plynovej chromatografií pre stanovenie mastných kyselín v olejových vzorkách a na využitie derivatizácie pre stanovenie organických látok vo vzorke extraktu semienok ...
  • Výběr a optimalizace metody stanovení volných mastných kyselin 

    Koval, Dominik
    Tato diplomová práce se zabývá optimalizací a validací metody pro stanovení volných mastných kyselin. Teoretická část je zaměřená na možnosti extrakce, rozdělení extraktu, esterifikaci, stanovení na plynovém chromatografu ...
  • Změny obsahu mastných kyselin během výroby modelového sýra 

    Janoušková, Kateřina
    Práce se zabývá identifikací a kvantifikací volných a vázaných mastných kyselin v modelových vzorcích sýra typu Moravský bochník, které byly vyrobeny na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně standardním technologickým postupem. ...