Now showing items 1-16 of 16

  • Identifikace kvasinek rodu Saccharomyces během kvašení bílého vína 

    Zdeňková, Michaela
    Tato diplomová práce se zabývá identifikací kvasinek rodu Saccharomyces účastnících se jednotlivých fází kvašení bílého vína. Rychlost, s jakou jsme schopni identifikovat druhy kvasinek, hraje důležitou roli pro posouzení ...
  • Identifikace kvasinek rodu Saccharomyces z listů, bobulí a moštu révy vinné 

    Škodová, Anna
    Tato diplomová práce se zabývá identifikací kvasinek rodu Saccharomyces z listů, bobulí a moštu bílého vína použitím metody PCR-RFLP. Je zde popsáno získávání čistých kultur kvasinek, izolace DNA, amplifikace charakteristických ...
  • Identifikace vinných kvasinek metodou PCR-RFLP 

    Šuranská, Hana
    Tato diplomová práce se zabývá identifikací vinných kvasinek metodou PCR-RFLP. Identifikace a charakteristika kvasinek prodělala v posledních letech výrazné změny. Byly zavedeny nové metody taxonomického zařazování založené ...
  • Izolace a identifikace kvasinek z vinice pro jejich možné využití k výrobě vína 

    Fialová, Lenka
    Cílem této práce byla izolace kvasinky Saccharomyces cerevisiae z povrchu bobulí révy vinné odrůd Malverina a Sauvignon. Pro identifikaci izolovaných kvasinek byla využita metoda PCR-RFLP. Polymerázovou řetězovou reakcí ...
  • Kontrola kvasného procesu vinného moštu 

    Procházková, Lenka
    Tato diplomová práce se zabývá identifikací kvasinek izolovaných v průběhu kvašení vinného moštu. Pro analýzu byla vybrána odrůda révy vinné Rulandské modré pěstovaná v integrované vinici. V teoretické části jsou uvedeny ...
  • Kvasinky a víno 

    Palíková, Petra
    Tato diplomová práce se zabývá identifikací vinných kvasinek izolovaných z bobulí a moštu vinné révy. K izolaci byla použita bílá odrůda vína Sauvignon, které bylo pěstováno a vyráběno podle požadavků ekologického zemědělství. ...
  • Kvasinky kolonizující povrchy listů a jejich identifikace 

    Bělochová, Kamila
    Tato diplomová práce je zaměřena na optimalizaci a využití molekulárně-biologické metody PCR-RFLP k identifikaci a taxonomickému zařazení kvasinek kolonizujících povrchy listů, přičemž srovnává a nahrazuje postupy identifikace ...
  • Optimalizace metody PCR-RFLP pro taxonomické zařazení kvasinek 

    Olivová, Radana
    Tato diplomová práce se zabývá optimalizací metody PCR – RFLP pro taxonomické zařazení kvasinek. Konvenční metody pro identifikaci kvasinek jsou časově náročné. Molekulárně biologické metody založené na PCR slouží k rychlé ...
  • Sledování populace vinných kvasinek během kvašení vinného moštu 

    Krätschmerová, Kateřina
    Tato diplomová práce se zabývá identifikací vinných kvasinek izolovaných v průběhu kvašení vinného moštu a bobulí odrůdy vína Sauvignon pěstovaného v integrované vinici. Identifikace a taxonomické zařazení kvasinkových ...
  • Sledování vlivu kvasinek na chemické a senzorické vlastnosti vyráběného vína 

    Petrášová, Ludmila
    Tato diplomová práce se zabývá sledováním vlivu kvasinek na chemické a senzorické vlastnosti vyráběného vína. Cílem experimentální části bylo pomocí metody SPME-GC-MS identifikovat aromaticky aktivní látky v kvasícím moštu ...
  • Sledování vlivu použité autochtonní kultury kvasinek na kvasný proces výroby vína 

    Michálek, Petr
    Tato diplomová práce se zabývá identifikací vinných kvasinek izolovaných ze zakvašeného vinného moštu. Kvasinky byly izolovány z moštu odrůdy Rulandského modrého, které bylo pěstováno a vyráběno podle poţadavků kladených ...
  • Sledování vlivu použité komerční kultury kvasinek na kvasný proces výroby vína 

    Šerý, Filip
    Tato diplomová práce je zaměřena na izolaci a taxonomické zařazení kvasinek účastnících se průběhu kvasného procesu výroby červeného vína Rulandské modré. Hrozny byly pěstovány integrovaně a ekologicky ve vinařské oblasti ...
  • Sledování změn populace kvasinek při výrobě červeného vína 

    Ducháč, Petr
    Cílem této diplomové práce byla identifikace kvasinek izolovaných během kvašení vinného moštu. Vinný mošt byl získán z odrůdy Rulandské modré pěstované v integrované a ekologické produkci. Partnerem této diplomové práce ...
  • Taxonomické zařazení kvasinek rodu Saccharomyces 

    Augustová, Kamila
    V teoretické části práce je rozebrána problematika kvasinek a jejich taxonomické zařazování pomocí metod tradičních i pomocí metod moderních. Detailněji se pak práce zabývá popisem moderních molekulárně-biologických metod. ...
  • Taxonomické zařazení kvasinek rodu Saccharomyces z vybraných matric 

    Mašitová, Lucie
    Tato diplomová práce se zabývá optimalizací metod kultivace, izolace a identifikace jednotlivých kmenů kvasinek z vybraných matric využitím metod molekulární biologie. Jako matrice byly použity hrozny, listy vinné révy a ...
  • Vliv způsobu pěstování vinné révy na populaci kvasinek 

    Jiříková, Ivana
    V této diplomové práci byl sledován vliv ekologického způsobu pěstování vinné révy na populaci vinných kvasinek. Vinné kvasinky byly izolovány z odrůdy Rulandské modré a pro jejich identifikaci byla využita molekulárně ...