Now showing items 1-20 of 32

  • Analýza vybraných nutričních parametrů v nových odrůdách angreštů 

    Nováková, Jana
    Diplomová práce se zabývá novými odrůdami angreštu. V teoretické části je angrešt charakterizován z biologického hlediska, co do obsahu zdraví prospěšných látek a z hlediska potravinářské technologie. Dále se teoretická ...
  • Anthokyanová barviva ve vybraném ovoci 

    Peprná, Tereza
    Tato diplomová práce se zabývá stanovením anthokyanových barviv v bezu černém (Sambucus nigra L.). V teoretické části je popsána obecná charakteristika rostliny, její chemické složení, krátky přehled vyšlechtěných odrůd a ...
  • Barviva červených a bílých odrůd vína 

    Peprná, Tereza
    Teoretická část bakalářské práce shrnuje informace o barvivech obsažených v červených a bílých odrůdách hroznů. V úvodu je popsáno složení jednotlivých částí plodu hroznu. Největší pozornost je věnována barvivům červených ...
  • Bioaktivní látky obsažené ve výliscích z černého bezu 

    Šimšová, Veronika
    Tato bakalářská práce se zabývá stanovením vybraných chemických charakteristik v extraktu z výlisků, ve šťávě a v kompotu z bezu černého (Sambucus nigra L.). V teoretické části je popsána botanická charakteristika bezu ...
  • Charakterizace odrůd minoritního ovoce z hlediska využití v potravinářském průmyslu 

    Jurečková, Zuzana
    Závěrečná práce se zabývá jednou skupinou drobného ovoce, rodu Ribes tedy rybízem a angreštem. Posuzuje jejich fyzikální a chemické parametry s ohledem na možnost využití v těchto vlastností pro návrh nového typu výrobku ...
  • Charakterizace plodů aronie (Aronia melanocarpa) a muchovníku (Amelanchier alnifolia) 

    Burdějová, Lenka
    Diplomová práce se zabývá charakterizací plodů aronie (Aronia melanocarpa) a muchovníku (Amelanchier alnifolia). Teoretická část práce pojednává o botanickém zařazení, chemickém složení, léčivých účincích a použití plodů ...
  • Chytré jedlé filmy citlivé na pH 

    Jarošová, Gabriela
    Tato bakalářská práce je zaměřena na chytré jedlé vrstvy reagující na změnu pH. Teoretická část pojednává o chytrých obalech včetně legislativy, která se k nim váže. Je zde popsána látka chitosan, která je hlavní pro ...
  • Chytré potravinářské polymerní vrstvy 

    Valíková, Michaela
    Chytré obaly představují skupinu obalů s velkým potenciálem při použití v potravinářském průmyslu. Aktivní obaly mohou příznivě ovlivňovat stav skladované potraviny a inteligentní obaly dokážou spotřebitele informovat o ...
  • Extrakce, separace a identifikace anthokyanů ve slupkách bobulí červených odrůd Vitis vinifera 

    Watzková, Jarmila
    Předložená diplomová práce se zabývá aplikací vysokotlaké extrakce rozpouštědlem (PFE) na slupky bobulí Vitis vinifera odrůd Alibernet a Svatovavřinecké, za účelem extrakce anthokyanových barviv ve formě 3-monoglukosidů. ...
  • Možnosti enkapsulace přírodních antioxidantů 

    Štindlová, Jitka
    Tato diplomová práce ve své teoretické části popisuje základní vlastnosti antioxidantů, především pak fenolických látek a anthokyanů, dále také přibližuje základní vlastnosti a principy vzniku volných radikálů. V teoretické ...
  • Možnosti využití plodů méně známých keřovin 

    Mařáková, Veronika
    Tato práce se zabývá dřínem obecným (Cornus mass). Úvodní část bakalářské práce pojednává o botanických charakteristikách dřínu: popis rostliny, její rozšíření, rozmnožování a stanoviště. Dále jsou popsány vybrané odrůdy, ...
  • Možnosti využití výlisků z bezinek 

    Ondrušová, Pavlína
    Tato diplomová práce se zabývá stanovením anthokyanových barviv ve výliscích bezu černého (Sambucus nigra L.). V teoretické části je popsána obecná charakteristika rostliny, její chemické složení, botanická charakteristika ...
  • Možnosti využití výlisků z plodů aronie 

    Kujínková, Jana
    Tato diplomová práce se zabývá možnostmi využití výlisků z plodů aronie. Teoretická část je zaměřena na botanickou charakteristiku aronie, popis HPLC a anthokyanových barviv. V experimentální části se zkoumají různé vlivy ...
  • Phenolic profile of edible honeysuckle berries (Genus Lonicera) and their biological effect 

    Juříková, Tunde; Rop, Otakar; Mlček, Jiří; Sochor, Jiří; Balla, Štefan; Szekeres, Ladislav; Hegedusová, A.; Hubálek, Jaromír; Adam, Vojtěch; Kizek, René (MDPI, 2012-01-01)
    The current status of research on polyphenolic compounds in the berries of edible honeysuckle and their biological effects, including recommended utilization, are reviewed. The major classes of phenolic compounds in the ...
  • Příprava a stabilita organických mikro- a nanočástic typu core-shell 

    Byrtusová, Dana
    Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi enkapsulace polyfenolů do organických mikro- a nanočástic typu core-shell. Teoretická část je zaměřená na polyfenolické látky, jejich biologické účinky a možnosti enkapsulace do ...
  • Srovnání některých nových odrůd rybízů z hlediska vybraných obsahových látek 

    Marková, Leona
    Diplomová práce se zabývá rybízem (Ribes L.) a látkami v něm obsaženými, zejména anthokyanovými barvivy, vitaminem C a antioxidanty. V teoretické části je uvedena základní charakteristika o rostlině, včetně odrůd rybízu. ...
  • Srovnání plodů některých odrůd zimolezů z hlediska obsahu vybraných biologicky aktivních látek 

    Veselý, Ondřej
    Diplomová práce se zabývá analýzou šťáv vybraných odrůd zimolezu kamčatského (Lonicera caerula var kamtschatica) a jejich vzájemného porovnání z hlediska obsahu biologicky aktivních látek. Byly analyzovány odrůdy vypěstované ...
  • Srovnání vlastností aroniových pomazánek různého původu, složení a různé technologie výroby 

    Kapiton, Ulyana
    Tato diplomová práce se zabývá srovnáním vlastností aroniových pomazánek různého původu, jejich složením a různými technologiemi výroby. Teoretická část obsahuje stručnou charakteristiku aronie – Aronia melanocarpa, přehled ...
  • Stabilita a vlastnosti kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů 

    Klatová, Kamila
    Tato diplomová práce se zabývá stabilitou a základními vlastnostmi kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů. V teoretické části byla popsána výroba a využití ovocných koncentrátů. Dále se práce zabývala anthokyanovými ...
  • Stanovení anthokyanových barviv ve vybraných druzích ovoce 

    Forejtarová, Darina
    Náplní této diplomové práce bylo zavedení metody stanovení anthokyanových barviv kapalinovou chromatografií. Anthokyanová barviva byla stanovována v různých odrůdách bezu černého (Sambucus nigra L.) a ve vybraných vzorcích ...