Browsing by Subject "antioxidační aktivita"
Now showing items 1-20 of 47
-
Analýza aktivních látek obsažených v extraktech levandule a tymiánu
Předložená bakalářská práce je zaměřena na aktivní látky obsažené v extraktech levandule lékařské a tymiánu obecného, zejména jejich možné antimikrobiální a antioxidační účinky. Teoretická část popisuje vybrané rostliny, ... -
Analýza biologicky aktivních látek v oleji z meruňkových jader.
Diplomová práce je zaměřena na analýzu biologicky aktivních látek v oleji z meruňkových jader. Meruňkový olej se v poslední době začal hojně využívat v kosmetickém průmyslu, zejména jako masážní olej nebo součást hydratačních ... -
Analýza polyfenolických látek v různých typech kávy
Cílem bakalářské práce bylo zkoumání množství biologicky významných látek u vybraných druhů pražených mletých káv, rozpustných káv a tekutého rozpustného kávového extraktu. Jednotlivé kávy se od sebe liší technologickým ... -
Antimikrobiální účinky rostlinných extraktů
Cílem této bakalářské práce bylo zkoumání možné antimikrobiální aktivity různých extraktů šípkových čajů a také stanovení antioxidační aktivity a koncentrace biologicky aktivních látek (polyfenolů a flavonoidů) těchto čajů. ... -
Antioxidační aktivita extraktů zeleného čaje
Tato bakalářská práce se zaměřuje na antioxidační a biologicky aktivní látky přítomné v extraktech zeleného čaje. Zelený čaj je bohatým zdrojem antioxidantů a již v minulosti byl považován za léčivý nápoj. Řada látek ... -
Aronie – zdroj biologicky aktivních látek
Cílem této bakalářské práce je zkoumání možné antimikrobiální aktivity vodných a ethanolových extraktů z plodů arónie a čajové směsi obsahující arónii. Rovněž byla stanovena antioxidační aktivita a také koncentrace biologicky ... -
Biologically active compounds contained in grape pomace
(HACCP Consulting, 2020-09-28)A healthy lifestyle and gastronomic trends based on traditional and local foods accompanied by waste-free technologies are currently in the primary focus. One of the raw materials with properties in alignment with such ... -
Biologicky významné látky v cereálních produktech
Předložená práce se zabývala studiem biologicky významných látek v cereálních produktech. V praktické části byly stanoveny vybrané aktivní látky v müsli tyčinkách. Nejvyšší obsah celkových polyfenolů, celkových flavonoidů, ... -
Charakterizace a využití vybraných rostlinných antibakteriálních látek
Zaměřením a cílem této bakalářské práce bylo studium antioxidačních a především antibakteriálních účinků rostlinných extraktů a liposomů s jejich obsahem. V teoretické části je shrnuta problematika studia přírodních ... -
Charakterizace jedlých obalů pro potenciální použití při balení potravin
Jedlé obaly jsou v posledních letech velmi rozvijící se skupinou a možnou potenciální náhradou syntetických materiálů pro balení potravin. Také mohou potravinu pozitivně ovlivňovat pomocí svých aktivních vlastností, popřípadě ... -
Charakterizace plodů aronie (Aronia melanocarpa) a muchovníku (Amelanchier alnifolia)
Diplomová práce se zabývá charakterizací plodů aronie (Aronia melanocarpa) a muchovníku (Amelanchier alnifolia). Teoretická část práce pojednává o botanickém zařazení, chemickém složení, léčivých účincích a použití plodů ... -
Chemická charakterizace vín z vybraných PIWI odrůd
Tato diplomová práce se zabývá chemickou charakterizací vín z vybraných PIWI odrůd. V teoretické části je popsán obecný původ a důvod šlechtění PIWI odrůd, bližší charakterizace vybraných tří PIWI odrůd, Johaniteru, Hibernalu ... -
Izolace a charakterizace oleje z kávy různého typu
Bakalářská práce se zabývá přípravou a charakterizací kávového oleje. Použité vzorky káv se od sebe liší odrůdou, původem, metodou zpracování zrna a intenzitou pražení. Teoretická část se zaměřuje na technologii zpracování ... -
Komplexní analýza léčivých rostlin a jejich potenciál při využití v potravinářském průmyslu
Předložená dizertační práce se zabývá komplexní charakterizací extraktů z léčivých rostlin pomocí spektroskopických a chromatografických technik s důrazem na vliv rozpouštědla, posklizňové úpravy vzorku, lokality a roku ... -
Kosmetické přípravky na bázi rostlinných extraktů
Cílem této bakalářské práce bylo testování antimikrobiální aktivity vybraných rostlinných extraktů a jejich enkapsulované formy do liposomů. Dále byla práce zaměřena na stanovení obsahu biologicky aktivních látek, přírodních ... -
Matematické hodnocení antioxidačních vlastností extraktů z rostlin
Bakalářská práce se zabývá antioxidační aktivitou antioxidantů a metodami pro její měření. Antioxidanty jsou látky, jejíž HTmolekulyTH omezují aktivitu HTkyslíkových radikálůTH. Tím omezují proces HToxidaceTH v organismu ... -
Mathematical evaluation of the amino acid and polyphenol content and antioxidant activities of fruits from different apricot cultivars
(MDPI, 2011-09-01)Functional foods are of interest because of their significant effects on human health, which can be connected with the presence of some biologically important compounds. In this study, we carried out complex analysis of ... -
Moderní postupy hodnocení kvalitativních parametrů potravin
Předložená práce se zabývá studiem antioxidačních a radikál-zhášejících vlastností a dalších charakteristik vybraných ekologických a konvenčních potravin (vína, špaldové mouky), jako možných markerů vhodných pro jejich ... -
Možnosti využití vybraných exotických přírodních látek v kosmetice
Cílem a zaměřením této bakalářské práce byla obecná charakterizace antioxidačních účinků exotických přírodních látek a jejich extraktu. Vybranými látkami byly zázvorník lékařský, kurkuma longa a momordica charantia. V ... -
Obsah antioxidačních látek ve vybraných druzích ovocných a bylinných čajů
Předložená diplomová práce se zabývá studiem antioxidačních a antimutagenních vlastností vybraných druhů bylinných a ovocných čajů oblíbených v české populaci. V rámci práce byl srovnán obsah aktivních látek v různě balených ...