Now showing items 1-20 of 30

  • Analýza spotřební daně a její správy v ČR 

    Hellebrand, Marek
    Hlavním cílem této práce je provést podrobnou analýzu spotřebních daní v České republice. Dílčími cíli jsou prozkoumání vztahu spotřební daně a státního rozpočtu České republiky a analýza procesu harmonizace Zákona o ...
  • Automatizace domácího mikropivovaru 

    Širůček, Pavel
    Práce pojednává o základech technologie výroby piva a surovinách pro výrobu piva potřebných, domácích mikropivovarech, základních postupech a principech užívaných v těchto pivovarech a jejich použití. Dále se věnuje ...
  • Domácí pivovar 

    Hlubinka, Jakub
    Bakalářská práce se zabývá problematikou vaření piva v domácích podmínkách. První část práce je zaměřena na technologii výroby piva, jejíž pochopení je vstupním předpokladem pro správný návrh domácího pivovaru. V druhé ...
  • Fusarium Mycotoxins Stability during the Malting and Brewing Processes 

    Piacentini, Karim Cristina; Běláková, Sylvie; Benešová, Karolína; Pernica, Marek; Savi, Geovana; Rocha, Liliana; Hartman, Ivo; Čáslavský, Josef; Corra, Benedito (MDPI, 2019-05-07)
    Mycotoxins are widely studied by many research groups in all aspects, but the stability of these compounds needs further research for clarification. The objective of this study is to evaluate deoxynivalenol and zearalenone ...
  • Historické pivovary: budoucnost nebo minulost? 

    Mosler, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2012)
    Do dnešní doby je v České republice evidováno na 1400 objektů pivovarů a to jak funkčních nebo využívaných k jiným účelům, tak i opuštěných nebo zaniklých. Bohužel většina z nich jsou objekty opuštěné a chátrající. Důležité ...
  • Historický pivovar - potenciál regionálního rozvoje 

    Mosler, Štěpán
    V dnešní době existují stovky pivovarů, které jsou roztroušené po Čechách, Moravě a Slezsku a stále hledají svoji novou budoucnost. Jsou to pivovary opuštěné nebo v soukromém vlastnictví a mnohé z nich chátrají beze zbytku ...
  • Historie a vývoj pivovarské architektury 

    Mosler, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2014)
    Příspěvek se snaží stručně pospat historické souvislosti vývoje pivovarnictví na území Čech, Moravy a Slezska. Zachytit důležité historické milníky, které ovlivnili vývoj architektury a stavitelství pivovarských objektu ...
  • Incidence změny sazeb daní z piva na tržní subjekty v České republice 

    David, Petr (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta podnikatelská, 2012-06)
    Purpose of the article: This paper examines the incidence of increased burden of the consumption taxes imposed on beer in the Czech Republic, where there was a last change of the excise duty on beer and the value added tax ...
  • Laboratorní kontrola piva 

    Klinková, Lucie
    Hlavním tématem této bakalářské práce je laboratorní kontrola vstupních surovin pro výrobu piva, mezioperační kontrola a kontrola finálního produktu. V teoretické části jsou shrnuty dané kontrolní postupy, které jsou ...
  • Minipivovar se zázemím pro sládka 

    Paroulková, Michaela
    Hlavním cílem mé práce bylo vytvořit rodinný minipivovar se zázemím pro sládka na kraji vesnice jménem Kněžičky. Objekt je tvořen ze tří částí a není podsklepen. Hlavní dominantou je dvoupatrová šestiúhelníková věž se ...
  • Minipivovar ve Vyškově 

    Zvolský, Dalibor
    Diplomová práce – minipivovar ve Vyškově, je zpracována ve formě projektové dokumentace, obsahující všechny náležitosti dle platných předpisů. Navržený objekt je umístěn na parcele č. 2123/72 ve Vyškově. Objekt je situován ...
  • Mykotoxiny v pivovarských surovinách a v pivu 

    Běláková, Sylvie
    Vypracovaná disertační práce se zabývá problematikou mykotoxinů v pivovarských surovinách a pivu. Pozornost byla věnována především vybraným fusariovým mykotoxinům (deoxynivalenol, zearalenol, T-2 toxin a HT-2 toxin), ...
  • Návrh podnikatelského plánu pro vznik a rozvoj vybraného podniku 

    Kropáček, Lukáš
    Hlavním cílem předkládané absolventské práce je vytvořit návrh podnikatelského záměru pro vznik a další rozvoj minipivovaru.
  • Optimalizace SPME při stanovení těkavých sirných látek ve sladu a pivu 

    Mišovie, Zuzana
    Počas technologického procesu výroby piva a sladu vznikajú prchavé sírne látky, ktoré môžu spôsobovať rôzne pachute a vône. Ich prekurzory sú sírne aminokyseliny. Sírne látky hrajú dôležitú úlohu pri výrobe piva, pretože ...
  • Pivovar v Buštěhradě: studentská soutěž jako akcelerátor ochrany památek 

    Mosler, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2013)
    V dnešní době existuje na desítky pivovarů roztroušených po Čechách, Moravě a Slezsku, které stále hledají svoji novou budoucnost. Jsou to pivovary opuštěné nebo v soukromém vlastnictví a mnohé z nich chátrající bez zbytku ...
  • Pivovarství 

    Artýszková, Jana
    Cílem teoretické části bakalářské práce bylo prostudovat a zpracovat problematiku výroby piva se zaměřením na české podmínky a klasickou technologii. V teoretické práci byla stručně shrnuta historie tohoto průmyslového ...
  • Senzorická jakost vybraných druhů piva 

    Lišková, Michaela
    Tato bakalářská práce pojednává o senzorickém hodnocení vybraných druhů piv. Teoretická část byla zaměřena na výrobu sladu a piva a surovin k tomu potřebných a byl také popsán úvod do senzorické analýzy. Experimentální ...
  • Sledování obsahu 3-MCPD v ječmeni, sladu a pivu 

    Šálková, Michaela
    Tato diplomová práce se zabývá procesním kontaminantem 3-MCPD (3-chlorpropan-1,2-diol), který vzniká při zpracování potravin. Teoretická část práce shrnuje dostupné vědecké poznatky o vlastnostech 3-MCPD, jeho možných ...
  • Sledování obsahu organických kyselin v alkoholických nápojích 

    Ostrihoňová, Katarína
    Cieľom diplomovej práce je stanovenie a optimalizácia stanovenia organických kyselín v pivách metódou kapilárnej izotachoforézy a vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie s UV detekciou. Pivo je zložitá matrica a preto ...
  • Sledování výskytu mykotoxinů v pivech z obchodní sítě 

    Wawroszová, Simona
    Tato diplomová práce se zabývá sledováním obsahu deoxynivalenolu, jeho metabolitu deoxynivalenol-3-b-D-glukopyranosidu a ochratoxinu A v pivech z maloobchodní sítě z České republiky, Polska a Slovenska. V teoretické části ...