Now showing items 1-20 of 34

  • Antimikrobiální peptidy a možnosti jejich aplikace do potravin 

    Janhuba, Filip
    Předložená bakalářská práce je zaměřená na studium antimikrobiálních peptidů a možnosti jejich aplikace do potravin. Pozornost byla zaměřena zejména na bakteriocin nisin a antimikrobiální enzym lysozym. V teoretické části ...
  • Charakterizace a stabilizace pankreatinu 

    Wurstová, Agáta
    Práce se zaměřuje na studium enzymatické směsi pankreatinu, její charakterizaci a následnou enkapsulaci do liposomů. Jako srovnávací proteiny byly použity hovězí sérový albumin a trypsin. Charakterizace pankreatinu se ...
  • Charakterizace nápojů a doplňků stravy obsahujících kofein 

    Patočková, Klára
    Tato diplomová práce je zaměřena na charakterizaci energetických nápojů a návrh jejich modifikovaného složení. Teoretická část se zabývá přehledem energetických nápojů a některých jejich přírodních složek, jako je gaurana, ...
  • Charakterizace organických nanočástic s enkapsulovanými antimikrobiálními peptidy 

    Vejrostová, Petra
    Tato bakalářská práce je zaměřena na charakterizaci částic s enkapsulovaným antimikrobiálním peptidem – lysozymem. V teoretické části byla zpracována literární rešerše zaměřená na charakterizaci a popis antimikrobiálních ...
  • Charakterizace specifických proteinů z vybraných živočišných produktů. 

    Janhuba, Filip
    Diplomová práce byla zaměřena na specifické obranné proteiny z živočišných produktů, zejména na charakterizaci antimikrobiálního proteinu ovotransferinu (též „conalbuminu“) pocházejícího z vaječného bílku, který patří do ...
  • Enkapsulace aktivních látek a jejich aplikace v potravinářském průmyslu 

    Malčíková, Hana
    Tato diplomová práce se zaměřuje na vývoj doplňků stravy s obsahem řas a vybraných aktivních látek pro dětskou výživu. Jako vhodné byly pro tyto aplikace vybrány řasy arame, kombu, wakame, hijiki a chlorella, dále spirulina, ...
  • Enkapsulace probiotik a prebiotik do výrobků pro dětskou výživu 

    Šnajdarová, Karolína
    Tato diplomová práce se zabývá návrhem doplňku stravy pro dětskou výživu s obsahem probiotických bakterií kmene Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium breve a s obsahem vhodného prebiotika. Jako prebiotika byly testovány ...
  • Enkapsulace probiotik do výrobků pro dětskou výživu 

    Šmídová, Veronika
    Cílem této bakalářské práce byla optimalizace a vývoj probiotického doplňku stravy s atraktivním vzhledem a s obsahem aktivní složky, jako je prebiotikum nebo „superpotravina“, které mají za úkol obohatit výrobek o zdraví ...
  • Enkapsulace rostlinných extraktů s obsahem fenolických látek do nanočástic a nanovláken 

    Petrželková, Markéta
    Předložená bakalářská práce byla zaměřena na enkapsulaci extraktů s obsahem fenolických látek s cílem aplikovat tyto materiály v kosmetice. V práci byly připraveny vodné, ethanolové a lipidové extrakty z kávy a kakaa. ...
  • Enkapsulace různých typů enzymů do organických částic. 

    Hazuchová, Eva
    Tato bakalářská práce je zaměřena na enkapsulaci různých typů enzymů do organických částic. Teoretická část je věnována enzymům a jejich obecným vlastnostem, struktuře, aktivitě a využití, dále potom procesu enkapsulace a ...
  • Enkapsulace vybraných přírodních extraktů pro využití v potravinářství 

    Vyskočilová, Terezie
    Diplomová práce pojednává o enkapsulaci přírodních extraktů. V teoretické části jsou popsány metody enkapsulace, materiály používané pro přípravu částic a aplikace enkapsulačních technik v potravinářství. V rámci experimentální ...
  • Kosmetické přípravky na bázi rostlinných extraktů 

    Horváthová, Iveta
    Cílem této bakalářské práce bylo testování antimikrobiální aktivity vybraných rostlinných extraktů a jejich enkapsulované formy do liposomů. Dále byla práce zaměřena na stanovení obsahu biologicky aktivních látek, přírodních ...
  • Možnosti enkapsulace kofeinu 

    Patočková, Klára
    Tato bakalářská práce je zaměřená na možnosti enkapsulace kofeinu do mikro- a nanočástic. Teoretická část práce byla věnována informacím o kofeinu, liposomech a polysacharidech a také na způsobu enkapsulace. V experimentální ...
  • Možnosti enkapsulace přírodních antioxidantů 

    Štindlová, Jitka
    Tato diplomová práce ve své teoretické části popisuje základní vlastnosti antioxidantů, především pak fenolických látek a anthokyanů, dále také přibližuje základní vlastnosti a principy vzniku volných radikálů. V teoretické ...
  • Nealkoholická piva s přídavkem bylin 

    Vyskočilová, Terezie
    Bakalářská práce se zabývá testováním vybraných bylinných příchutí do nealkoholických piv. V teoretické části jsou uvedeny způsoby výroby nealkoholického piva a zastoupení aktivních složek v bylinách. Připraveno bylo celkem ...
  • Probiotika a prebiotika a možnosti jejich koenkapsulace 

    Šnajdarová, Karolína
    Tato bakalářská práce se zabývá studiem probiotických kultur a možností jejich koenkapsulace se specifickými substráty, tzn. prebiotiky. Enkapsulovanými organismy byly Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium breve. ...
  • Produkce mikrobiálních enzymů a jejich stabilizace enkapsulací 

    Hazuchová, Eva
    Předložená diplomová práce se zabývá produkcí mikrobiálních enzymů a jejich následnou stabilizací prostřednictvím enkapsulace. Teoretická část diplomové práce se zaměřuje na mikrobiální enzymy, zejména extracelulární ...
  • Příprava a charakterizace biomateriálů s obsahem aktivních přírodních UV filtrů 

    Pavelková, Renata
    Předložená diplomová práce se zabývá přípravou a charakterizací biomateriálů s obsahem aktivních přírodních UV filtrů. Teoretická část je zaměřena na vlivy slunečního záření na kůži a jak je možné se proti těmto vlivům ...
  • Příprava a stabilita organických mikro- a nanočástic typu core-shell 

    Byrtusová, Dana
    Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi enkapsulace polyfenolů do organických mikro- a nanočástic typu core-shell. Teoretická část je zaměřená na polyfenolické látky, jejich biologické účinky a možnosti enkapsulace do ...
  • PŘÍPRAVA A VYUŽITÍ VYBRANÝCH BIOPOLYMERŮ, NANOČÁSTIC A NANOVLÁKEN PRO KOSMETICKÉ A POTRAVINÁŘSKÉ ÚČELY 

    Bokrová, Jitka
    Předložená dizertační práce je zaměřena na přípravu kombinovaných preparátů s přírodní aktivní složkou ve formě nanočástic a nanovláken a testování jejich biologických účinků. Moderní typy aplikačních forem byly připraveny ...