Now showing items 1-20 of 28

  • Analýza šťáv vybraných odrůd černého rybízu 

    Kaniová, Lenka
    Práce se zabývá chemickou analýzou šťáv vybraných odrůd černého rybízu (Ribes nigrum L.). Teoretická část je rozdělena na tři hlavní kapitoly. V první kapitole je uvedena stručná botanická charakteristika černého rybízu, ...
  • Analýza šťáv vybraných odrůd červeného a bílého rybízu 

    Černá, Anna
    Předložená diplomová práce se zabývá analýzou šťáv vybraných odrůd červeného a bílého rybízu. Teoretická část je věnována popisu rybízu, jeho biologicky aktivním látkám, pěstování a jeho využití v potravinářství. V teoretické ...
  • Analýza vybraných aktivních látek v různých druzích výrobků z rýže 

    Valentová, Radka
    Předložená diplomová práce je zaměřena na analýzu vybraných aktivních látek v různých druzích loupaných a neloupaných rýží. V daných rýžích byly analyzovány fenolické látky, antioxidační aktivita, obsah sacharidů a obsah ...
  • Chemická a senzorická charakterizace ciderů vyrobených z odrůd jablek charakteristických pro ČR 

    Strapcová, Zuzana
    Táto diplomová práca sa zaoberá skúmaním vybraných chemických a senzorických charakteristík ciderov, ktoré boli vyrobené zo štyroch vybraných odrôd jabĺk. V teoretickej časti je popísané chemické zloženie jabĺk, cideru, ...
  • Chemická charakteristika plodů slivoně mirabelky 

    Lukšová, Leona
    Tato bakalářská práce se zabývá stanovením chemických a fyzikálních charakteristik sušené, lyofilizované a kompotované mirabelky nancyské. Teoretická část je věnována původu, ekonomickému významu slivoní, botanickému ...
  • Chemická charakterizace vín z vybraných PIWI odrůd 

    Michálková, Kateřina
    Tato diplomová práce se zabývá chemickou charakterizací vín z vybraných PIWI odrůd. V teoretické části je popsán obecný původ a důvod šlechtění PIWI odrůd, bližší charakterizace vybraných tří PIWI odrůd, Johaniteru, Hibernalu ...
  • Detoxifikace kávové sedliny oxidačními procesy 

    Maňáková, Helena
    Tato bakalářská práce se zabývá detoxifikací kávové sedliny za využití oxidačních procesů. V teoretické části je popsána charakterizace kávových zrn a kávové sedliny. Poté je popsána valorizace kávové sedliny se zaměřením ...
  • Extrakce bioaktivních látek z výlisků aronie 

    Kapiton, Ulyana
    Tato bakalářská práce se zabývá kvantifikací vybraných bioaktivních látek z aroniové šťávy, extraktů aroniových výlisků a z aroniového čaje. V teoretické části je uveden botanický popis aronie, druhu Aronia melanocarpa. ...
  • Extrakce bioaktivních látek z výlisků modrých hroznů 

    Jandrtová, Sabina
    Tato bakalářská práce se zabývá stanovením vybraných chemických charakteristik ve šťávě a v extraktech výlisků plodů révy vinné (Vitis vinifera L.). V teoretické části je popsána botanická charakteristika révy vinné, její ...
  • Extrakce biologicky aktivních látek z výlisků černého rybízu 

    Sedláčková, Lucie
    Tato bakalářská práce se zabývá extrakcí biologicky aktivních látek z výlisků černého rybízu (Ribes nigrum). Teoretická část obsahuje botanickou charakteristiku rostlinného druhu Ribes nigrum. Dále je část věnována biologicky ...
  • Izolace a charakterizace oleje z kávy různého typu 

    Vašků, Barbora
    Bakalářská práce se zabývá přípravou a charakterizací kávového oleje. Použité vzorky káv se od sebe liší odrůdou, původem, metodou zpracování zrna a intenzitou pražení. Teoretická část se zaměřuje na technologii zpracování ...
  • Možnost dalšího využití bezinkových výlisků 

    Sedláčková, Lucie
    Tato diplomová práce se zabývá přípravou koncentrátu a lyofilizátu z extraktu bezových výlisků (bez černý, Sambucus nigra L.) a stanovením vybraných chemických charakteristik v těchto produktech. Teoretická část obsahuje ...
  • Možnosti fortifikace vybraných cereálních výrobků 

    Hurtová, Jana
    Předložená diplomová práce se zabývá studiem bioaktivních látek v cereálních produktech. Zaměřením práce je posouzení možností fortifikace cereálních výrobků za účelem zvýšení nutriční hodnoty finálních produktů, které ...
  • Možnosti přípravy kombinovaných nápojů z vybraných druhů ovoce 

    Zábranská, Miroslava
    Diplomová práce se zabývá přípravou kombinovaného alkoholického nápoje na bázi vína a ovocné šťávy. Z vybraných druhů ovoce (zimolezu, moruše, dřínu, šípku, černého bezu, rakytníku a aronie) byly získány ovocné šťávy. Pro ...
  • Obsah vybraných biologicky aktivních látek ve Stévii cukerné 

    Porubčanová, Vladimíra
    Táto bakalárska práca sa zaoberá rastlinou, nazývanou stévia sladká a analýzou fenolických látok v extraktoch z nej. Teoretická časť zahŕňa botanický popis rastliny, jej chemické zloženie i vplyv na ľudské zdravie. Zaoberá ...
  • Posouzení vlivu pasterizace a filtrace na obsah vybraných chemických složek piva 

    Vopelková, Dominika
    Tato diplomová práce se zabývá posouzením vlivu pasterizace a filtrace na vybrané chemické složky piva. Konkrétně byl studován vliv na prvkové složení, obsah organických kyselin, sacharidů a fenolických látek. Pro účely ...
  • Stabilita a vlastnosti kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů 

    Klatová, Kamila
    Tato diplomová práce se zabývá stabilitou a základními vlastnostmi kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů. V teoretické části byla popsána výroba a využití ovocných koncentrátů. Dále se práce zabývala anthokyanovými ...
  • Stanovení základních chemických charakteristik borůvkové pulpy 

    Strapcová, Zuzana
    Táto bakalárska práca sa zaoberá skúmaním vybraných chemických charakteristík v polotovaroch čučoriedky obyčajnej (Vaccinium myrtillus L.) a čučoriedky vysokej (Vaccinium corymbosum L.). V teoretickej časti je popísaná ...
  • Studium extrakce biologicky aktivních látek z bezových výlisků 

    Lošková, Tereza
    Tato bakalářská práce se zabývá stanovením anthokyanových barviv v extraktech výlisků plodů bezu černého (Sambucus nigra L.). Teoretická část je rozdělena na čtyři kapitoly. V první je popsána botanická charakteristika ...
  • Studium geografické autenticity moravských bílých vín 

    Horáková, Kristýna
    Cílem této bakalářské práce bylo ověření geografické autenticity moravských bílých vín na základě prvkového složení. Měření bylo doplněno o analýzu organických, fenolických a antioxidačních látek ve vínech. K elementární ...