Now showing items 1-15 of 15

  • Charakterizace mikroorganismů v jogurtech a probiotických výrobcích 

    Kocourková, Hana
    Zvýšená konzumace fermentovaných mléčných výrobků v posledních letech vede k zavádění nových výrobků na trh. Funkční a probiotické produkty jsou v dnešní době také hojně rozšířeny. Cílem diplomové práce bylo posoudit ...
  • Faktory ovlivňující kvalitu červeného vína 

    Zechmeisterová, Lucie
    V rámci diplomové práce byly monitorovány přítomné mikroorganismy ve vzorku hroznové šťávy červeného vína a vzájemné vztahy mezi kvasinkami, bakteriemi a plísněmi. Na kultivaci mikroorganismů byly použity tři různé média, ...
  • Identifikace a charakterizace vybraných vlastností některých kmenů bakterií mléčného kvašení 

    Sásková, Denisa
    Nanotechnologie jsou v současné době jednou z nejrychleji se rozvíjejících vědeckých disciplín. Zajímavou oblastí výzkumu je biosyntéza nanočástic kovů s využitím mikroorganismů, včetně bakterií mléčného kvašení. Předložená ...
  • Identifikace baktérií mléčného kvašení v probiotických preparátech (tabletách) s využitím amplifikačních metod 

    Balogová, Petra
    Laktobacily hrají důležitou roli ve fermentačních procesech již po tisíciletí. Byly prostudovány jejich probiotické vlastnosti a dnes jsou používány při výrobě fermentovaných potravinových výrobků a doplňků stravy včetně ...
  • Identifikace probiotických druhů rodu Lactobacillus 

    Vystavělová, Růžena
    Bakterie rodu Lactobacillus jsou součástí střevní mikroflóry, jejíž složení ovlivňuje zdravotní stav hostitele. Vzhledem k tomu, že u některých druhů Lactobacillus byly prokázány klinické účinky (např. posílení imunitního ...
  • Identifikace vybraných druhů bakterií mléčného kvašení v mléčných výrobcích 

    Vystavělová, Růžena
    Bakterie mléčného kvašení jsou přirozenou součástí gastrointestinálního traktu člověka. Pro své probiotické účinky jsou často používány do doplňků stravy a pro výrobu fermentovaných mléčných výrobků. Diplomová práce byla ...
  • Izolace DNA z probiotických druhů baktérií mléčného kvašení v potravinových doplňcích 

    Tvrdíková, Jana
    V této práci byly testovány magnetické nosiče funkcionalizované streptavidinem při selektivní izolaci DNA. Metoda selektivní izolace DNA byla testována s využitím DNA probiotického kmene Lactobacillus paracasei subsp. ...
  • Kinetika tvorby kyseliny mléčné v kefiru 

    Fajtl, Zbyněk
    Tato bakalářská práce se zabývá kinetikou tvorby kyseliny mléčné a spotřebě laktózy při fermentaci kefíru, z jednoho druhu mléka za stejných podmínek. Teoretická část obsahuje informace na téma kefíru a kefírových zrn, ...
  • Obsah mléčných bakterií ve vybraných typech probiotických potravin 

    Páterová, Alena
    Probiotika jsou definována jako živé mikroorganismy, které mají po požití pozitivní vliv na zdraví člověka i zvířat. Nejznámějšími probiotiky jsou bakterie mléčného kvašení, z nichž se nejčastěji používají laktobacily a ...
  • Probiotické bakterie mléčného kvašení v potravinových výrobcích 

    Sásková, Denisa
    K identifikaci probiotických mikroorganismů jsou v potravinářství využívány molekulárně genetické metody, které jsou založeny na analýze DNA. Příkladem těchto metod je polymerázová řetězová reakce, při které dochází k ...
  • Probiotické potraviny 

    Páterová, Alena
    Tato práce je literární rešerší sumarizující poznatky o problematice probiotik a jejich pozitivních účincích na lidské zdraví. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, při aplikaci v odpovídajícím množství jako součást ...
  • Produkce nanočástic stříbra bakteriemi 

    Kubínová, Martina
    Nanočástice stříbra a jejich potencionální využití jakož i budoucí vliv na životní prostředí je stále objektem studií. Metodika syntézy nanočástic stříbra je poměrně dobře prostudována a studium se nyní zabývá spíše ...
  • Sledování populace bakterií mléčného kvašení v moravských vínech 

    Valicová, Markéta
    Cílem práce bylo monitorování celkového počtu bakterií mléčného kvašení vyskytujících se v hroznovém moštu během výroby vína. Studie byla provedena u odrůdy červeného vína Cabernet Moravia z ekologické vinice a odrůdy ...
  • Studium složení jogurtu v procesu jeho přípravy 

    Fajtl, Zbyněk
    Tato diplomová práce se zabývá studiem přípravy jogurtu a změn doprovázejících jeho skladování. Teoretická část obsahuje informace o parametrech ovlivňujících jak přípravu, tak vlastnosti výsledného produktu. V experimentální ...
  • Tvorba biogenních aminů v dvouplísňovém sýru 

    Šuláková, Miroslava
    Na výrobu dvouplísňových sýrů se využívají bakterie mléčného kvašení a to jak ve formě nestartující mléčné kultury, tak i ve formě startovací nebo doplňkové kultury. Převažujícími mikroorganismy zastoupených v těchto ...