Now showing items 1-20 of 27

  • Analýza beta-glukanů ve vybraných druzích hub 

    Phan, Huong Tra
    Cílem diplomové práce byla analýza obsahu -glukanů ve vybraných druzích hub, kde byla rovněž stanovena celková charakterizace složení a obsažených bioaktivních látek. V teoretické části byla vypracována stručná rešerše o ...
  • Analýza organických markerů pro identifikaci zdrojů atmosférických aerosolů. 

    Křůmal, Kamil
    Předkládaná disertační práce se zabývá organickými sloučeninami (markery), které slouží pro identifikaci zdrojů aerosolů. Teoretická část podává podrobný přehled organických markerů emitovaných z nejvýznamnějších zdrojů ...
  • Analýza reologických vlastností rostlinných olejů a jejich složek 

    Divílek, Petr
    Diplomová práce se zabývá teoretickým rozborem rostlinných olejů, minerálních olejů a syntetických kapalin a následně měřením hustoty a viskozity vybraných vzorků elektroizolačních kapalin. Práce je z velké části zaměřena ...
  • Charakterizace margarínů pro pečení 

    Štěrbová, Anna
    Diplomová práce na téma srovnání vybraných margarínů pro pečení, chemická a senzorická analýza.
  • Chemická analýza organických reziduí v archeologických keramických nádobách 

    Bunžová, Aneta
    Tato bakalářská práce se zabývá analýzou organických reziduí v archeologických keramických nádobách. Práce se vedle teoretické charakterizace reziduí zabývá možností jejich extrakce a následné analýzy, která je vyzkoušena ...
  • Monitoring obsahu mastných kyselin v průběhu výroby sýrů 

    Rajnochová, Veronika
    Tato práce se zabývá monitoringem mastných kyselin v průběhu výroby sýrů eidamského typu, tj. přírodní tvrdé sýry s nízkodohřívanou sýřeninou, a v tavených sýrech, které z nich byly vyrobeny. V teoretické části práce jsou ...
  • Možnosti stanovení volných mastných kyselin v potravinářských matricích 

    Brožová, Michaela
    Tato bakalářská práce má rešeršní charakter a zabývá se možnostmi stanovení mastných kyselin v potravinách, s hlavním zaměřením na mléčné výrobky. Práce začíná přehledem obecných charakteristik lipidů a mastných kyselin. ...
  • Nutriční přínos cvrččí mouky 

    Šťastná, Martina
    Jedlý hmyz je už niekoľko desaťročí súčasťou jedálničku obyvateľstva mnohých krajín na celej zemi. Vo vyspelých krajinách Európy sa stáva čoraz viac populárnym najmä vďaka obsahu nutrične významných látok. Teoretická časť ...
  • Potenciální mikrobiologické nebezpečí v současných trendech kosmetiky - bio, vegan, raw. 

    Jančíková, Simona
    Bio-, vegan- a raw-kosmetika patří k stále oblíbenějším druhům kosmetických produktů z důvodu absence syntetických látek a konzervantů, z tohoto hlediska se ale zvyšuje pravděpodobnost mikrobiální kontaminace. Předmětem ...
  • Potravinářské a kosmetické využití technického konopí 

    Puškárová, Radka
    Tato práce se zabývá využitím konopí v kosmetice a potravinářství. V teoretické části je konopí charakterizováno z hlediska obsahu aktivních látek. V experimentální části se práce zaměřuje na charakterizaci odrůd konopí ...
  • Profil mastných kyselin sýrů eidamského typu 

    Hajtmarová, Lucie
    Tato bakalářská práce se zabývá identifikací a kvantifikací volných a vázaných mastných kyselin v sýrech eidamského typu, které byly vyrobeny na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Teoretická část se zabývá charakterizací ...
  • Sledování oxidační stability výrobků ze skořápkových plodů 

    Krňávková, Martina
    Diplomová práce se věnuje problematice sledování oxidační stability výrobků, olejů a másel, ze skořápkových plodů. Teoretická část se zabývá tématem skořápkových plodů, jejich vlastnostmi, složením, které úzce souvisí s ...
  • Srovnání profilu mastných kyselin vybraných typů sýrů 

    Pop, Zdeněk
    Tato diplomová práce se zabývá stanovením vázaných a volných mastných kyselin ve vybraných typech sýrů, které jsou/nejsou nositeli „Chráněného označení Evropské unie“ a jejich vzájemným porovnáním. Teoretická část je ...
  • Stanovení karnitinu v potravních doplňcích 

    Buchtová, Zuzana
    Tato diplomová práce se zabývá stanovením L-karnitinu v potravních doplňcích. L karnitin je látka přirozeně se vyskytující v organismu, nepostradatelná v metabolismu mastných kyselin. Jako součást potravních doplňků je ...
  • Stanovení mastných kyselin v sýrech 

    Rajnochová, Veronika
    ABSTRAKT Tato práce se zabývá stanovením mastných kyselin v přírodních sýrech eidamského typu. V teoretické části práce jsou stručně charakterizovány přírodní sýry eidamského typu, hlavní pozornost je věnována lipidům, ...
  • Stanovení mastných kyselin v tavených sýrech 

    Pruknerová, Kateřina
    Tato diplomová práce se zabývá stanovením mastných kyselin v tavených sýrech, resp. tavených sýrových analozích, pomocí plynové chromatografie s FID detekcí. V teoretické části práce jsou charakterizovány mastné kyseliny, ...
  • Stanovení mastných kyselin v tavených sýrech 

    Mitra, Michal
    Táto bakalárska práca sa zaoberá stanovením mastných kyselín vo vzorkách tavených syrov, vyrobených na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne. V teoretickej časti sú charakterizované lipidy a mastné kyseliny. Následne je rozoberaná ...
  • Stanovení mastných kyselin ve vybraném typu sýra 

    Těšíková, Karolína
    Tato bakalářská práce se zabývá identifikací a kvantifikací volných a vázaných mastných kyselin v modelových sýrech typu Moravský bochník, vyrobených na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Teoretická část se zabývá charakteristikou ...
  • Stanovení mastných kyselin ve vybraném typu sýra 

    Chmelařová, Adéla
    Tato bakalářská práce se zabývá identifikací a kvantifikací volných a vázaných mastných kyselin v komerčních sýrech s bílou plísní na povrchu, Hermelínu, Kamadetu a Olmínu, metodou plynové chromatografie s plamenovou ...
  • Studium biologických účinků vybraných rostlinných materiálů 

    Drabíková, Nela
    Předložená práce se zabývá přípravou vodných, ethanolových a hexanových extraktů získaných z rostlinných zdrojů se zvýšeným obsahem oleje, jejich charakterizací a testováním cytotoxicity. V teoretické části byla vypracována ...