Browsing by Subject "pivo"
Now showing items 1-20 of 28
-
Analýza spotřební daně a její správy v ČR
Hlavním cílem této práce je provést podrobnou analýzu spotřebních daní v České republice. Dílčími cíli jsou prozkoumání vztahu spotřební daně a státního rozpočtu České republiky a analýza procesu harmonizace Zákona o ... -
Automatizace domácího mikropivovaru
Práce pojednává o základech technologie výroby piva a surovinách pro výrobu piva potřebných, domácích mikropivovarech, základních postupech a principech užívaných v těchto pivovarech a jejich použití. Dále se věnuje ... -
Domácí pivovar
Bakalářská práce se zabývá problematikou vaření piva v domácích podmínkách. První část práce je zaměřena na technologii výroby piva, jejíž pochopení je vstupním předpokladem pro správný návrh domácího pivovaru. V druhé ... -
Historické pivovary: budoucnost nebo minulost?
(Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2012)Do dnešní doby je v České republice evidováno na 1400 objektů pivovarů a to jak funkčních nebo využívaných k jiným účelům, tak i opuštěných nebo zaniklých. Bohužel většina z nich jsou objekty opuštěné a chátrající. Důležité ... -
Historický pivovar - potenciál regionálního rozvoje
V dnešní době existují stovky pivovarů, které jsou roztroušené po Čechách, Moravě a Slezsku a stále hledají svoji novou budoucnost. Jsou to pivovary opuštěné nebo v soukromém vlastnictví a mnohé z nich chátrají beze zbytku ... -
Historie a vývoj pivovarské architektury
(Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2014)Příspěvek se snaží stručně pospat historické souvislosti vývoje pivovarnictví na území Čech, Moravy a Slezska. Zachytit důležité historické milníky, které ovlivnili vývoj architektury a stavitelství pivovarských objektu ... -
Laboratorní kontrola piva
Hlavním tématem této bakalářské práce je laboratorní kontrola vstupních surovin pro výrobu piva, mezioperační kontrola a kontrola finálního produktu. V teoretické části jsou shrnuty dané kontrolní postupy, které jsou ... -
Minipivovar se zázemím pro sládka
Hlavním cílem mé práce bylo vytvořit rodinný minipivovar se zázemím pro sládka na kraji vesnice jménem Kněžičky. Objekt je tvořen ze tří částí a není podsklepen. Hlavní dominantou je dvoupatrová šestiúhelníková věž se ... -
Minipivovar ve Vyškově
Diplomová práce – minipivovar ve Vyškově, je zpracována ve formě projektové dokumentace, obsahující všechny náležitosti dle platných předpisů. Navržený objekt je umístěn na parcele č. 2123/72 ve Vyškově. Objekt je situován ... -
Mykotoxiny v pivovarských surovinách a v pivu
Vypracovaná disertační práce se zabývá problematikou mykotoxinů v pivovarských surovinách a pivu. Pozornost byla věnována především vybraným fusariovým mykotoxinům (deoxynivalenol, zearalenol, T-2 toxin a HT-2 toxin), ... -
Návrh podnikatelského plánu pro vznik a rozvoj vybraného podniku
Hlavním cílem předkládané absolventské práce je vytvořit návrh podnikatelského záměru pro vznik a další rozvoj minipivovaru. -
Optimalizace SPME při stanovení těkavých sirných látek ve sladu a pivu
Počas technologického procesu výroby piva a sladu vznikajú prchavé sírne látky, ktoré môžu spôsobovať rôzne pachute a vône. Ich prekurzory sú sírne aminokyseliny. Sírne látky hrajú dôležitú úlohu pri výrobe piva, pretože ... -
Pivovar v Buštěhradě: studentská soutěž jako akcelerátor ochrany památek
(Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2013)V dnešní době existuje na desítky pivovarů roztroušených po Čechách, Moravě a Slezsku, které stále hledají svoji novou budoucnost. Jsou to pivovary opuštěné nebo v soukromém vlastnictví a mnohé z nich chátrající bez zbytku ... -
Pivovarství
Cílem teoretické části bakalářské práce bylo prostudovat a zpracovat problematiku výroby piva se zaměřením na české podmínky a klasickou technologii. V teoretické práci byla stručně shrnuta historie tohoto průmyslového ... -
Senzorická jakost vybraných druhů piva
Tato bakalářská práce pojednává o senzorickém hodnocení vybraných druhů piv. Teoretická část byla zaměřena na výrobu sladu a piva a surovin k tomu potřebných a byl také popsán úvod do senzorické analýzy. Experimentální ... -
Sledování obsahu 3-MCPD v ječmeni, sladu a pivu
Tato diplomová práce se zabývá procesním kontaminantem 3-MCPD (3-chlorpropan-1,2-diol), který vzniká při zpracování potravin. Teoretická část práce shrnuje dostupné vědecké poznatky o vlastnostech 3-MCPD, jeho možných ... -
Sledování obsahu organických kyselin v alkoholických nápojích
Cieľom diplomovej práce je stanovenie a optimalizácia stanovenia organických kyselín v pivách metódou kapilárnej izotachoforézy a vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie s UV detekciou. Pivo je zložitá matrica a preto ... -
Sledování výskytu mykotoxinů v pivech z obchodní sítě
Tato diplomová práce se zabývá sledováním obsahu deoxynivalenolu, jeho metabolitu deoxynivalenol-3-b-D-glukopyranosidu a ochratoxinu A v pivech z maloobchodní sítě z České republiky, Polska a Slovenska. V teoretické části ... -
Sledování změn obsahu proteinů lepku v průběhu technologie výroby piva
Cieľom práce bolo sledovanie zmien v obsahu lepkových bielkovín v biotechnologickom procese výroby piva. Analyzované vzorky boli odoberané pri výrobnom procese pšeničného a jačmenného piva pomocou metódy elektroforézy ... -
Stabilita vybraných mykotoxinů v pivu
Mykotoxiny jsou toxické sekundární metabolity plísní, které napadají obiloviny jako např. ječmen, ze kterého se mykotoxiny následně dostávají do piva. Předložená práce se zaměřuje na mykotoxiny – ochratoxin A, deoxynivalenol ...