Now showing items 1-20 of 28

  • Analýza spotřební daně a její správy v ČR 

    Hellebrand, Marek
    Hlavním cílem této práce je provést podrobnou analýzu spotřebních daní v České republice. Dílčími cíli jsou prozkoumání vztahu spotřební daně a státního rozpočtu České republiky a analýza procesu harmonizace Zákona o ...
  • Automatizace domácího mikropivovaru 

    Širůček, Pavel
    Práce pojednává o základech technologie výroby piva a surovinách pro výrobu piva potřebných, domácích mikropivovarech, základních postupech a principech užívaných v těchto pivovarech a jejich použití. Dále se věnuje ...
  • Domácí pivovar 

    Hlubinka, Jakub
    Bakalářská práce se zabývá problematikou vaření piva v domácích podmínkách. První část práce je zaměřena na technologii výroby piva, jejíž pochopení je vstupním předpokladem pro správný návrh domácího pivovaru. V druhé ...
  • Historické pivovary: budoucnost nebo minulost? 

    Mosler, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2012)
    Do dnešní doby je v České republice evidováno na 1400 objektů pivovarů a to jak funkčních nebo využívaných k jiným účelům, tak i opuštěných nebo zaniklých. Bohužel většina z nich jsou objekty opuštěné a chátrající. Důležité ...
  • Historický pivovar - potenciál regionálního rozvoje 

    Mosler, Štěpán
    V dnešní době existují stovky pivovarů, které jsou roztroušené po Čechách, Moravě a Slezsku a stále hledají svoji novou budoucnost. Jsou to pivovary opuštěné nebo v soukromém vlastnictví a mnohé z nich chátrají beze zbytku ...
  • Historie a vývoj pivovarské architektury 

    Mosler, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2014)
    Příspěvek se snaží stručně pospat historické souvislosti vývoje pivovarnictví na území Čech, Moravy a Slezska. Zachytit důležité historické milníky, které ovlivnili vývoj architektury a stavitelství pivovarských objektu ...
  • Laboratorní kontrola piva 

    Klinková, Lucie
    Hlavním tématem této bakalářské práce je laboratorní kontrola vstupních surovin pro výrobu piva, mezioperační kontrola a kontrola finálního produktu. V teoretické části jsou shrnuty dané kontrolní postupy, které jsou ...
  • Minipivovar se zázemím pro sládka 

    Paroulková, Michaela
    Hlavním cílem mé práce bylo vytvořit rodinný minipivovar se zázemím pro sládka na kraji vesnice jménem Kněžičky. Objekt je tvořen ze tří částí a není podsklepen. Hlavní dominantou je dvoupatrová šestiúhelníková věž se ...
  • Minipivovar ve Vyškově 

    Zvolský, Dalibor
    Diplomová práce – minipivovar ve Vyškově, je zpracována ve formě projektové dokumentace, obsahující všechny náležitosti dle platných předpisů. Navržený objekt je umístěn na parcele č. 2123/72 ve Vyškově. Objekt je situován ...
  • Mykotoxiny v pivovarských surovinách a v pivu 

    Běláková, Sylvie
    Vypracovaná disertační práce se zabývá problematikou mykotoxinů v pivovarských surovinách a pivu. Pozornost byla věnována především vybraným fusariovým mykotoxinům (deoxynivalenol, zearalenol, T-2 toxin a HT-2 toxin), ...
  • Návrh podnikatelského plánu pro vznik a rozvoj vybraného podniku 

    Kropáček, Lukáš
    Hlavním cílem předkládané absolventské práce je vytvořit návrh podnikatelského záměru pro vznik a další rozvoj minipivovaru.
  • Optimalizace SPME při stanovení těkavých sirných látek ve sladu a pivu 

    Mišovie, Zuzana
    Počas technologického procesu výroby piva a sladu vznikajú prchavé sírne látky, ktoré môžu spôsobovať rôzne pachute a vône. Ich prekurzory sú sírne aminokyseliny. Sírne látky hrajú dôležitú úlohu pri výrobe piva, pretože ...
  • Pivovar v Buštěhradě: studentská soutěž jako akcelerátor ochrany památek 

    Mosler, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2013)
    V dnešní době existuje na desítky pivovarů roztroušených po Čechách, Moravě a Slezsku, které stále hledají svoji novou budoucnost. Jsou to pivovary opuštěné nebo v soukromém vlastnictví a mnohé z nich chátrající bez zbytku ...
  • Pivovarství 

    Artýszková, Jana
    Cílem teoretické části bakalářské práce bylo prostudovat a zpracovat problematiku výroby piva se zaměřením na české podmínky a klasickou technologii. V teoretické práci byla stručně shrnuta historie tohoto průmyslového ...
  • Senzorická jakost vybraných druhů piva 

    Lišková, Michaela
    Tato bakalářská práce pojednává o senzorickém hodnocení vybraných druhů piv. Teoretická část byla zaměřena na výrobu sladu a piva a surovin k tomu potřebných a byl také popsán úvod do senzorické analýzy. Experimentální ...
  • Sledování obsahu 3-MCPD v ječmeni, sladu a pivu 

    Šálková, Michaela
    Tato diplomová práce se zabývá procesním kontaminantem 3-MCPD (3-chlorpropan-1,2-diol), který vzniká při zpracování potravin. Teoretická část práce shrnuje dostupné vědecké poznatky o vlastnostech 3-MCPD, jeho možných ...
  • Sledování obsahu organických kyselin v alkoholických nápojích 

    Ostrihoňová, Katarína
    Cieľom diplomovej práce je stanovenie a optimalizácia stanovenia organických kyselín v pivách metódou kapilárnej izotachoforézy a vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie s UV detekciou. Pivo je zložitá matrica a preto ...
  • Sledování výskytu mykotoxinů v pivech z obchodní sítě 

    Wawroszová, Simona
    Tato diplomová práce se zabývá sledováním obsahu deoxynivalenolu, jeho metabolitu deoxynivalenol-3-b-D-glukopyranosidu a ochratoxinu A v pivech z maloobchodní sítě z České republiky, Polska a Slovenska. V teoretické části ...
  • Sledování změn obsahu proteinů lepku v průběhu technologie výroby piva 

    Porubiaková, Otília
    Cieľom práce bolo sledovanie zmien v obsahu lepkových bielkovín v biotechnologickom procese výroby piva. Analyzované vzorky boli odoberané pri výrobnom procese pšeničného a jačmenného piva pomocou metódy elektroforézy ...
  • Stabilita vybraných mykotoxinů v pivu 

    Štáblová, Taťána
    Mykotoxiny jsou toxické sekundární metabolity plísní, které napadají obiloviny jako např. ječmen, ze kterého se mykotoxiny následně dostávají do piva. Předložená práce se zaměřuje na mykotoxiny – ochratoxin A, deoxynivalenol ...