Now showing items 1-16 of 16

  • Endogenní cizorodé látky v potravinách 

    Greifenthalová, Ivana
    Tato práce je zaměřena na problematiku endogenních cizorodých látek v potravinách. Je zde uveden přehled všech významných kontaminantů vznikajících v potravinách během jejich zpracování a skladování působením fyzikálních, ...
  • Izolace bakteriální DNA z potravin s využitím magnetických nosičů 

    Bubeníková, Lucia
    Práce byla zaměřena na selektivní izolaci bakteriální DNA pomocí magnetických nosičů se streptavidinem (PGMA-NH2-STV, MPG® Streptavidin). Byly optimalizovány podmínky funkcionalizace nosičů dvěma biotinylovanými sondami: ...
  • L-askorbyl-6-palmitát a jeho využití v potravních a kosmetických doplňcích 

    Palíková, Petra
    Bakalářská práce se zabývá působením antioxidantů v potravních a kosmetických doplňcích. Popisují se zde některé antioxidanty jako jsou vitamín A a beta-karoten, vitamín E a tokoferoly a vitamín C, jako kyselina L-askorbová ...
  • Návrh marketingových prostředků pro podporu trhu s biopotravinami 

    Jindrová, Marta
    Tato diplomová práce se zaměřuje na trh s bio potravinami v České Republice. Analizuje trh a použité marketingové nástroje. Práce obsahuje doporučení pro zlepšení působnosti marketingových prostředků pro podporu růstu trhu ...
  • Návrh řešení dvojí kvality potravin pomocí technologie Blockchain 

    Kopec, Martin
    Diplomová práca sa zaoberá návrhom nasadenia a princípu fungovania systému za- loenom na technológií blockchain, ktor by iastone eliminoval problém dvojitej kvality potravín v EÚ. Teoretická as je zameraná na vysvetlenie ...
  • Obalové materiály vhodné pro použití v potravinářském průmyslu 

    Marták, Radek
    Obalový materiál je prostředek, kterého se využívá jako ochrany potravin před vnějšími fyzikálními, chemickými a mikrobiologickými vlivy a tedy pro prodloužení údržnosti potravin. Tato bakalářská práce se zabývá vlastnostmi ...
  • Obsah alergenních vonných látek ve vybraných typech potravin 

    Fidrichová, Ivana
    Táto práca popisuje vlastnosti, pôvod, použitie a metódy získania vonných látok rastlinného pôvodu, ktoré sú bežnou súčasťou potravinárskych výrobkov. Hoci aromatické látky nepatria k hlavnej skupine alergénov, v mnohých ...
  • Optimalizace nové mikrometody izolace DNA z potravin 

    Surá, Tereza
    Diplomová práce byla zaměřena na optimalizaci mikrometody izolace DNA v kvalitě vhodné pro polymerázovou řetězovou reakci (PCR) pomocí magnetických mikročástic z potravin rostlinného původu. Pro analýzu byla vybrána červená ...
  • Stanovení polokovových prvků v potravinách 

    Gállová, Eva
    Táto diplomová práca sa zaoberá optimalizáciou techniky pre stanovenie polokovových prvkov vo vybraných vzorkách potravín, ktorá pozostáva z mineralizácie vzoriek, prekoncentrácie a detekcie daných prvkov. Prekoncentrácia ...
  • Stanovení polycyklických aromatických uhľovodíků v potravinách 

    Ryšavý, Jan
    Tato bakalářská práce se věnuje problematice příčin vzniku a výskytu polycyklických aromatických uhlovodíků v potravinách. Cílem práce bylo zpracovat a porovnat izolační postupy získávání polycyklických aromatických ...
  • Stanovení vonných látek rostlinného původu v potravinách 

    Jelínková, Monika
    Aromaticky aktivní látky vhodné k aromatizaci potravin jsou především rostlinného původu. Je nutné brát v úvahu i možné alergenní účinky některých z nich. Teoretická část této práce obecně charakterizuje vonné látky ...
  • Stanovení vybraných vonných látek v potravinách 

    Škopová, Jitka
    Tato diplomová práce se věnuje problematice potenciálně alergenních aromaticky aktivních látek v potravinách. Aromata přidávána do potravin jsou především rostlinného původu. Na lidský ogranismus mají tyto vonné látky a ...
  • Stanovení vybraných vonných látek v potravinách 

    Ascherová, Adriana
    Tato diplomová práce je zaměřena na vonné látky vyskytující se v potravinách. V teoretické části popisuje jejich vlastnosti, použití vonných látek rostlinného původu pro aromatizaci potravin a poukazuje na jejich možné ...
  • Stanovení vybraných vonných látek v potravinách a kosmetických výrobcích 

    Obrdlíková, Blanka
    Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku stanovení alergenních vonných látek v různých matricích. V rámci Evropské legislativy je vymezeno 26 potenciálně alergenních látek, jejichž obsah v kosmetických výrobcích ...
  • Využití techniky PSE (extrakce rozpouštědlem za zvýšeného tlaku a teploty) v analýze potravin 

    Grulichová, Hana
    Tato bakalářská práce se zabývá moderní metodou extrakce PSE (extrakce rozpouštědlem za zvýšeného tlaku a teploty). Existují dva druhy tohoto přístroje One PSE a Fast PSE. V práci je popsán vlastní přístroj a jeho fungování. ...
  • Vznik akrylamidu v potravinách během tepelného zpracování potravin 

    Michalíková, Veronika
    Tato bakalářská práce má rešeršní charakter a zabývá se vznikem akrylamidu během tepelného zpracování potravin. Shrnuje poznatky o mechanismu tvorby akrylamidu, jeho výskytu v potravinách a také o analytických metodách, ...