Browsing by Subject "real-time PCR"
Now showing items 1-14 of 14
-
Analýza mikrobiálního složení vybraných probiotických výrobků metodou PCR-HRM
Práce byla zaměřena na průkaz probiotických bakterií ve čtyřech různých probiotických výrobcích (probiotický krém, probiotické tampóny, orální probiotikum a sójový nápoj s probiotiky). Byla ověřena viabilita bakterií ... -
A Comparative Study of Some Procedures for Isolation of Fruit DNA of Sufficient Quality for PCR-Based Assays
(MDPI, 2020-09-25)Food fraud has been and still is a problem in the food industry. It is detectable by several approaches, such as high performance liquid chromatography (HPLC), chemometric assays, or DNA-based techniques, each with its own ... -
Doubling Throughput of a Real-Time PCR
(Macmillan Publishers, 2015-07-10)We added an intercallating dye to probe-based real-time PCR. One set of oligonucleotides had FAM probe while the second one was without. We were able to extract two DNA amplification curves using a single fluorescence channel -
Handheld Real-Time PCR Device
(Royal Society of Chemistry, 2016-01-04)Here we report one of the smallest real-time polymerase chain reaction (PCR) system up to date with approximate size of 100 mm × 60 mm × 33 mm. The system is an autonomous unit requiring an external 12 V power supply. Four ... -
Identifikace DNA rostlinných a živočišných druhů v potravinách použitím polymerázové řetězové reakce
Na tři potravinové alergeny rostlinného původu – soju, pistácie a mandle – jsme vyvíjeli metody na jejich detekování v potravinách. Na detekci sóje (Glycine max) v potravinách jsme použili real-time PCR orientovanou na gen ... -
Identifikace rostlinné DNA v komplexní matrici pomocí molekulárních technik
Cílem bakalářské práce je identifikace rostlinné DNA v komplexní matrici pomocí molekulárních technik. Práce nejprve vychází z rešerše literárních zdrojů zaměřených na molekulární techniky identifikace DNA a pak se teoreticky ... -
Magnetické částice a jejich využití v biotechnologii
Práce je zaměřena na magnetické částice, které jsou využívány v řadě biotechnologických aplikací. Teoretická část práce pojednává o specifických vlastnostech těchto částic, o materiálech, kterými mohou být tvořeny a dále ... -
Negativní vliv tzv. "raw" potravin z hlediska možné mikrobiální kontaminace
Raw strava je aktuálnym trendom v oblasti výživy, najmä kvôli konzumácii vyváženej stravy s vysokým podielom zdraviu prospešných látok. Základom je konzumácia čerstvých potravín, ktoré neprešli tepelnou úpravou presahujúcou ... -
Optimalizace izolace DNA jogurtových kultur a její detekce pomocí RT-PCR
V rámci práce byla optimalizována izolace DNA z čistých jogurtových kultur i z jogurtových výrobků. Izolovaná DNA byla následně podrobena analýze pomocí RT-PCR. V první části práce byla vyhodnocena izolace DNA z čistých ... -
Použití PCR v reálném čase pro charakterizaci nosičů používaných pro izolaci DNA
Teoretická časť diplomovej práce bola zameraná na magnetické nosiče zložené z magnetického jadra pokrytého polymérnou vrstvou, využívané prevažne v medicínskych, molekulárno-biologických a biochemických aplikáciach. ... -
Použití vysokorozlišovací analýzy křivek tání ke studiu baktérií mléčného kvašení
V současné době roste zájem o užívání probiotických výrobků a na trhu je jich celá řada. S rostoucím zájmem je kladen i větší důraz na identifikaci deklarovaných probiotických mikroorganismů. Přesná identifikace mikrobiálního ... -
Staphylococcus aureus v potravinách: Identifikace a produkce enterotoxinu v mléce a sýrech
Onemocnění z potravin (alimentární onemocnění) vyvolaná bakteriemi jsou stále aktuálním tématem v celosvětovém měřítku. Abychom zajistili výrobu zdravotně nezávadných potravin, je potřeba nových poznatků o virulenci patogenů, ... -
Vytipování a sledování exprese genů ovlivňujících syntézu kyseliny hyaluronové ve streptococcus equi subsp. zooepidemicus pomocí technologie dna čipů a real time PCR
Kyselina hyaluronová (HA) je biologicky významnou látkou, která je využívána v potravinářském, farmaceutickém a především kosmetickém průmyslu. Jde o glykos- aminoglykan běžně se vyskytující v lidském těle. Jako jeden z ... -
Využití metody PCR-HRM analýzy pro identifikaci bakterií v potravinách a doplňcích stravy
Teoretická část práce se věnuje potravinám a potravinovým doplňkům s obsahem mikroorganismů, především bakterií. Dále pojednává o metodách identifikace těchto bakterií, především o polymerázové řetězové reakci (PCR). ...