Now showing items 1-20 of 22

  • Charakterizace vybraných kmenů kvasinek z potravin 

    Ostrihoňová, Katarína
    Táto bakalárska práca sa zaoberá identifikáciou kvasiniek zo syrov metódou PCR-RFLP a overením lipolytickej aktivity kvasiniek. V teoretickej časti sú spracované základné informácie o kvasinkách, ich možné pozitívne a ...
  • Faktory ovlivňující kvalitu červeného vína 

    Zechmeisterová, Lucie
    V rámci diplomové práce byly monitorovány přítomné mikroorganismy ve vzorku hroznové šťávy červeného vína a vzájemné vztahy mezi kvasinkami, bakteriemi a plísněmi. Na kultivaci mikroorganismů byly použity tři různé média, ...
  • Identifikace kvasinek rodu Saccharomyces během kvašení bílého vína 

    Zdeňková, Michaela
    Tato diplomová práce se zabývá identifikací kvasinek rodu Saccharomyces účastnících se jednotlivých fází kvašení bílého vína. Rychlost, s jakou jsme schopni identifikovat druhy kvasinek, hraje důležitou roli pro posouzení ...
  • Identifikace kvasinek rodu Saccharomyces z listů, bobulí a moštu révy vinné 

    Škodová, Anna
    Tato diplomová práce se zabývá identifikací kvasinek rodu Saccharomyces z listů, bobulí a moštu bílého vína použitím metody PCR-RFLP. Je zde popsáno získávání čistých kultur kvasinek, izolace DNA, amplifikace charakteristických ...
  • Identifikace kvasinek z interspecifické odrůdy vinné révy 

    Sadel, Peter
    Cieľom diplomovej práce bolo identifikovať a charakterizovať kvasinky z muštu odrody Hibernal a tiež zbierkové kvasinky využitím metódy RFLP-PCR. Diplomová práca začala teóriou, ktorá sa zaoberala vínom, kvasinkami a ...
  • Influence of Culture Media on Microbial Fingerprints Using Raman Spectroscopy 

    Mlynáriková, Katarína; Samek, Ota; Bernatová, Silvie; Růžička, František; Ježek, Jan; Němcová, Andrea; Šiler, Martin; Zemánek, Pavel; Holá, Veronika (MDPI, 2015-11-24)
    Our work here monitors the influence of culture media on the Raman spectra of clinically important microorganisms
  • Kvasinky a víno 

    Palíková, Petra
    Tato diplomová práce se zabývá identifikací vinných kvasinek izolovaných z bobulí a moštu vinné révy. K izolaci byla použita bílá odrůda vína Sauvignon, které bylo pěstováno a vyráběno podle požadavků ekologického zemědělství. ...
  • Optimalizace metody PCR-RFLP pro taxonomické zařazení kvasinek 

    Olivová, Radana
    Tato diplomová práce se zabývá optimalizací metody PCR – RFLP pro taxonomické zařazení kvasinek. Konvenční metody pro identifikaci kvasinek jsou časově náročné. Molekulárně biologické metody založené na PCR slouží k rychlé ...
  • Produkce karotenoidů kvasinkami rodu Cystofilobasidium 

    Vavrysová, Alena
    Karotenoidy jsou významné průmyslové pigmenty přítomné prakticky ve všech živých organismech. Cílem předložené práce bylo studium regulace produkce karotenoidních pigmentů kvasinkami rodu Cystofilobasidium s využitím ...
  • Produkce karotenoidů kvasinkami s využitím odpadních substrátů 

    Kubáčková, Martina
    Karotenoidy představují jednu z nejrozšířenějších a nejpočetnějších tříd přírodních pigmentů s využitím v potravinářství, farmacii i kosmetice. Předložená bakalářská práce byla pojata jako srovnávací studie využití různých ...
  • Průmyslová výroba lihu 

    Flajs, Roman
    Bakalářská práce se zabývá průmyslovou výrobou lihu pro potravinářské a palivové účely. Cílem práce je popsat suroviny na výrobu lihu se zaměřením na lignocelulosové materiály a mikroorganismy, které se používají při jejich ...
  • Sledování změn chemických parametrů při výrobě vína 

    Dlapalová, Kristýna
    Tato bakalářská práce se zabývá změnami chemických parametrů vinného moštu během procesu kvašení. Byly porovnávány chemické parametry vzorku moštu s přidanou komerční kvasinkou a autochtonní kvasinkou. V teoretické části ...
  • Sledování změn populace kvasinek při výrobě červeného vína 

    Ducháč, Petr
    Cílem této diplomové práce byla identifikace kvasinek izolovaných během kvašení vinného moštu. Vinný mošt byl získán z odrůdy Rulandské modré pěstované v integrované a ekologické produkci. Partnerem této diplomové práce ...
  • Srovnání metod PCR vhodných k identifikaci kvasinek v potravinách 

    Zovčáková, Monika
    Táto bakalárska práca sa zaoberá identifikáciou kvasiniek metódou PCR v potravinách. Zahrňuje základné informácie o kvasinkovej bunke. Stručne popisuje molekulárne metódy identifikácie kvasiniek. Kvasinky sú rozhodujúcim ...
  • Studium produkce lipidických látek z odpadních substrátů pomocí kvasinek rodu Metschnikowia 

    Gonová, Dominika
    Oleogénne kvasinky sa vyznačujú schopnosťou akumulovať za určitých podmienok zvýšené množstvo lipidov. Tieto mikrobiálne lipidy sa líšia v kompozícii mastných kyselín, čo umožňuje ich široké využitie v biotechnologickom ...
  • Taxonomické zaradenie kvasiniek asociovaných s lúčnymi rastlinami 

    Čurillová, Natália
    Pre identifikáciu kvasiniek pomocou biotypizácie bolo vybraných celkom 60 kmeňov izolovaných z lúčnych rastlín. Príprava vybraných kmeňov prebiehala podľa štandardnej metodiky (Bruker) a metodiky vyvinutej na Chemickom ...
  • The Use of Raman Spectroscopy to Monitor Metabolic Changes in Stressed Metschnikowia sp. Yeasts 

    Němcová, Andrea; Gonová, Dominika; Samek, Ota; Sipiczki, Matthias; Breierova, Emilia; Márová, Ivana (MDPI, 2021-01-29)
    Raman spectroscopy is a universal method designed for the analysis of a wide range of physical, chemical and biological systems or various surfaces. This technique is suitable to monitor various components of cells, tissues ...
  • Vlastnosti a produkce mikrobiálních lipáz 

    Martinková, Patrícia
    Bakalárska práca je zameraná na testovanie kultivačných médií pre rast rôznych kmeňov kvasiniek produkujúcich lipolytické enzýmy a na štúdium vplyvu zloženia kultivačných médií na produkciu lipolytických enzýmov. Teoretická ...
  • Využití odpadních substrátů k produkci lipidických látek kvasinkami rodu Metschnikowia 

    Cagáňová, Linda
    Diplomová práca bola zameraná na štúdium biotechnologického využitia odpadných substrátov k produkcii lipidov kvasinkami rodu Meschnikowia. Odpadné suroviny a ich následná transformácia na produkty s pridanou hodnotou akými ...
  • Využití různých nutričních zdrojů vybranými karotenogenními kvasinkami 

    Čačková, Katarína
    Karotenoidy sú jedny z najbežnejšie rozšírených terpénových farbív v prírode. Vďaka ich významným biologickým účinkov, predstavujú dôležitú skupinu molekúl pre farmaceutický, chemický, potravinársky a krmivársky priemysel. ...