Nízkoúrovňová měření pro zjistění koncentrace vzdušných iontů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce pojednává o možnostech zesilování malých proudů pro měření koncentrace vzdušných iontů metodou Aspiračního kondenzátoru. V práci jsou rozebrána zapojení s precizními operačními zesilovači a metodika měření koncentrací vzdušných iontů. Pro vlastní měření koncentrací iontů byly navrženy a zkonstruovány dva zesilovače, a to přístrojový zesilovač s integrovaným obvodem INA116 snímající úbytek napětí na bočníku a převodník proudu na napětí. Z výsledků měření plyne, že při použití přístrojového zesilovače se dosahuje menších nejistot měření typu A než při použití převodníku proudu na napětí.
This work deals with the possibilities of small current amplification to measure the concentration of air ions using the Aspiration condenser method. The work analyzes the connection containing precision operational amplifiers and the air ions measurement method. Two amplifiers, namely an instrumentation amplifier containing an integrated circuit INA116 recording the voltage drop on shunt and a current to voltage converter, have been designed and created to measure ion concentrations. The results of measurement show that using the instrumentation amplifier means lower measurement uncertainties of type A measurement than when using the current to voltage converter.
Description
Citation
ŠOT, J. Nízkoúrovňová měření pro zjistění koncentrace vzdušných iontů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Puskely, Ph.D. (člen) doc. Ing. Roman Šotner, Ph.D. (člen) doc. Ing. Oldřich Ondráček, CSc. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO