Využití termofilních mikroorganismů při biodegradaci lignocelulosových materiálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Buněčná stěna rostlin je tvořena několika vrstvami: celulosou, hemicelulosou, ligninem a pektinem. Tyto biopolymery jsou degradovány mnoha mikroorganismy. K biodegradaci pomocí mikroorganismů dochází za pomocí extracelulárních enzymů. Tato diplomová práce byla zaměřena na studium vlivu podmínek kultivace na produkci extracelulárních enzymů na karboxymethylcelulase a pektínu při použití směsné termofilní kultury, která obsahuje mikroorganismy rodu Bacillus a Thermus. Kultivace byla prováděná v baňkách na třepačce s rychlostí třepání 99 min-1 při teplotě 60 °C. Byla sledována celulolytická a polygalakturonázová aktivita, koncentrace bílkovin pomocí Biuretovi metody, koncentrace redukujících látek pomocí metody Somogyiho a Nelsona a teplotní optimum.
The plant cell wall consists of several layers: cellulose, hemicellulose, lignin and pectin. These biopolymers are degraded by many microorganisms. Extracellular enzymes are used for biodegradation by microorganisms. This thesis was focused on studying the impact of cultivation conditions on the production of extracellular enzymes at carboxymethyl cellulase and pectin when a mixed thermophilic culture containing Bacillus and Thermus microorganisms is used. The cultivation was carried out in flasks on a shaking machine with a shaking speed of 99 min-1 at a temperature of 60°C. The monitoring covered cellulolytic and polygalacturonase activities, protein concentration by the Biuret method, concentration of reducing substances by the Somogyi and Nelson methods, and the temperature optimum.
Description
Citation
KLAŠKOVÁ, L. Využití termofilních mikroorganismů při biodegradaci lignocelulosových materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc. (člen) prof. RNDr. Zdeněk Friedl, CSc. (člen) prof. Ing. Mojmír Rychtera, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-01-21
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Rychtera - Jak jste izolovala použitou směsnou kulturu? Diskuse k využitelnosti lignocelulosových materiálů termofilními mikroorganismy. doc. Márová - Jaký je rozdíl mezi aktivitou a specifickou aktivitou enzymů? Kterou aktivitu jste sledovala? Proč byly stanovovány rozpustné bílkoviny?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO