Elektrické charakteristiky bariérového výboje pro sterilizaci mikroorganismů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá studiem bariérového výboje v plynu z hledistka elektrických vlastností a procesů odehrávajícíh se ve výboji. Samotnému studiu výboje předchází teoretické pojednání o plazmatu a jeho vlastnostech a základní informace o bariérovém výboji. Druhá část práce se již zabýva spracováním naměřených údajů na experimentálním zařízení a následným vyvozováním závěrů. Zásadní roli zde hraje vstažení okamžitého výkonu P[W] a elektrického příkonu Pel[W] k napájecímu napětí. Použité plyny byly dusík a argon, při různých konfiguracích exeperimentálního zařízení jako je rychlost průtoku plynu, vzdálenost elektrod, použitá frekvence napájecího napětí a jeho různé úrovně. V práci je navrhnut postup jakým je možné provádět další měření. Rozsah práce nedovoluje podorbné prozkoumaní každého aspektu který byl měřen nebo následným zpracováním dat vydedukován, ale na tyto aspekty upozorňuje a navrhuje jejich další výzkum.
This thesis deals with barrier discharge through gases from the point of view of electrical attributes and processes that, which are going on in a discharge. The research of a discharge itself is preceded by theoretical discourse about plasma and its attributes and basic information about barrier discharge. Second part deals with processing measured data on an experimental device and is followed by making deduction. The main role is relating instantaneous power P[W] and power drain Pel[W] to supply voltage. Nitrogen and argon gases were used and the experimental measuring device was set in different configuration of gas flow velocity, distance between electrodes, used frequency of a supply voltage and its different level. An algorithm decribing proceding with another data measuring is described in this thesis. The scope of the thesis does not allow for thorough examining of each aspect, which was measured or deduced from data analysis. However the the thesis addresses these aspects and suggests further research.
Description
Citation
BERNÁT, J. Elektrické charakteristiky bariérového výboje pro sterilizaci mikroorganismů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radek Zezula, Ph.D. (člen) Ing. Mojmír Jelínek (člen) Ing. Stanislav Uchytil, Ph. D. (člen) Ing. Tomáš Pelka (člen) doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Milada Bartlová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Dotaz na grafy výbojů v závislosti na čase. Jak se nastavují vzdálenosti mezi deskami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO