Monitorování polohy s pomocí GPS/GSM modemu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Úvod bakalářské práce je zaměřen spíše teoreticky a snaží se dát do souvislostí primární pojmy systému GPS. Snaží se čtenáři přiblížit základní principy a možnosti při určování polohy. Dále je pozornost zaměřena na strukturu celého systému GPS a na přesnost určení pozice tímto systémem. Je stručně zmíněn také protokol NMEA využívaný pro přenos údajů o GPS. Druhá kapitola se zabývá popisem platformy Open AT společnosti Wavecom užité pro vývoj autonomních aplikací. Třetí tématický celek práce již zachycuje prakticky nabyté informace. Jedná se především o lokalizaci modemu GenLoc25 pomocí AT příkazů a dekódování jednotlivých vět rámce NMEA. V poslední části práce jsou představeny tři varianty aplikací, vytvořené ve vývojovém prostředí Microsoft Visual C++, pro monitoring polohy pomocí GPS/GSM modemu. První program je pouze jakýmsi alternativním řešením pro příjem GPS souřadnic pomocí AT příkazů. Slouží tedy pouze pro výpis vybraných souřadnic do okna terminálu. Druhou aplikaci lze označit za stěžejní část této práce, neboť vystihuje všechny hlavní body v jejím zadání. Údaje o aktuální pozici jsou automaticky předávány prostřednictvím GPRS přenosu na FTP server, kde jsou uloženy do souboru. Odtud jsou pak pomocí PHP skriptu interpretovány v prostředí internetu. Závěrečná aplikace ukazuje další eventuelní možnost pro monitoring polohy. Vychází z předpokladu, že není třeba data o současné poloze zasílat neustále cyklicky, nýbrž podmět pro zaslání GPS dat je přímo závislý na lidském faktoru.
The first chapter of bachelor thesis is focused on theoretical explanation of the most important terms in Global Positioning System describing basic principles and position monitoring possibilities. The structure of the whole GPS system and its position setting accuracy is described further. The NMEA protocol used for transferring GPS information is shortly mentioned too. The second chapter deals with Open AT platform used for application development. It is a product of Wavecom company. The third thematic unit has already practical character. It shows the results of locating GenLoc25 modem by AT commands and decoding NMEA frame. Three variants of applications developed in Microsoft Visual C++ are described in the last chapter. All of them are used for position monitoring with GPS/GSM modem. The first program has the same functionality as the modem locating by AT commands. It is only for visualization of GPS information in Terminal window. The second application we can consider as the most important in this thesis. It contains all the items from the assignment. Actual data position is automatically sent to FTP server by GPRS transmission. The data are stored on this server. Received data are visualized in web browser by PHP script which is stored on server too. Final application is derived from the second one. The algorithm assumes that data are not sent to server regularly but transmission depends on human factor.
Description
Citation
ZAVADIL, M. Monitorování polohy s pomocí GPS/GSM modemu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Vladimír Kapoun, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Daněček, Ph.D. (člen) Ing. Filip Buršík (člen) Ing. Vítězslav Křivánek, Ph.D. (člen) Ing. Radek Zezula, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
V práci uvádíte, že Vaše měření jsou zatížena chybou způsobenou mnohonásobným šířením signálu a jeho odrazy. Pokuste se nastínit možné způsoby eliminace těchto rušení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO