Městský polyfunkční dům na ulici Křížová, Brno

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Navrhovaný objekt se nachází v obci Brno v proluce ulice Křížová, charakteristickým znakem zadaného pozemu je, to že stavba bude vytvářet nároží ulice Křížová s Mendlovým náměstím a ulicí Václavskou. Základní koncept domu vychází z charakteru místa, na kterém je navržen. Původně se jednalo o rostlou historickou zástavbu, která byla však v průběhu rozrůstání Brna byla zbourána a nebyla dostavěna. Vzhledem k uvažovanému zásahu do organizace dopravy v okolí Mendlova náměstí je zadávaný pozemek v místě se stavební uzávěrou. Po krátké rešerži bylo zjištěno, že pozemek, a pozemky na něj navazující jsou ve výlučném vlastnictví města Brna, proto jsem se rozhod využít pro projekt Městského polyfunkčního domu pozeky přiléhající k zadávaným, tak aby byla respektována vlastnická práva a zároveň byl projekt přínosný pro stávající objekty, které trpí nedostatkem privátního parkování a sníženou kvalitou vnitrobloku. Stavba respektuje výšku okolních domů, přičemž přirozeně akcentuje nároží, jak do ulice Václavské, tak do Mendlova náměstí. Budova doplňuje blok zástavby v daném území a opticky ho zceluje. Dominantním prvkem stavby je částečně podzemní sál, který je přístupný z ulice a dům výrazově ovlivňuje. Geometrie fasád se směrem ke vstupu do tohoto sálu dramaticky, nálevkovitě prolamuje a tím na sebe ze směru Mendlova náměstí (rovněž z ulice Křížová)přirozeně upoutává pozornost. Nad objektem sálu jsou navrhovány ateliéry vynášení subtilní Vierendeelovou konstrukci. Střecha objektu je zatravněná extenzivní zelení a z jižní strany je objek připozeně dosvahován zeminou, která umožňuje zatravnění. Vnitroblok je uvažován jako společný pro všechny domy k němu přiléhající. Vjezd do vnitrobloku je navrhován pro využití stávající vjezd domu počátku ulice Václavská.
The proposed facility is located in the town of Brno in the gapcross the street, a hallmark of the specified property is it that the building will create a street corner with Cross Street MendlovýmSquare and Wenceslas Square. The basic concept of the housebased oncharacter of of the place to which it is proposed .Originally it was grown on historical buildings, which were, however, the growth of Brno, was demolished and was notcompleted. Due to the planned intervention in the organization of transport within the Mendel Square is the site you enter at thebuilding enclosure. After a short Glossary topic, it was found that the land, and the related land is wholly owned by the city, so Ifinally decided to use the project Municipal multifunctionalbuilding adjacent to pozeky awarded by and to respect propertyrights, while the project was beneficial for existing buildingsSuffering from a lack of private parking and a reduced quality ofthe courtyard. The building respects the height of surroundinghouses, which naturally emphasizes the corner of the street toWenceslas, and the Mendel Square. The building complements the block of houses in the area and consolidate visuall. The dominant feature of the building is partially underground room,which is accessible from the street and house influencesexpression. The geometry of the facade towards the entrance tothe room dramatically, thereby breaking down the funnel at eachdirection of the Mendel Square (also from Cross Street) naturallyattracts attention. Above the building of the hall are designedstudios Sentencing Vierendeelovou subtle design. The roof ofthe building is extensive grass-green to the south side isobjectively připozeně dosvahován soil, allowing grass. Courtyardis considered as common to all the houses adjacent to it. The entrance to the courtyard is proposed to use the existingdriveway of the house early Vaclavska street.
Description
Citation
SEDLÁK, M. Městský polyfunkční dům na ulici Křížová, Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Jiří Knesl (předseda) Ing. arch. Oldřich Bajger (člen) Ing.arch. Pavel Klein (člen) doc. Ing. arch. Jan Hrubý, CSc. (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-05-31
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO