Možnosti využití plodů méně známých keřovin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá dřínem obecným (Cornus mass). Úvodní část bakalářské práce pojednává o botanických charakteristikách dřínu: popis rostliny, její rozšíření, rozmnožování a stanoviště. Dále jsou popsány vybrané odrůdy, zemědělská výsadba dřínu, jeho sklizeň a zařazení do tržních druhů podle vyhlášky Ministerstva zemědělství. Pozornost je věnována účinným látkám obsažených v jeho plodech a to především vitamínu C, který je zde zastoupen ve vysokém množství. Tento keř obsahuje řadu dalších významných látek jako jsou přírodní barviva - antokyany, minerální látky, organické kyseliny, bílkoviny, pektiny, sacharidy, vláknina aj. Plody dřínu je možno zpracovat jak v potravinářském, tak farmaceutickém průmyslu. V závěru této bakalářské práce je zmíněno, jak je možno vitamin C izolovat pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Dalšími metodami, kterými lze stanovit vitamin C jsou titrační metoda, spektroskopická metoda, polarografická metoda a plynová chtomatografie.
This bachelor thesis deals with cornelian cherry (Cornus mass). The beginning of the thesis treats with botanical characteristics of cornelian: description of the plant, its expansion, reproduction and location. There are described selected species, agricultural outplanting of the cornelian, its harvest and categorization to market kinds according to regulation of Ministry of Agriculture. Attention is given to actual substances contained in its fruits, especially vitamin C, which is presented in high amount there. This shrub includes many other important substances, like natural dyes - anthocyanins, minerals, organic acids, proteins, pectines, sugars, pulp and others. Fresh fruits are used mainly in food and cosmetic industry. At the end there are mentioned methods for determination of vitamin C by high performance liquid chromatography. The other possible ways how to determine vitamin C are titration method, spectroscopical method, polarographic method and gas chromatography.
Description
Citation
MAŘÁKOVÁ, V. Možnosti využití plodů méně známých keřovin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-25
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Márová: Jaké výšky dorůstá keř dřínu v našich zeměpisných šířkách?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO