Základní složky tukové fáze a jejich vliv na stabilitu kosmetických emulzí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se věnuje problematice stability kosmetických emulzí. Cílem práce bylo vypracování literární rešerše zaměřené na složky tukové fáze a jejich vliv na stabilitu kosmetických emulzí. Emulze jsou heterogenní dvoufázové disperzní soustavy. Jsou tvořené dvěma nemísitelnými kapalinami: jedna představuje kapičky, které jsou rozptýlené v jiné kapalině. Dělí se na emulze typu O/V (olej ve vodě), V/O (voda v oleji) nebo směsné emulze O/V/O (olej ve vodě v oleji) a V/O/V (voda v oleji ve vodě). Mezi používané složky tukové fáze se řadí suroviny z ropy, rostlinné oleje, živočišné tuky, vosky a steroly. Suroviny z ropy patří mezi stabilní složky tukové fáze, zatímco rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nestabilní a musí se stabilizovat přídavkem vhodného stabilizátoru.
This bachelor thesis is focused on the problem of stability cosmetic emulsion. The aim of this thesis was to elaborate a literature review focused on ingredients of fatty phase and their influence on stability of cosmetic emulsions. Emulsions are heterogeneous two-phase dispersive systems. They are formed from two immiscible liquids: one constitutes the droplets which are dispersed in the other liquid. They are classified into emulsion O/W (oil-in-water), W/O (water-in-oil) and multiple emulsions O/W/O and W/O/W (oil-in-water-in-oil, water-in-oil-in-water). In the midst of basic ingredients of fatty phase range raw material of crude petroleum, vegetable oils, animal fats, waxes and sterols. Crude petroleum materials belong to stable components of lipid phase, whereas vegetable oil and animal fats are unstable components and have to be stabilized by adding of suitable stabilizer.
Description
Citation
KRÄTSCHMEROVÁ, K. Základní složky tukové fáze a jejich vliv na stabilitu kosmetických emulzí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-23
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Světlík: Když daný 2-fázový systém vytřepete do chloroformu, kde bude vodná a kde tuková fáze?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO