Zabezpečení přenosu multimediálních dat v reálném čase

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá technologií multimediálního přenosu dat v reálném čase a jeho případným zabezpečením. Z hlediska zabezpečení jsou popsány možnosti ochrany vlastního přenosu multimediálních dat a také mechanismy definované pro zabezpečení signalizačního protokolu SIP a doporučení H.323. Dále jsou zmíněny možné útoky na přenos dat v reálném čase a specifikovány základní požadavky na bezpečný a spolehlivý přenos. Hlavní část práce je věnována bezpečnostní analýze přenášených dat v několika vybraných komunikačních programech, které se liší používaným způsobem zabezpečení. Závěr práce je věnován realizaci jednoduchých útoků na přenos multimediálních dat, která jsou přenášena protokolem RTP, a také na signalizační protokol SIP.
This thesis deals with technology and security of real-time multimedia data transmission. The possibilities of the security of a multimedia data transfer and the mechanisms defined for the security of the signaling protocols SIP and H.323 are described with the view of security. The possible attacks on the real-time transfers are also mentioned. The basic requirements on the safe and reliable data transfer are specified. The main part of this thesis is focused on the security analysis of the data transmission of the selected communication clients, which use different security methods. The last part of the thesis deals with realization of simple attacks on multimedia data transmission and also on the SIP protocol.
Description
Citation
OTOUPALÍK, P. Zabezpečení přenosu multimediálních dat v reálném čase [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Prokeš, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Michal Soumar (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Jan Malý (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Kterého softwarového klienta byste doporučil z pohledu bezpečnosti? Jak jste realizoval útoky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO