Implementace metriky pro hodnocení kvality videosekvencí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvořit program schopný implementovat metriku CPqD-IES pro hodnocení kvality videosekvencí v prostředí MATLAB. Tato metrika je popsána v doporučení ITU-R BT.1683 pro metody objektivního měření kvality videosekvencí ve standardním rozlišení vysílaném digitální televizí v reálném čase s plnou referencí. Hodnocení kvality videa je vypočítáno na základě objektivních parametrů v závislosti na segmentaci obrazu. Měřené videosekvence jsou segmentací rozčleněny do oblastí hran, ploch a textur. Objektivní parametry jsou přiřazeny ke každé z těchto oblastí. Vztah mezi každým objektivním parametrem a subjektivním hodnocením kvality je aproximován křivkou, která je výsledným odhadem úrovně kvality pro každý parametr.
The aim of this work is to create a program able to implement the metric CPqD-IES to evaluate the quality of video in system MATLAB. This metric is described in Recommendation ITU-R BT.1683 for objective video quality measurement techniques for standard definition digital broadcast television with presence of a full reference. Video quality assessment is calculated objective parameters based on image segmentation. Natural scenes are segmented into edge, plane and texture regions. Objective parameters are assigned to each of these contexts. The relationship between each objective parameter and a subjective impairment level is approximated by the logistic curve, which is resulting in an estimated impairment level for each parameter.
Description
Citation
KACHLÍK, M. Implementace metriky pro hodnocení kvality videosekvencí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc. (předseda) prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (místopředseda) doc. Ing. Martin Slanina, Ph.D. (člen) Ing. Václav Michálek, CSc. (člen) Ing. Jan Šimša, CSc. (člen) Ing. Ivo Hertl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO