Návrh a analýza třífázového asynchronního motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem třífázového asynchronního motoru a jeho analýzou. V úvodu seznamuje s principem funkce elektrických strojů a jejich konstrukčními záležitostmi. Hlavním cílem je vypracování postupu výpočtu pro menší motor a jeho následnou analýzu. Návrh zahrnuje výpočet hlavních rozměrů stroje, výpočet počtu a rozměrů drážek statoru a rotoru a výpočet vinutí statoru. Navržený motor je pak analyzován výpočtem a metodou konečných prvků.
This project is focused to projecting and analysing the three-phase induction machine. It starts with introduction to principle functions of electrical machines and their design issues. The main objective is to develop a method to calculate and analysis a smaller machine. The design involves the calculation of the main dimensions of the machine, the calculation of the number and dimensions of the rotor and stator grooves and calculation of the stator windings. Designed machine is analysed by calculation and finite elements method.
Description
Citation
SVOREŇ, J. Návrh a analýza třífázového asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Vávra, CSc. (předseda) Ing. Vladimír Vaněk, CSc. (místopředseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Jaromír Vrba, CSc. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Student obhajoval bakalářskou práci na téma: Návrh a analýza třífázového asynchronního motoru. Student prezentoval analytický návrh třífázového asynchronního motoru. Dle analytického návrhu provedl analýzu takto vzniklého analytického modelu pomocí metody konečných prvků. Závěrem své výsledky analytického řešení porovnal s výsledky pomocí metody konečných prvků. Student zodpověděl na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO