Modelování mikrovlnných struktur na bázi SIIG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Dobře známý dielektrický vlnovod se zemní deskou dosahuje v oblasti milimetrových vln zajímavých výsledků. Oproti běžným typům vedení a vlnovodů se vyznačuje především svým nízkým průchozím útlumem pro kmitočty blížící se 100 GHz. Tato práce se detailně zabývá jeho vlastnostmi a především typem úpravy vysokopermitivitního substrátu pro dosažení implementace vlnovodu do dielektrické desky (SIIG). Práce dále obsahuje i návrhy pro různé způsoby přechodu z běžně používaných vedení a vlnovodů. Za pomoci simulace, využívající metodu konečných prvků, je dosaženo hodnoty útlumu pod hranici 2 dB, která odpovídá délce vlnovodu 2 cm a obsahuje mimo samotného vlnovodu i dvojici přechodů. V neposlední řadě je v této práci navržen také způsob výroby a uplatnění SIIG vlnovodu v praxi.
Well-known dielectric image guide reach in millimeter-wave interesting results. Compared to a conventional types of lines and waveguides is characterised by low-through loss for frequencies approaching 100 GHz. This work is detail focused to basic characteristics and especially type of perforate highpermitivity substrate for obtain implemented waveguide to dielectric board (SIIG). The work also contains couple suggestions for various transitions from a commonly used lines and waveguides. Simulation results using finite element method is achieved attenuation values below 2 dB, which corresponds to a 2 cm length and include a waveguide itself with a pair of transitions. Finally, this work also designed the production method and SIIG applicatoin in practicle.
Description
Citation
TEPLÝ, T. Modelování mikrovlnných struktur na bázi SIIG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dr. Techn. Vojtěch Derbek (člen) doc. Ing. Roman Šotner, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Masopust, CSc. (člen) Ing. Jana Olivová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO