SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP PŘI NÁVRHU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Disertační práce se zabývá postavením konstrukčního procesu v ţivotním cyklu obráběcího stroje a základními přístupy ke konstruování. Cílem disertační práce je navrţení Systémového přístupu při návrhu obráběcího stroje. Je při něm vyuţito zkušeností konstrukčního týmu s podporou systémových metod za soustavného řízení koordinátorem projektu a zároveň je respektována definice Systémového přístupu dle Janíčka. Pomocí navrţené metody je moţné dosáhnout zvýšené technické kvality stroje, sníţení ekonomických nákladů na vývoj, výrobu i montáţ a zkrátit dobu potřebnou k uvedení stroje na trh. Vyuţitím Systémového přístupu při návrhu OS dochází k důkladné vnější i vnitřní optimalizaci stroje jak z technického, tak i z ekonomického hlediska. Navrţený přístup je předloţen ve srozumitelné formě snadno vyuţitelné ve výrobní společnosti.
The doctoral thesis deals with a position of a design process in machine tool life-cycle and with main design approaches. Main aim of the doctoral thesis is to bring System approach of machine tool development. This method follows design team experience with support by systematic methods and managing by product manager. Alongside this method respects System approach defined by Janicek. It is possible to achieve increasing of machine technical quality, reducing of final machine costs and reducing of time for machine tool creation by application of this method. System approach of machine tool development is focused on detailed outer and inner optimization of a machine structure from technical and economical point of view. This design approach is possible to apply in any production company because it is brought in intelligible way.
Description
Citation
DOSEDLA, M. SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP PŘI NÁVRHU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (předseda) prof. Ing. Peter Demeč, CSc. (člen) Ing. Milan Skýpala (člen) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (člen) doc. Ing. Miloš Hammer, CSc. (člen) doc. Ing. Ivan Vavřík, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Pernikář, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-01-18
Defence
Téma disertační práce Ing.Michala Dosedly bylo hodnoceno jako velmi aktuální a potřebné. Všichni oponenti hodnotili práci kladně a disertant úspěšně zodpověděl jejich upřesňující připomínky a dotazy včetně dotazů, vzešlých z odborné rozpravy. Komise konstatovala, že práce je na výborné úrovni a tvoří výrazný příspěvek k řešení dané problematiky systémových přístupů při konstruování (nejen) obráběcích strojů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO