CFD modelování mísení kapalin v potrubí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce je zaměřena na počítačové modelování mísení kapalin v potrubí především pak statickými mísiči. Hlavním cílem je provést analýzu několika vybraných statických mísičů v konkrétní průmyslové aplikaci, a to dávkování roztoku síranu hlinitého v procesu čiření při úpravě pitné vody. Analýza se soustřeďuje na míru homogenizace a tlakové ztráty jednotlivých mísičů. Dále je cílem této práce zpracovat rešerši dostupných typů statických mísičů. Přínosem této práce je přinejmenším snaha motivovat čtenáře k hlubšímu pochopení míchání kapalin především statickými mísiči.
This work is focused on computational modelling of mixing fluids in pipeline with static mixers. Main objective is to analyze several selected static mixers in a particular industrial application, namely dosing of the aluminium sulphate solution in the clarification process for potable water treatment. The analysis focuses on the degree of mixedness and pressure loss of individual mixers. Further, the aim of this work is to process the search of available types of static mixers. The benefit of this work is at least an effort to motivate the reader to deeper understanding of the mixing fluids, especially by static mixers.
Description
Citation
PAVLÍČEK, D. CFD modelování mísení kapalin v potrubí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-10-23
Defence
Na otázky oponenta bylo zodpovězeno plném rozsahu. Uvedené vzorce v prezentaci nebyly totožné s uvedenými v diplomové práci. Otázky komise: Popište výběr zkoumaných mísičů. Odpověď: Na základě rešerše. Prezentované výsledky jsou experimentální nebo výpočtového původu? Odpověď: Na základě výpočtů CFD. Znáte výrobní postup mísiče ST2? Odpověď: Bude navařeno manuálně v potrubí. Vysvětlete rovnici indexu uniformity. Odpověď: Vysvětleny jednotlivé symboly.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO