Zrakové vnímání řidiče v dopravním provozu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Cílem diplomové práce je posouzení a shrnutí vnímání řidiče v dopravním provozu z hlediska psychologie a jeho ovlivňování různými aspekty a z toho vyplývající dopady při řízení vozidla. Dále se jedná hlavně o popis zrakové soustavy a popis světla, jako činitele podstaty vzniku zrakového vjemu. V práci jsou rovněž uvedeny dva experimenty týkající se reakční doby a psychické reakce řidiče v závislosti na požitém alkoholu. Výsledky prvního testu reakční doby při rozjezdu na světelné křižovatce byly jen potvrzením již uvedených hodnot z různých publikací a z internetu. Výsledky druhého testu, který byl zaměřen na psychickou reakci v závislosti na objemu požitého alkoholu, by pro mnohé mohly být překvapivé.
The aim of thesis is a summary and assessment of perception of drivers in traffic from the view of psychology and its influence on various aspects and the resulting effects on driving. Furthermore, it is mainly a description of the visual system and the description of light as factor of visual perception. The thesis also presents two experiments refer to the reaction time and mental reactions of driver, depending on drank out alcohol. Results of the first test of reaction time starting at the traffic lights were just a confirmation of the mentioned values from different publications and the Internet. The results of the second test, which was focused on the emotional reaction depending on the amount of ingested alcohol would be surprising to many.
Description
Citation
VORÁLKOVÁ, K. Zrakové vnímání řidiče v dopravním provozu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Expertní inženýrství v dopravě
Comittee
doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D. (předseda) Ing. Albert Bradáč, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bc. Marek Semela, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Kudláček (člen) Ing. Michal Vintr, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Novotný (člen)
Date of acceptance
2012-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO