Zvýrazňování degradované řeči pomocí odstranění disonantních složek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá metodou pro částečné odstranění rušivých vlivů z řečového signálu, čímž dochází k celkovému zlepšení kvality znehodnoceného řečového signálu a zlepšení SRN. Konkrétně se jedná o odstranění nejčastějších typů rušení, která skutečně ovlivňují srozumitelnost a kvalitu aplikací pro úlohu zpracování řečového signálu. Jsou to přeslechy z ostatních okolních rozhovorů, hluk automobilu, hluk ventilátoru počítače, hluk větru přicházejícího na mikrofon a obecný šum. Níže popsaná metoda, je založena na filtrování frekvenčních pásem, která se zobrazují jako tóny disharmonických intervalů. Velikost intervalu jednotlivých disharmonických jevů je vztahována k základnímu tónu řeči, který si lze představit v oblasti temperovaného ladění jako tón C, čímž se disharmonické složky spektra řečového signálu zobrazují jako tóny F#, B a C#. Cílem práce je navržení funkční metody a vlastního technického řešení pro realizaci v prostředí Matlab. Odstranění co největšího podílu rušivých složek ve znehodnoceném signálu metodou hřebenové filtrace disharmonických složek v šířce osmi slyšitelných oktáv.
This work deals with the method of partial removal of interference from the speech signal, thereby improving the overall quality of depreciated speech signal and improve signal-to-noise ratio. Specifically, the elimination of frequent disturbance, such as crosstalk from other interviews, noise, car noise, computer fans wind coming to the microphone and general noise. The method described below is based on frequency filtering, which can be thought of as the discordant tones of intervals. The size range of discordant phenomena, be applied to the basic tone of speech, which can be thought of as a tone tempered tuning C, and thus a spectrum of dissonant speech appear as notes F #, B, and C #. The aim of my work is finding its own working methods and technical solutions for realization of removing the greatest proportion of interfering components in the signal deteriorated by filtration discordant elements.
Description
Citation
SADIL, J. Zvýrazňování degradované řeči pomocí odstranění disonantních složek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ladislav Káňa (člen) Ing. Jiří Krejčí, Ph.D. (člen) Ing. Jan Karásek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Balej, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Mačák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
Oponent 1: Jakým způsobem ve znělých segmentech detekujete distanci a jak potom rozhodujete, které z kmitočtů jsou žádoucí. Oponent 2: V hlavním skriptu provádíte na počátku segmentaci s přesahem. Není ale jasné, jak po filtraci opět skládáte segmenty do spojitého signálu. Můžete pustit alespoň několikasekundovou ukázku signálu před a po průchodu vámi navrženým systémem, aby bylo možné si udělat subjektivní představu o funkčnosti navrženého systému? Diskuze: Nedodrzovani matematicke zapisu bylo vytceno oponentem, kontroloval jste? - nedival jsem se na spravny zapis
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO